Διάσπαρτες μικροεστίες χωρίς ενιαίο ενεργό μέτωπο στη Νέα Μάκρη

Φωτιά στη Νέα Μάκρη Αττικής
Φωτιά στη Νέα Μάκρη Αττικής EUROKINISSI

Η φωτιά ξέσπασε περίπου μισή ώρα μετά τις δύο τα ξημερώματα σε πευκόφυτη δασική έκταση στο Λιβίσι Νέας Μάκρης και γρήγορα λόγω των βοριάδων εντάσεως 4-6 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, πήρε μεγάλες διαστάσεις-Δόθηκε εντολή στους κατοίκους να βρίσκονται σε ετοιμότητα για εκκένωση και ορισμένοι αποχώρησαν με ίδια μέσα-Εξετάζονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η πυρκαγιά τα ξημερώματα

Διάσπαρτες μικροεστίες χωρίς ενιαίο ενεργό μέτωπο πλέον στην περιοχή της Νέας Μάκρης, ωστόσο στην Πυροσβεστική αποφεύγουν να χαρακτηρίσουν την φωτιά σε ύφεση καθώς αντιμετωπίζουν διαρκώς μικρές αναζωπυρώσεις και αναμένουν να ενταθούν αργότερα οι άνεμοι. Στόχος τους είναι μέχρι το απόγευμα να έχει οριοθετηθεί εντελώς η φωτιά.

Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου 20 λεπτά μετά τις δύο τα ξημερώματα σε δασική πευκόφυτη έκταση στο Λιβίσι ενώ έπνεαν άνεμοι εντάσεως 4-6 μποφόρ και σχεδόν ταυτόχρονα προκλήθηκε και δεύτερη εστία με απόσταση περίπου 500 μέτρων.

ADVERTISING

Αν και αξιωματικοί της Πυροσβεστικής αναφέρουν ότι η δεύτερη εστία θα μπορούσε να δημιουργηθεί από «κηλίδωση» (μετάδοση μέσω ανέμου με καύσιμο υλικό από πεύκο), ωστόσο η ώρα σε συνδυασμό με τις συνθήκες που επικρατούσαν και σε συνδυασμό με τις απανωτές φωτιές που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) του Π.Σ. που διενεργεί σχετική έρευνα, για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για εμπρησμό και να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι. Βεβαίως, θα εξεταστούν και σχετικές καταγγελίες από κατοίκους που κάνουν λόγο για ύποπτα άτομα και κινήσεις με μοτοσικλέτα στην περιοχή.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά σε αυλές σπιτιών στο Λιβίσι, ωστόσο δεν σημειώθηκε ούτε σε ένα σπίτι η παραμικρή ζημιά, ούτε σε αυλές. Η πορεία του ενεργού μετώπου κατέληξε στην μία πλευρά πάνω από τον λόφο στην Αγία Μαρίνα και στην άλλη πλευρά προς Νταού, χωρίς βεβαίως να φτάσει ποτέ εκεί.

Φωτιά στη Νέα Μάκρη Αττικής
Φωτιά στη Νέα Μάκρη Αττικής EUROKINISSI

Περιπολικά της Αστυνομίας κατόπιν εισήγησης της Πυροσβεστικής ενημέρωσαν με μεγάφωνα από τα περιπολικά τους κατοίκους και υπάρχει ετοιμότητα για εκκένωση και ορισμένοι κάτοικοι στο Λεβίσι αποχώρησαν με ίδια μέσα.

Στο σημείο, μαζί με τις πρόσθετες ενισχύσεις, επιχειρούν πλέον 138 πυροσβέστες με 44 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Αναλυτικά οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 43 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 46 πυροσβέστες με 23 οχήματα από το ΜΕΤΠΕ και 7 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 49 πυροσβέστες. Συνδράμουν υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες με εθελοντικά οχήματα και η Αστυνομία.

Το θετικό είναι ότι δεν αντιμετωπίζει άλλο σημαντικό συμβάν η Πυροσβεστική και έτσι μπόρεσε να στείλει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις, με στόχο να οριοθετηθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα το πύρινο μέτωπο στο περιαστικό δάσος.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην οδό Σπύρου Λούη από Μαραθώνος, στην οδό Περιπάτου από Σπύρου Λούη και στην Αγίας Μαρίνας από Μαραθώνος. Η Μαραθώνος παραμένει ανοιχτή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πυροσβεστική, Φωτιά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νέα Μάκρη: Συγκλονιστική μαρτυρία για τη φωτιά - Δύο μέτωπα σε δέκα λεπτά

Φωτιά στη Νέα Μάκρη: Ενδείξεις για εμπρησμό

Συναγερμός στη Νέα Μάκρη-Μεγάλη φωτιά και σε ετοιμότητα οι κάτοικοι για εκκένωση

SHARE:

24Media Network