Δίκη Χρυσής Αυγής: Αμετανόητος ο Λαγός - "Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα"

Απολογία του κατηγορούμενου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννη Λαγού
Απολογία του κατηγορούμενου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννη Λαγού EUROKINISSI

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και νυν ευρωβουλευτής, Ιωάννης Λαγός, απολογείται για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

«Οι πράξεις που μου αποδίδονται είναι ομιλίες, τηλέφωνα και μηνύματα από συρραφή. Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα και ο λόγος που είμαι εδώ είναι να ακουστεί η φωνή μου γιατί έξι χρόνια μετά το τραγικό περιστατικό δεν μας δόθηκε ο λόγος και το δικαίωμα να απαντήσω σε αυτά που με κατηγορούσαν».

Με αυτά τα λόγια ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Ιω. Λαγός, υπό το άγρυπνο βλέμμα των γονιών του Παύλου Φύσσα, Μάγδας και Παναγιώτη, ξεκίνησε την απολογία του στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

ADVERTISING
Οι γονείς του Παύλου Φύσσα παρακολουθούν την απολογία του κατηγορούμενου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννη Λαγού στην δίκη της Χρυσής Αυγής
Οι γονείς του Παύλου Φύσσα παρακολουθούν την απολογία του κατηγορούμενου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννη Λαγού στην δίκη της Χρυσής Αυγής EUROKINISSI

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων λίγο μετά τις 10 το πρωί, και σε μία χειμαρρώδη απολογία, υποστήριξε ότι «Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη», γιατί «δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση Σαμαρά και το σχετικό βίντεο».

Όπως ανέφερε, στόχος ήταν «να δημιουργήσουν μια εντύπωση για μας ότι είμαστε δολοφόνοι και κακούργοι και ότι οι υποψήφιοί μας πρέπει να τρομοκρατηθούν».

Πρόσθεσε ότι τα δικαιώματά του έχουν καταπατηθεί, ενώ αναφέρθηκε και στις διαφωνίες που είχε με το Νικ. Μιχαλολιάκο και οδήγησαν στην αποχώρησή του από τη Χρυσή Αυγή μετά τις ευρωεκλογές και τη δημιουργία ενός νέου φορέα.

«Ο Νικ. Μιχαλολιάκος επέλεξε μία άλλη ομάδα ανθρωπων. Εγώ πίστευα σε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα, σε ανθρώπους που μπορεί να μην ήταν τόσο πατριώτες όσο θα θέλαμε αλλά και εκείνοι ήθελαν να αντισταθούν σε αυτά που μας συνέβαιναν. Θα έπρεπε να βγάλουμε έξω τις διαφωνίες και να ενώσουμε δυνάμεις» εξήγησε στο δικαστήριο και πρόσθεσε ότι διαφώνησε και για τη στάση που κράτησε το κόμμα αναφορικά με τη δίκη: «Πίστευα ότι η δίκη έπρεπε να είναι δημόσια και όχι να υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου για το ποιοι είναι οι χρυσαυγίτες».

Δολοφονία Φύσσα: Μίλησα με Μιχαλολιάκο αλλά δεν του είπα τίποτα

Ο κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων αναφορικά με τη δολοφονία του Π. Φύσσα. Ο ίδιος υποστήριξε πως ενημερώθηκε από το Γ. Πατέλη με τον οποίο είχαν συχνές τηλεφωνικές κλήσεις, ωστόσο αν και μίλησε τη νύχτα με το Νικ. Μιχαλολιάκο, δεν του ανέφερε απολύτως τίποτα, γιατί «δεν ήταν κάτι βέβαιο. Είπε χαρακτηριστικά: «Στις 00:40 την νύχτα με πήρε τηλέφωνο για να μου πει το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Δεν απάντησα εκείνη τη στιγμή γιατί προσπαθώ να μιλήσω με τον Γ. Πατέλη και να μάθω τί έγινε. Τον καλώ μετά, αλλά δεν του αναφέρω τίποτα και μιλάμε για άλλα ζητήματα. Την άλλη μέρα το πρωί μιλάμε για να τον πάρουμε από το σπίτι με μία ομάδα περιφρούρησης για να πάμε στη Μεσογείων. Δεν τον ενημέρωσα ποτέ για όσα μου είπα ο Πατέλης. Το πρωί ήταν ήδη ενημερωμένος. Έκρινα ότι δεν είναι σκόπιμο εκείνη την ώρα γιατί δεν είχα κάτι βεβαιο. Όταν βρεθήκαμε από κοντά το συζητήσαμε».

Κατηγορούμενος: Αρχικά μου είπε ότι είχε προσαχθεί κάποιος από τη Χρυσή Αυγή. Δεν μου ανέφερε το λόγο είπε ότι ήταν ασήμαντος, μετά ότι κάποιος μαχαίρωσε και ότι ο άνθρωπος κινδυνεύει να πεθάνει. Έγιναν 2-3 τηλεφωνήματα. Ο Πατέλης νομίζω είχε μιλήσει με το Ρουπακιά αλλά δεν είμαι βέβαιος. Δεν μου μίλησε για άλλα άτομα. Την επόμενη μέρα μέσα από διαδίκτυο προσπαθούσα να μάθω τί είχε γίνει».

Πρόεδρος: Σας πήρε άλλος από την τοπική Νίκαιας;

Κατηγορούμενος· Ίσως να είχα δεχθεί. Δεν θυμάμαι από ποιόν, αλλά δεν ενημερώθηκα από τον Άγγο για το περιστατικό. Το κινητό μου το είχαν οι πάντες. Η Χρυσή Αυγή ήταν πολυπληθής Και όταν μου ζητούσαν το κινητό μου εγώ το έδινα.

Πρ: 21:45 η πρώτη επικοινωνία στη συνέχεια εμφανίζονται κλησεις 23:50, 00:15 -42 δευτέρα- ... (σ.σ. Του αναφέρει όλες τις τηλεφωνικές συνομιλιες που είχε με το Γ. Πατελη σε σταθερό και κινητά τηλέφωνα το βράδυ της δολοφονίας). Τί λέγατε;

Κατηγ: Είχε συμβεί μια δολοφονία. Μου έλεγε τί συμβαίνει, ποιός είναι αυτός αν έχει σχέση η Χρυσή Αυγή. Εμείς δεν το περιμέναμε, χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Να είστε βέβαιοι ότι αν υπήρχε κάτι ενοχοποιητικό θα είχε γίνει γνωστό.

Πρ: Μιλήσατε με το Νικ. Μιχαλολιάκο;

Κατηγ: Στις 00:40 την νύχτα με πήρε τηλέφωνο για να μου πει το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Δεν απάντησα εκείνη τη στιγμή γιατί προσπαθώ να μιλήσω με τον Γ. Πατέλη και να μάθω τί έγινε. Τον καλώ μετά, αλλά δεν του αναφέρω τίποτα και μιλάμε για άλλα ζητήματα. Την άλλη μέρα το πρωί μιλάμε για να τον πάρουμε από το σπίτι με μία ομάδα περιφρούρησης για να πάμε στη Μεσογείων. Δεν τον ενημέρωσα ποτέ για όσα μου είπα ο Πατέλης. Το πρωί ήταν ήδη ενημερωμένος. Έκρινα ότι δεν είναι σκόπιμο εκείνη την ώρα γιατί δεν είχα κάτι βεβαιο. Όταν βρεθήκαμε από κοντά το συζητήσαμε.

Πάντως, ο Ιω. Λαγός διέψευσε τον Ηλ. Κασιδιάρη αναφορικά με το αν τα γραφεία της Νίκαιας έκλεισαν εξαιτίας των όσων είχαν προηγηθεί. «Δεν κλείσαμε την ΤΟ Νίκαιας γιατί πιστεύουμε οτι εμπλέκονται στη δολοφονία, αλλά για λόγους ασφαλείας. Σταματήσαμε τη λειτουργία τους για λίγες ημερες. Ο δολοφόνος έχει ομολογήσει και εχει πει ότι μόνος του το έκανε» είπε ενωπ σε άλλο σημείο αναρωτήθηκε: «η Χρυσή Αυγή δεν είχε σχέση με το Κερατσίνι. Τη δουλειά είχε εγώ ή ο γενικός γραμματέας; Όταν οπαδοί ομάδων συμμετέχουν σε επεισόδια, έχει συλληφθεί ποτέ κάποιος από το διοικητικό συμβούλιο της αντίστοιχης ΠΑΕ;».

Τέλος, χαρακτήρισε το Γ. Ρουπακιά ως «περαστικό» στο κόμμα, αφού «η Χρυσή Αυγή ηπταν μία μόδα τότε», ενώ τόνισε για ακόμα μία φορά ότι δεν αποδέχεται την ελληνική Δικαιοσύνη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρυσή Αυγή, Παύλος Φύσσας, Δικαιοσύνη
SHARE:

24Media Network