Δίκη Χρυσής Αυγής: Αρχίζουν οι απολογίες των βουλευτών

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αρχίζουν οι απολογίες των βουλευτών
Δίκη Χρυσής Αυγής στην δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Eurokinissi

Με την ολοκλήρωση των απολογιών του Νίκ. Παπαβασιλείου, εμπλεκόμενου στην επίθεση στο νυχτερινό κέντρο Cointreau, και της αστυνομικού Βενετίας Πόπορη, φερόμενης πληροφοριοδότη της Χρυσής Αυγής, το δικαστήριο κάλεσε τους δύο πρώτους βουλευτές προκειμένου να απολογηθούν την Τετάρτη.

Με τους δύο πρώτους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Μιχάλη Αρβανίτη, αρχίζουν την Τετάρτη οι απολογίες της ηγεσίας του κόμματος στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εξηγήσεις των υπολοίπων κατηγορουμένων.

Το δικαστήριο κάλεσε τους δύο πρώην βουλευτές να βρίσκονται στο Μέγαρο του Εφετείου κατά την επόμενη συνεδρίαση, ωστόσο εξαιτίας της στάσης εργασίας που όπως αναφέρθηκε θα πραγματοποιήσουν οι γραμματείς, δεν αποκλείεται τελικά να ολοκληρωθεί η απολογία μόνο ενός εκ των δύο κατηγορούμενων. Πάντως, μέχρι σήμερα άγνωστο παραμένει αν και ποιοι από τους πρώην βουλευτές αναμένεται να προσέλθουν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης για να απολογηθούν, αφού έχουν το δικαίωμα να μη δώσουν το “παρών”.

Τελευταίοι ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βρέθηκαν ο Νίκος Παπαβασιλείου, εμπλεκόμενος στην επίθεση στο νυχτερινό κέντρο Cointreau, και η αστυνομικός Βενετία Πόπορη, φερόμενη πληροφοριοδότης της Χρυσής Αυγής.

«Ζούσα στην περιοχή και μετά απο επίθεση μετανάστη στη μητέρα μου, άρχισα να εχω μενος απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους» είπε ο Νικ. Παπαβασιλείου, ενώ περιέγραψε αναλυτικά πώς συνέβη η επίθεση στο κατάστημα για την οποία έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις σχέσεις που είχε με την Τ.Ο. Νίκαιας και τον πυρηνάρχη Γ. Πατέλη. «Αποφάσισα να είμαι υποστηρικτής, να πηγαίνω σε τοπικές οργανώσεις και να παρακολουθώ τα δρώμενα. Μου άρεσε που συναναστρεφόμουν με Έλληνες”, ανέφερε ο Νικ. Παπαβασιλείου και πρόσθεσε πως ποτέ δεν πραγματοποίησε περιπολίες σε γειτονιές αλλά «βόλτες». Όπως ισχυρίστηκε, οι βόλτες γίνονταν «για να δείξουμε οτι είμαστε Έλληνες. Πηγαίναμε τέσσερα άτομα στη γειτονιά, μιλούσαμε με τον κόσμο, γιατί ήταν φοβισμένοι. Προσπαθούσαμε να φτιάξουμε την παρέα της γειτονιάς. Η Χρυσή Αυγή δεν είχε ρατσιστικές απόψεις. Υποστήριζε οτι πρέπει να υπάρχει μια ποσόστωση και ότι οι αλλοδαποί πρέπει να έχουν νόμιμα έγγραφα. Δεν μπορεί στα Κάτω Πατήσια να υπάρχουν 30 Έλληνες και 130 μετανάστες. Αλλιώς να πάμε κι εμείς αλλού».

Πρόεδρος: Το “πας μη Έλλην βάρβαρος” σας εκφράζει;

Κατ: Ναι βέβαια.

Πρόεδρος: Ο μαίανδρος τι νόημα εχει;

Κατ: Είναι σύμβολο της Χρυσής Αυγής

Πρόεδρος: Τον είχατε σπίτι σας;

Κατ: Ναι στη ντουλάπα μου.

Η αστυνομικός Βενετία Πόπορη ισχυρίστηκε ότι ήρθε σε επαφή με το κόμμα μόνο μια φορά, μετά τις εκλογές του 2012, όταν αιτήθηκε να μεταταχθεί στη φύλαξη των τότε βουλευτών, ωστόσο δεν την πήραν ποτέ, ενώ δέχθηκε ότι είχε πληρώσει και συνδρομή. Αναφορικά με γνωριμίες που είχε με τον συγκατηγορούμενό της, Λ. Τσαλίκη, ο οποίος εμπλέκεται στη δολοφονία Φύσσα, εκείνη ισχυρίστηκε πως δεν την ενημέρωσε για τίποτα το μοιραίο βράδυ και οι τηλεφωνικές τους κλήσεις σχετίζονταν με άλλα ζητήματα.

Τέλος, επιχείρησε να δικαιολογήσει την ύπαρξη περίπου 100 φυσιγγίων και άλλων αντικειμένων στο σπίτι της, υποστηρίζοντας ότι τα φυσίγγια που περίσσευαν από τη σκοποβολή μπορούσε να τα κρατήσει σπίτι της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα