Δίκη Χρυσής Αυγής: Καταρρέουν βασικοί ισχυρισμοί από τον Τσακανίκα

ΔΙΚΗ "ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ" // ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ (EUOKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
ΔΙΚΗ "ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ" // ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ (EUOKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Κατά κατηγορουμένων που "δεν ανέλαβαν την ευθύνη που τους αναλογεί" στράφηκε ο ταμίας της τοπικής Νίκαιας, Γ. Τσακανίκας. Παρά τη θέση του, δήλωσε πως δεν ενημερώθηκε για το τύπωμα φυλλαδίων, που αποτελεί το βασικό ισχυρισμό του Γ. Ρουπακιά.

Αιχμές κατά συγκατηγορουμενών του άφησε κατά την απολογία ο ταμίας της τοπικής Νίκαιας, Γ. Τσακανίκας, εμμένοντας ωστόσο πιστός στην πεποίθηση ότι η Χρυσή Αυγή δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία του Π. Φύσσα.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος εξήγησε ότι ύστερα από προτροπή του Ιω. Λαγού, ήταν ο άνθρωπος που επιχείρησε να συσπειρώσει τον κόσμο μετά το φονικό, για περίπου δύο ώρες μιλούσε στον πρώτο πληθυντικό αναφερόμενος στον ίδιο και στη Χρυσή Αυγή.

ADVERTISING

Χαρακτήρισε ψεύτη το συγκατηγορούμενό του Γ. Δήμου, ο οποίος τον κατήγγειλε ότι τον απείλησε, αρνήθηκε ότι αν και ταμίας της τοπικής, δεν γνώριζε οτιδήποτε για την εκτύπωση φυλλαδίων (σ.σ. βασικός υπερασπιστικός ισχυρισμός του Γ. Ρουπακιά και του Γ. Πατέλη), ενώ σε ένα ξέσπασμα στράφηκε κατά «όσων δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεων τους».

Συγκεκριμένα, περιγράφοντας πού βρισκόταν το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ξεκίνησε να γράφει την ομιλία του Γ. Πατέλη και τον κάλεσε στο τηλέφωνο για κάποιες λεπτομέρειες «Τον έπαιρνα, δεν το σήκωνε. Στις 12:15 τον πήρα στο σταθερό, αφού είδα και απόειδα. «Την πέσαν αναρχικοί στον Άγγο, έγινε συμπλοκή, κλείσε, θα σε πάρω» μου είπε και το έκλεισε. Συνεχίζω να τον παίρνω τηλέφωνο, αλλά δεν το σήκωνε. Μέχρι που με συνέλαβαν δέκα ημέρες μετά, προσπαθούσα να καταλάβω τί είχε γίνει», είπε και συνέχισε: «Εχετε όλα τα εχέγγυα για να δείτε ποιοι ήταν εκεί και έπαιρναν τηλέφωνα και ποίοι βοήθησαν. Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες και στοιχεία. Κάποιοι δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους».

Πρόεδρος: Ποιοί;

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω. Έρχομαι κατηγορούμενος για κακούργημα. Ο ένας λέει «έβγαζα τα καναρίνια βόλτα» και ο άλλος λέει άλλα. Τι να πω; Εχω παραδεχθεί κάθε αφέλεια μου και χαζομάρα μου, αλλά όχι και συνεργός σε φόνο...

Η συνάντηση με το Λαγό

Αναφορικά με το Γ. Δήμου, κατέθεσε στην απολογία του πως ο συγκατηγορούμενός του ψεύδεται, καθώς ότι μετά από προτροπή του Ιω. Λαγού τον συνάντησε για να μάθει λεπτομέρειες.

Οπως είπε, με τον Ιω. Λαγό είχαν κάποια γνωριμία, αλλά όχι φιλική σχέση. «Την επόμενη ημέρα από το συμβάν, προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Πατέλη, αλλά ήταν σε χάλια ψυχολογική κατάσταση. Πήρα το Λαγό, και του είπα αν χρειαστεί οτιδήποτε να τον βοηθήσω. Δεν είχα πράξει κάτι κακό και θεωρούσα ότι η Χρυσή Αυγή δεν είχε σχέση και θα έπρεπε να γίνει συσπείρωση του κόσμου. Συναντηθήκαμε με τον Ιω. Λαγό στη Μεσογείων και μιλήσαμε. Άρχισα να ψάχνω κόσμο, τους φώναζα στην τοπική Πειραιά. Όποιον έβρισκα στο τηλέφωνο, δεν ήθελα να χαθεί η επαφή γιατί φοβόντουσαν. Δεν θυμάμαι ποιοι ήρθαν» ισχυρίστηκε.

Πρ: Με το Δήμου που συναντηθήκαμε;

Κατηγ: Στο σπίτι του κοντά γιατί δεν μπορούσε να έρθει. Ήταν φοβισμένος. Τον ρώτησα τι ξέρει. Λέει οτι τον απείλησα. Το παράπονό μου είναι ότι παίρνουμε ως δεδομένο αυτά που λέει ο Δήμου. Μιλήσαμε με ένταση κι εγώ και αυτός. Μου είπε ό,τι είπε εδώ. Έκανα τις λογικές ερωτήσεις και του είπα πως αν είναι έτσι τα πράγματα, δεν έχει να φοβάται κάτι... Ούτε το κινητό του πήρα. Αυτά είναι επιστημονικής φαντασίας...

Πρ: Ο Λαγός γιατί ασχολήθηκε με το Δήμου;

Κατηγ: Με όλους ασχολήθηκε. Για τον οποιοδήποτε ήξερε κάτι...

Πρ: Ναι αλλά γιατί; Μήπως έχει γίνει τηλεφώνημα με το Δήμου που ενδιαφέρει το Λαγό;

Κατηγ: Το τηλέφωνο του Δήμου στο Ρουπακιά που ήταν το πρώτο εννοείτε. Ερχομαι στη σφαίρα της λογικής. Εκτός από το Δήμου μίλησαν κι άλλοι...

Πρ: Ο Δήμου λέει πως θα χρεωνόταν σε αυτόν το τι συνέβη...

Κατηγ: Μιλάμε για μεγάλους ανθρώπους της λύπησης. Να απειλήσεις υπερήλικα άνθρωπο; Είναι ηθικά είναι αδιανόητο...

Πρ: Ηθικά είναι πολλά αδιανόητα.. Κάπου φαίνεται πως είστε συγκινημένος. Ότι φοβάστε μη σας διώξουν.. αυτό ήταν το πρόβλημά σας; Όχι μην κατηγορηθείτε;

Κατηγ: Εκείνες τις ημέρες θεωρούσα αδιανόητο να φοβάμαι για την ελευθερία μου. Δεν το σκέφτηκα ποτέ ότι θα βρεθώ προφυλακισμένος.

Αναπλ. Εισαγγ: Ενδιαφερθήκατε για τη φήμη του κόμματος δλδ;

Κατηγ: Αφού δεν υπήρχε κάτι μεμπτό...

Τα τρικάκια

Παράλληλα, ο Γ. Τσακανίκας αναφέρθηκε ότι στο βασικό ισχυρισμό των Ρουπακιά, Πατέλης και Καζαντζόγλου, τα τρικάκια που τυπώθηκαν στο Περιστέρι.

Κατέθεσε σχετικά: «Την 17η Σεπτεμβρίου δεν θυμάμαι αν τυπώθηκαν τρικάκια. Δεν το άκουσα τότε. Δεν ζήτησαν έγκριση από εμένα ως ταμία. Το άκουσα από τους συγκατηγορούμενούς μου μετά από πολλά χρόνια. Δεν θυμάμαι από ποιους, από τον Πατέλη νομίζω. Εγώ προσωπικά συνεργαζόμουν με ένα τυπογραφείο στη Σαλαμίνα. Συνήθως υπήρχε συνεννόηση του Πατελη με τα γραφεία της Μεσογείων. Τώρα αν ο Πατέλης ήθελε να το κάνει σε χρόνο ντε τε δεν ξέρω, εμένα δεν μου έχει προκύψει ποτέ ξανά αυτό...

Τα καραγκιοζιλίκια

Ο Γ. Τσακανίκας απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου για την ομοιομορφία στην ενδυμασία, τις κατασκηνώσεις και τον όρκο που φέρονται ότι έδιναν τα μέλη της τοπικής Νίκαιας, χαρακτήρισε τα πάντα «καραγκιοζιλίκια» και αποτέλεσμα νεανικής ανωριμότητας.

Είπε χαρακτηριστικά: «Έχουν περάσει τόσα χρόνια. Έχω βρεθεί κατηγορούμενος. Τα τελευταία χρόνια έχω λιδορηθεί για ένα πραγμα που δεν έχω καμία σχέση. Εχω καταστραφεί από τα καραγκιοζιλίκια, με τα οποία γελάγαμε. Για αυτά τα καραγκιοζιλίκια στα 20 με έφεραν κατηγορούμενο για δολοφονία. Ήταν νεανική ανωριμότητα. Θέλω να τελειώσει αυτή η ιστορία, για να συνεχίσω τη ζωή μου.

Πρ: Τι άλλο θεωρείτε ως αστειότητα και καραγκιοζιλίκι; Γιατί ό,τι ρωτάω τα εντάσσετε σε αυτό το χαρακτηρισμό...

Κατηγ: Σήμερα δεν θέλω να ασχοληθώ, όχι μόνο με τη Χρυσή Αυγή, αλλά με την πολιτική και το δημόσιο λόγο. Θέλω να παντρευτώ, να κάνω παιδιά, να προκόψω. Όλα τα άλλα τα θεωρώ ασόβαρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρυσή Αυγή, Δικαιοσύνη
SHARE:

24Media Network