Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο Πατέλης “έδωσε” μόνο Ρουπακιά – Δήλωσε ήσυχος με την συνείδησή του

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο Πατέλης “έδωσε” μόνο Ρουπακιά – Δήλωσε ήσυχος με την συνείδησή του
Απολογίες κατηγορουμένων στην δίκη της Χρυσής Αυγής την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, Γ. Πατέλης χαρακτήρισε το μήνυμα του για συγκέντρωση στην Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας και τη δολοφονία Φύσσα ως δύο διαφορετικά γεγονότα που δεν σχετίζονται, ενώ επιχείρησε να «καλύψει» το νυν ανεξάρτητο ευρωβουλευτή, Ιωάννη Λαγό.

Να αποδεσμεύσει την Τοπική Οργάνωση Νίκαιας από τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής επιχείρησε κατά την απολογία του ο πυρηνάρχης Γιώργος Πατέλης, υποστηρίζοντας πως ναι μεν «έδινε λόγο» στον περιφερειάρχη Ιω. Λαγό όμως, ο τελευταίος έλεγχε κυρίως το οικονομικό παράγοντα.

Ο Γ. Πατέλης έφτασε μάλιστα στο σημείο να …ζητήσει συγγνώμη για την εμπλοκή του νυν ευρωβουλευτή στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ξέσπασε δηλώνοντας αγανακτισμένος για το «χλευασμό» που -όπως είπε- δέχθηκε και για το ότι τον «πέταξαν» στη φυλακή για περίπου δύο χρόνια.

Κατηγορούμενος: Έπρεπε να ενημερώνω τον Ιω. Λαγό για να έχουμε το οκ. Μας έλεγε για το οικονομικό και αν είναι να το προχωρήσουμε ή όχι. Αυτό μόνο… είχα συχνή επικοινωνία για δραστηριότητες, ομιλίες, διανομή φυλλαδίων, διανομή τροφίμων και ενδυμασίας…

Πρόεδρος: γιατί σε μηνύματά σας λέτε «με εντολή Λαγού»;

Κατηγ: Θα ήθελα να ζητήσω ένα συγγνώμη στον κύριο Λαγό. Πολλές φορές δεν είχαμε ανταπόκριση. Μια φορά είχα γράψει «με εντολή Λαγού» και αυξήθηκε ο κόσμος. Για αυτό και το έκανα συχνά. Αυτό ήταν ένα λάθος μου και το αναγνωρίζω.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Γ. Πατέλης ανέφερε ότι το περιβόητο μήνυμα που ζητούσε να μαζευτούν όλοι στην Τοπική, έχει καταγραφεί και ερμηνευτεί λάθος. Παράλληλα, τόνισε ότι το μήνυμα που έστειλε, και η δολοφονία Φύσσα είναι δύο διαφορετικά συμβάντα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

«Κανένας δεν είχε σχέση με το φόνο εκτός από το Ρουπακιά. Αυτός θα μας πει τι εχει συμβεί, εγώ δεν μπορώ να ξέρω» είπε και πρόσθεσε: «Με πέταξαν στη φυλακή σαν να ήμουν σκουπίδι… κανένας δεν ήθελε ο Παύλος Φύσσας να βρεθεί εκεί που είναι. Το καταδικάζω αυτό. Του Ρουπακιά του είπα «κόψε το λαιμό σου με αυτά που έκανες». Η συνείδησή μου είναι πάρα πολύ καθαρή και λυπάμαι για το που κατέληξε αυτό το παιδί».

Χαρακτήρισε τον Γ. Ρουπακιά υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής, ο οποίος είχε αρκετό ενεργό ρόλο αλλά δεν είχε κάποια συγκεκριμένη ιδιότητα στην Τοπική Νίκαιας. Ωστόσο, ο πυρηνάρχης Νίκαιας, που κατά τον ίδιο, βρισκόταν συνέχεια σπίτι του το βράδυ της δολοφονίας, δεν μπόρεσε να δώσει εξήγηση για ποιο λόγο ο Γ. Ρουπακιάς από όλους τους γνωστούς και φίλους του, επέλεξε να καλέσει εκείνον μετά την προσαγωγή του για να τον ενημερώσει τί είχε συμβεί, παρά το ότι -κατά τον Πατέλη- η δολοφονική επίθεση δεν είχε σχέση με την Τ.Ο. Νίκαιας.

Κατηγορούμενος: ο Ρουπακιάς μου τηλεφώνησε και είπε «χρειάζομαι δικηγόρο, μαχαίρωσε άνθρωπο. Δεν μπορώ να σου πω τώρα, θα μου πάρουν το τηλέφωνο, μαχαίρωσα άνθρωπο, θέλω δικηγόρο». Του απάντησα: «Όπως τα έκανες, κόψε το λαιμό σου».

Πρόεδρος: Γιατί πήρε εσάς ο Ρουπακιάς;

Κατηγορούμενος: Υπεύθυνος της τοπικής ήμουν.

Πρ: Να πάρει τη γυναίκα του, το δικηγόρο του, ένα δικό του άνθρωπο. Εσάς γιατί σας πήρε;

Κατηγ: Είμαι υπεύθυνος της τοπικής. Δεν ξέρω. Λογικά γιατί ήξερα ανθρώπους και μπορεί να πίστευε ότι θα του έβρισκα δικηγόρο.

Πρ: δεν μπορείτε να δώσετε εξήγηση..

Κατηγ: Εδωσα. Ήμουν ικανός γνώστης ανθρώπων.

Πρ: Πώς βρέθηκαν άτομα της Τοπικής Νίκαιας στο Κοράλλι εκείνο το βράδυ;

Κατηγ: Δεν γνωρίζω. Ο περισσότερος κόσμος που έχω μιλήσει, δεν ήταν καν εκεί.

Πρ: Πιστεύετε οτι σκέφτηκε μόνος του ο Ρουπακιάς, «δεν πάω εκεί να δω τι γίνεται»;

Κατηγ: Για αυτό θα μας δώσει εξηγήσεις ο Ρουπακιάς. Δεν ξέρω γιατί βρέθηκαν εκεί.

Πρ: Υπάρχουν κενά που πρέπει κάποια στιγμή να εξηγηθούν. Στερηθήκατε την ελευθερία σας, δεν ενδιαφερθήκατε να μάθετε ποιός πίσω από την πλάτη σας, οργανώνει άτομα να πάνε στο Κοράλλι;

Κατηγ: Ξεκίνησαν δύο συμβάντα ταυτόχρονα που δεν σχετίζονται. Δεν γνωρίζω πώς έγινε στο Κοράλλι. Αυτό είναι το σαράκι που μας έφαγε μέσα στη φυλακή. Με το χέρι στην καρδιά, ακόμα και τώρα δεν ξέρω πως έχει γίνει…. κανένας δεν μου είπε ότι ήταν εκεί από αυτούς με τους οποίους μίλησα.

Πρ: Άρα μου λέτε ότι πρέπει να αναζητήσουμε ποιος τούς οργάνωσε για να βρεθούν στο Κοράλλι….

(..)

Κατηγ: Το μήνυμα δεν έχει σχέση με τον Παύλο Φύσσα

Πρ: Αλλά το άτομα έχουν…

Κατηγ: Και τι μπορώ να κάνω εγώ για αυτό;

Τέλος, ο Γ. Πατέλης κατά την απολογία του, είπε για:

– Την ομοιόμορφη ενδυμασία: «ξεκίνησε από δύο πιτσιρικάδες και έγινε μόδα. Εβλεπες αρκετό κόσμο, και γυναίκες, να τα φοράνε. Μερικές φορές ζητούσα εγώ να φοράνε και μαύρα παντελόνια όταν είναι για φόρο τιμής, αλλά κάποια στιγμή άρχισε να φεύγει γιατί ήταν και κάπως γελοίο. Η τοπική Νίκαιας φορούσε συγκεκριμένα παντελόνια, αλλά μας κορόιδευαν και το σταματήσαμε. Εγώ το είχα σκεφτεί και το είχα ζητήσει για ομοιομορφία».

– τα παραταγμένα άτομα: για να μην χαθούμε, να μην πηγαίνουν μετά τα παιδιά της Νίκαιας σε άλλα πούλμαν. Εγώ ζητούσα να το κάνουν αυτό.

– το ναζιστικό χαιρετισμό: «πρόκειται για αρχαιοελληνικό χαιρετισμό. Χαιρετίζει έτσι και ο Χίτλερ αλλά εμένα δεν με απασχόλεισαι αυτό. Εγώ έκανα αρχαιοελληνικό χαιρετισμό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα