Δίκη Χρυσής Αυγής: Συγκλονιστική κατάθεση του προέδρου Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής

Δίκη Χρυσής Αυγής: Συγκλονιστική κατάθεση του προέδρου Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής
Eurokinissi

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης περιέγραψε με λεπτομέρειες τη σχεδίαση και την εκτέλεση της παρ' ολίγον φονικής επίθεσης της Χρυσής Αυγής στα μέλη του Συνδικάτου Μετάλλου.

Για την άγρια επίθεση που δέχθηκαν στο Πέραμα οι αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ μία εβδομάδα πριν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την στοχοποίηση του Συνδικάτου Μετάλλου από την Χρυσή Αυγή κατέθεσε ο επί σειρά ετών πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Σωτήρης Πουλικόγιαννης στην δίκη για την εγκληματική οργάνωση .

Ο μάρτυρας περιέγραψε πως από το 2008 υπήρχε προσπάθεια από την εργοδοσία να εμποδιστεί η δράση του Συνδικάτου “με μία βιομηχανία μηνύσεων” καθώς διεκδικούσε “μέτρα ασφαλείας και καλύτερα μεροκάματα.Αυτό μια μερίδα εργολάβων και εφοπλιστών το θεωρούσε εμπόδιο στα κέρδη τους..”.

Οι διαδικασίες σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, επιταχύνθηκαν και κλιμακώθηκαν όταν εισήλθε το 2012 στην Βουλή η Χρυσή Αυγή η οποία ουσιαστικά ανέλαβε να “καθαρίσει και να ελέγξει την Ζώνη”

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής “λίγες μέρες μετά το χτύπημα στους Αιγύπτιους ψαράδες, είχαμε πληροφορία ότι έγινε συνάντηση μεταξύ ομάδας εργολάβων και της ΧΑ για να βγει από τη μέση το συνδικάτο μας. Έχοντας θορυβηθεί από το χτύπημα στους ψαράδες, και μετά το βίντεο από τη συγκέντρωση στην καφετέρια «Αίνιγμα» που το είδαμε μετά, όπου ο Λαγός απειλούσε για τους ψαράδες, πήγαμε στον προϊστάμενο της εισαγγελίας στον Πειραιά και καταθέσαμε τί είχε έρθει στην αντίληψή μας.

Συμφωνήσαμε να το δημοσιοποιήσουμε μετά, βγάλαμε ένα δελτίο Τύπου ότι καλούμε σε επαγρύπνηση τους συναδέλφους. Μερικές μέρες μετά στο Πέραμα με βρήκε ο (κατηγορούμενος) Αντώνης Χατζηδάκης και ζήτησε να μιλήσουμε, μου συστήθηκε ως επικεφαλής του Τάγματος εφόδου στη Νίκαια, και μου είπε ότι θέλει ο Λαγός να μιλήσουμε. Μιλάμε για Ιούνιο του ’12. Εγώ του είπα ότι δεν έχουμε τίποτα να πούμε. Και κόπηκε εκεί. Εκείνο το διάστημα γενικά υπήρχε μια κουβέντα σε καφενεία, συζητήσεις, ότι «τελειώσατε», «έρχεται η ΧΑ». Μετά τη συνάντηση με τον Χατζηδάκη, σταμάτησε αυτό” είπε ο μάρτυρας.

Όπως είπε ο κ. Πουλικόγιαννης τον Μάιο του 2013 και ενώ ήδη παγκόσμια και εθνικά υπήρχε ύφεση και είχε πέσει η δουλειά στην Ζώνη σε μία συγκέντρωση Σαλαμίνα ο κατηγορούμενος πρώην βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος αναφερόμενος στον Γιάννη Λαγό είχε πει πως «ξέρει τι πρέπει να κάνει και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να τελειώνουμε με τους κομμουνιστές στη Ζώνη». Συνεχίζοντας ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε βίντεο που είχε δημοσιοποιήσει η ίδια η Χρυσή Αυγή στο οποίο εμφανίζονται οι τότε βουλευτές Ηλίας Παναγιώταρος , Νίκος Μίχος και Γιάννης Λαγός “μαζί με κάπου 15 “φουσκωτούς” , τον Αναστάσιο Πανταζή , τον Γιώργο Πατέλη και εργαζόμενους στην Ζώνη ,που ήταν ο πυρήνας της Χρυσής Αυγή , όπου ακούγονται διάφορα. Από το “άμα πάμε στην φωλιά του κούκου στα γραφεία τους να τους ξηλώσουμε;”

Στο τέλος στις δηλώσεις υπάρχει η προαναγγελία του χτυπήματος. Μία επιθετική ρητορική με απειλές ότι το ΚΚΕ έχει τελειώσει την Ζώνη. Λίγες ημέρες μετά , ένα μήνα περίπου, στις 12 προς 13 Σεπτεμβρίου του 2013 είχαμε το χτύπημα”.

Αναφερόμενος στην επίθεση που δέχθηκαν έξω από την Ζώνη ενώ κολλούσαν αφίσες για το επικείμενο φεστιβάλ της ΚΝΕ, ο μάρτυρας είπε πως εμφανίστηκαν ξαφνικά δύο ομάδες των 25 ατόμων η καθεμία. Όπως κατέθεσε,μέλη της ομάδας κρατούσαν στειλιάρια ξύλινα: “Δεν ήταν απλά ξύλα. Κάποιος είχε ασχοληθεί πολλή ώρα να κατασκευάσει στις άκρες τους, αυτοσχέδιο, κάτι σαν καρφί, σαν λαμάκι που εξείχε.

Άλλοι είχαν πτυσσόμενα γκλοπ σαν της Αστυνομίας, ενώ κάποιοι νεαροί κρατούσαν πέτρες. Εμείς πήγαμε συγκεντρωμένοι κοντά στα αυτοκίνητα μας . Βγαίνοντας από το στενό αυτοί φώναζαν “που είναι ο Πουλικόγιαννης;” και έφιαξαν ένα ημικύκλιο εγκλωβίζοντας μας. Βγήκα μπροστά ,προσπαθώντας να κερδίσω χρόνο και είδα μπροστά μου τον Πανταζή ,τον οποίο αναγνώρισα μετά, τον Χατζηδάκη που τον ήξερα γιατί έκανε μεροκάματα στην Ζώνη ,όπως και τον Αντωνακόπουλο που κρατούσε στειλιάρι..”

Ο μάρτυρας είπε πως με μία κίνηση μπροστά που έκανε ο Χατζηδάκης, ξεκίνησε η άγρια επίθεση που δέχθηκαν με τον ίδιο να δέχεται το πρώτο χτύπημα στο μέτωπο. “Πέφτω κάτω και έπεσαν από πάνω μου οι σύντροφοι μου να με προστατέψουν και φάγανε όλα τα χτυπήματα στις πλάτες τους.” Όπως κατέθεσε “όρμησαν όλοι πάνω μας..Χτύπαγαν εμάς και τα αυτοκίνητα με τα στειλιάρα ενώ οι πέτρες έπαφταν βροχή”.

Η επίθεση σταμάτησε , όπως είπε ο κ. Πουλικόγιαννης “όταν ακούστηκε μία φωνή “τέρμα! Βρώμησε” οπότε ακούστηκε κάποιος από τους χρυσαυγίτες να λέει “το Πέραμα από εδώ!” και ένας άλλος “οι άλλοι από εδώ” και έφυγαν όπως ήρθαν”.

Στο μεταξύ, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, πήγε στο σημείο η Αστυνομία που είχαν καλέσει κάτοικοι στο σημείο. “Ηρθαν πολλοί αστυνομικοί και είδα τον Διοικητή του τμήματος που τους φώναζε “τί κάνετε εδώ. Φύγετε, θέλω συλλήψεις”, πλην όμως οι αστυνομικοί δεν έφευγαν, κάτι που προξένησε εντύπωση τους περιοίκους γιατί είχαν υποδείξει το σημείο από όπου έφυγαν οι χρυσαυγίτες. Ούτε άρση απορρήτου των τηλεφώνων έγινε , ούτε τίποτα! Συνελήφθησαν μόνο όσοι υποδείξαμε εμείς”.

Σύμφωνα με τον κ. Πουλικόγιαννη “ήταν εκπαιδευμένοι και καλά οργανωμένοι” και στο πλαίσιο του σχεδιασμού τους ήταν και ότι “έκοψαν την κυκλοφορία” μερικά λεπτά πριν την επίθεση. Ανέφερε δε, πως και αυτή η επίθεση έχει κοινά χαρακτηριστικά με άλλες , ενώ τόνισε πως η κινητοποίηση τους ήταν άμεση και ταχύτατη με δεδομένο ,όπως είπε, πως η αφισοκόλληση αποφασίστηκε το ίδιο απόγευμα και άρα δεν το γνώριζαν από πριν “Κάποιος μας είδε και ειδοποίησε”.

Ο συνδικαλιστής είπε πως “το χτύπημα σε βάρος μου ήταν συμβολικό. Αν κάποιος μπορεί να πειράξει τον πρόεδρο δημιουργείται φόβος και στους υπόλοιπους εργαζόμενους”.

Ο μάρτυρας τόνισε επίσης πως την επομένη, στελέχη όπως ο Λαγός και ο Κασιδιάρης διέψευδαν το περιστατικό και έλεγαν ότι “καταγγέλουμε ψέμματα για να συκοφαντήσουμε την Χρυσή Αυγή επειδή ήθελε να δημιουργήσει Σωματείο στην Ζώνη. “Προφανώς ήταν μία κάλυψη , μία επιβράβευση προς τους δράστες. Όπως πριν έναν χρόνο η επιβράβευση του Πανταζή που ήταν στην επίθεση κατά των αλιεργατών , ήταν να γίνει επικεφαλής σε άλλες επιθέσεις”.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε για τα μηνύματα του Λαγού προς τον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργο Πατέλη λίγη ώρα πριν την επίθεση, στα οποία ανέφερε “θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια.Έχουν μαζευτεί και βάφουν και τους μάζεψε ο Τάσος ( εννοεί τον Πανταζή) να πάνε από εκεί” καθώς και άλλο προς άλλο στέλεχος της οργάνωσης που έλεγε “Φίλε, γαμήσαμε τα κουμούνια στη Νίκαια και το Πέραμα, βγήκαν για αφισοκόλληση και τους μακελέψαμε”.

Κατά τον μάρτυρα τα μηνύματα δηλώνουν πως ο Λαγός είχε άμεση ενημέρωση για τι γίνεται και για την λήξη της επίθεσης

Συνήγορος Υποστήριξης της Κατηγορίας: Έχετε καμία αμφιβολία σχετικά με το αν γνώριζε ο κ. Λαγός ή και άλλοι σχετικά με την επίθεση;

Μάρτυρας: Καμία. Πέρα από το ότι δε μπορούσαν ο Πανταζής και Χατζηδάκης να σηκώσουν αυτό το βάρος μόνοι τους, η παρουσία των βουλευτών στο Πέραμα, στη Ζώνη και πριν την επίθεση, και μετά, αυτό δηλώνει . Το μήνυμα επίσης προς τον Μιχαλολιάκο την επόμενη μέρα που λέει για «φράικορπς / τάγμα εφόδου» και δίνει συγχαρητήρια, δείχνει μια γενική εντολή που υπήρχε και δόθηκε το ΟΚ να προχωρήσει. Ήταν σε πλήρη – όχι γνώση – αλλά οργάνωση. Ο σχεδιασμός και η απόφαση, η γενική εντολή είναι από εκεί και δεν μπορούσε να είναι αλλιώς.

“Τον Παύλο τον γνώριζα.Το βράδυ της δολοφονίας πήγα στην Τσαλδάρη”

Ο κ. Πουλικόγιαννης ρωτήθηκε από την πρόεδρο αν γνώριζε τον Φύσσα και απάντησε πως “Ναι, είχαμε μια γνωριμία, στη συνδικαλιστκή μου δραστηριότητα γνώρισα και τον πατέρα του, που δούλευε στη Ζώνη”.

Πρόεδρος: Και ο Παύλος δούλευε στη Ζώνη;

Μάρτυρας: Ναι, την περίοδο 2007-8 που είχε πολλή δουλειά. Τον είχε φέρει ο πατέρας του. Ο πατέρας του συμμετείχε, ερχόταν σε συνελεύσεις, κινητοποιήσεις.

Πρόεδρος: (για την δολοφονία) ενημερωθήκατε εσείς για αυτό που έγινε;

Μάρτυρας: Δέχθηκα ένα μήνυμα από άγνωστο νούμερο αργά το βράδυ, «νεκρός στην Τσαλδάρη, μάλλον Έλληνας, πάμε εκεί». Κάλεσα το νούμερο αυτό και τελικά ήταν ένας συνάδελφός μου, γιατί στην αρχή φοβήθηκα μήπως ήταν ένα μήνυμα – δόλωμα. Μένω 7 λεπτά από το σημείο της δολοφονίας, στα Ταμπούρια. Πήγα και βρήκα πολλούς γνωστούς. Μου λέγανε το όνομα και δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω ποιός είναι.

Πήγα και στο στο κρατικό νοσοκομείο και είδα την κυρία Μάγδα και τον μαστρο-Τάκη τον πατέρα του. Ήρθε και με αγκάλιασε και μου είπε “Σωτηράκη μου φάγαν το παιδί μου” και τότε κατάλαβα ποιός ήταν. Πήγα μέσα, βρήκα ένα γιατρό, τον ρώτησα και μου είπε “δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, ήταν επαγγελματικό χτύπημα, ή είχε εκπαιδευτεί αυτός που το έκανε, ή το έχει ξανακάνει”

Πρόεδρος: Είχε δουλέψει κάποιος από τους κατηγορουμένους με το Φύσσα;

Μάρτυρας : Είχα πει για τον Μιχάλαρο, ότι είχε τύχει να δουλέψει μαζί και με τον πατέρα και με τον Παύλο. Και το είχα πει γιατί ήταν στο «Κοράλλι» και αποκλείεται ο Μιχάλαρος να μην τον είχε αναγνωρίσει, όχι από τη μουσική, από τη δουλειά.

Πρόεδρος: Ο Φύσσας είχε πολιτική δράση; Ιδεολογική τοποθέτηση;

Μάρτυρας: Ο Παύλος από μικρός είχε πολιτικές ευαισθησίες, δεν ήταν σε πολιτικό φορέα, σίγουρα όχι στο ΚΚΕ. Είχε κοινωνική δράση, αντιφασιστική δράση. Και στο συνδικάτο, σαν μέλος είχε συμμετάσχει σε δράσεις την περίοδο που ήταν στη Ζώνη. Κι έτσι τον ήξερα από μικρό, δεν εντασσόταν, αλλά είχε έντονη κοινωνική δράση.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα , την επομένη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα “νομίζω πως όλο το Τάγμα εφόδου της Νίκαιας προσλήφθηκε στην Ζώνη”

Νωρίτερα σημειώθηκε ένταση όταν ο μάρτυρας είπε πως είχαν πληροφορία ότι πριν την επίθεση που δέχθηκαν οι αφισοκολλητές είχε γίνει συνάντηση στελεχών της Χρυσής Αυγής και παραγόντων σχετιζόμενων με την Ζώνη όπου έναντι ποσού “300-400 χιλιάδων ευρώ” συμφωνήθηκε η “επιβολή” της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα ώστε να αποδυναμωθεί το Συνδικάτο.

Στην αναφορά του μάρτυρα αντέδρασαν τόσο συνήγοροι υπεράσπισης όσο και ο παρόντας σήμερα στο δικαστήριο Γιάννης Λαγός. Λίγο μετά μάλιστα η υπεράσπιση έθεσε θέμα με την κατάθεση Πουλικόγιαννη καθώς η επίθεση χαρακτηρίστηκε πλημμέλημα από το πρώτο δικαστήριο και έχει παραγραφεί.

Το δικαστήριο ωστόσο, με ανάλογη εισαγγελική πρόταση, δεν αποδέχθηκε τις αιτιάσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων καθώς επισημάνθηκε ότι ο μάρτυρας καταθέτει για την εγκληματική οργάνωση και την δράση της και όχι ως πολιτικός ενάγων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα