Δίκη Ηριάννας-Περικλή: Εν αναμονή της τελικής απόφασης

Πανό έξω από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας όπου εξετάζεται  η αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής της Ηριάννας και του Περικλή
Πανό έξω από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας όπου εξετάζεται η αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής της Ηριάννας και του Περικλή EUROKINISSI

"Εγκατέλειψε το ρόλο του εισαγγελικού λειτουργού του αμερόληπτου και έλαβε θέση διάδικου σε μια άλλη δίκη που θα ήθελε να διεξάγεται", αναφέρει η συνήγορος του Περικλή αντικρούοντας την εισαγγελέα που στηρίζει την πρωτόδικη απόφαση

Στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας συνεχίζεται αυτή την ώρα η εκδίκαση της υπόθεσης με κατηγορούμενους την Ηριάννα και τον Περικλή, οι οποίοι είχαν κριθεί ένοχοι σε πρώτο βαθμό για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών ο καθένας τους.

Εδώ και ένα χρόνο παραμένουν έγκλειστοι αναμένοντας την τελική απόφαση.

Στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή βρίσκονται αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες, καθώς σήμερα αναμένεται και η δευτεροβάθμια έκδοση της απόφασης για τους δύο. Η αγόρευση της εισαγγελέως ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί με την ίδια να προτείνει την ενοχή τους, στηρίζοντας την πρωτόδικη απόφαση.

Η πρόταση της εισαγγελέως

Η πρόταση της, προκάλεσε αρκετές φορές την αντίδραση των μελών του ακροατηρίου, ιδίως όταν υποστήριξε ότι οι δυο κατηγορούμενοι έχουν σφικτό εναγκαλισμό με τα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Η εισαγγελέας στην πρόταση της υποστήριξε ότι η πραγματογνωμοσύνη  του dna που έγινε από τα εργαστήρια της ΕΛΑΣ είναι αξιόπιστη και συνάδει με τα διεθνή πρότυπα και πρωτόκολλα ενώ η μέθοδος που ακολουθήθηκε  είναι αξιόπιστη και εμπεριστατωμένη.

Κατά την εισαγγελέα οι δυο κατηγορούμενοι, ανεξάρτητα εάν το αρνούνται για υπερασπιστικούς λόγους, είναι μέλη της ΣΠΦ με σκοπό την τέλεση αδικημάτων.

Χαρακτήρισε μάλιστα αφήγημα όσα λέγονται ότι η Ηριάννα είναι στη φυλακή από κατασκευή της αστυνομίας, λέγοντας ότι υπάρχει «σφικτός εναγκαλισμός» με μέλη της ΣΠΦ και πως οι φίλοι τους είναι ηγετικά στελέχη της οργανωσης.

H συνήγορος του Περικλή, δήλωσε από τη δική της μεριά:

"Είναι τόσο προφανής η έλλειψη στοιχειων. Περίμενα και τα δυο ενδεχόμενα απο την εισαγγελεα. Είτε να έχει μια καταδικαστική πρόταση, είτε να εκφράσει αμφιβολίες. Αυτό που δεν περίμενα είναι αυτό που έκανε η εισαγγελεας. Αγνόησε όλη τη διαδικασία . Ήρθε και μας διάβασε αυτολεξεί το σκεπτικό της πρωτόδικης αποφασης. Σαν να μην προσηλθαμε ποτέ σε αυτή την αίθουσα να εξετάζουμε στοιχεία κι μαρτυρες. Εγκατέλειψε το ρόλο του εισαγγελικού λειτουργού του αμερόληπτου και έβαλε θέση διάδικου σε μια άλλη δίκη που θα ήθελε να διεξαγεται. Ξεκίνησε υποθετικό διάλογο με ανώνυμους συντάκτες δυο ιστοσελιδων. Έτσι προσδιόρισε το λόγο της και συνέχισε με την αυτολεξεί ανάγνωση ενός συνονθυλεύματος άλλων εγγράφων που δεν περιέχονται στη δική μας δικογραφία αλλά σε δικογραφίες άλλων υποθέσεων που αφορούν τους πυρήνες της φωτιας. Ακούσαμε μάλιστα ονόματα πρώην κατηγορουμένων που έχουν απαλλαχθεί".

"Αν ήθελε να κατασκευάσει η Αντιτρομοκρατική μια υπόθεση θα την κατασκεύαζε καλύτερα", είπε μαλιστα.

Συνεχίζοντας η συνήγορος του Περικλή τόνισε πως: "Έχουμε φτάσει στο σημείο να ποινικοποιούμε προσωπικές σχέσεις. Τον Ιανουάριο του 2013 ενώ ο Περικλής βρίσκεται στο χωριό του εμφανίζεται μια τεράστια ομάδα αστυνομικών και τον συλλαμβάνει με τον 187Α. Ένα τμήμα δαχτυλικού αποτυπώματος είχε βρεθεί στο εσωτερικό τμήμα εξωφύλλου μιας φωτοτυπίας που είχε βρεθεί στον Βόλο. Απο την αρχή ζητάει να του επιδειχθεί το αντικείμενο  και δεν του το δείχνουν για να δώσει μια εξήγηση αν το έχει πιάσει. Βεβαίως απο το να πιάσει ένα βιβλίο ακόμα και αν είχε συμβεί, μιλάμε για ένα κινητό αντικείμενο. Δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να δείξει ότι έχει πάει σε αυτό το διαμέρισμα. Το στοιχείο είναι ανεπίδεκτο δικανικής εκτίμησης και δεν μπορεί να αποτελέσει πειστήριο. Αυτό εχει αξιολογηθεί και απο τα δικαστήρια σας καθώς σε αυτό το αντικείμενο βρέθηκε και αποτύπωμα ανθρώπου που έχει αθωωθεί. Για πρώτη φορά μήνες μετά, επιχειρείται η σύνδεση του Περικλή με την υπόθεση των όπλων της Πολυτεχνειουπολης με μια αναφορά οτι γενετικά του στοιχεία εμπεριέχονται στο μείγμα ανω των δυο ατόμων που βρέθηκε σε οπλο. Σε γενετικά στοιχεία. Που μπορεί να υπάρχουν και δικά μου και δικά σας κύριε δικαστά. Ποτέ εγγράφως η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών δεν έκανε την απαραίτητη ανάλυση για να καταλήξει σε ενα γενετικό προφίλ συγκεκριμένου ανθρώπου και γι αυτό άλλωστε ούτε η ίδια η ΔΕΕ δεν προχωράει σε παραπανω συμπεράσματα, καθώς δεν έχει και τα απαραίτητα μηχανήματα για την ανάλυση".

Όπως είπε η κ. Δαλιάνη, η συμπεριφορά του ανθρώπου που βρήκε τα οπλα δημιουργεί πολλά ερωτηματικα. "Μετά από δύο βαθμούς διαδικασίας πάντως μπορούμε να καταλήξουμε απο όσες καταθέσεις έχουμε πως δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο σύνδεσης του Περικλή με τα όπλα. Το DNA εχει αναδειχθεί σε κυρίαρχο στοιχείο της δικής. Κατέθεσαν μάρτυρες οπως καθηγητές βιολογίας κλπ. Η εισαγγελέας μας ειπε πως πρόκειται για ένα επιστημονικό ζήτημα που το δικαστήριο δεν γνωρίζει. Μα, κυριε πρόεδρε, για τον λόγο αυτό καλούνται οι μάρτυρες ειδικών γνώσεων, αλλιώς το δικαστήριο δεν θα μπορούσε να αποφασισει για τιποτα. Αν το δικαστήριο πάντως δεν μπορεί να αποφασίσει επί της επιστήμης οφείλει να παίρνει την αθωωτική απόφαση ενός κατηγορούμενου.

Το βίντεο που δημιούργησαν φίλοι της Ηριάννας και ανάρτησαν στο Youtube:

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο δικαστήριο στο οποίο συζητήθηκε η πρώτη αίτηση αναστολής της Ηριάννας αλλά και του συγκατηγορουμένου της Περικλή Μ. (η καταδίκη του οποίου βασίζεται επίσης σε ελλιπές δείγμα DNA) μέχρι τη δευτεροβάθμια δίκη, απέρριψε κατά πλειοψηφία τις αιτήσεις αναστολής και των δύο νέων. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (3-2) ενώ απορριπτική ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα.

Το χρονικό της υπόθεσης εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ηριάννα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Υπόθεση Ηριάννας-Περικλή: Το χρονικό

SHARE:

24Media Network