Δίκη Λιγνάδη: Η διαπόμπευση των θυμάτων και το τεκμήριο αθωότητας

Δίκη Λιγνάδη: Η διαπόμπευση των θυμάτων και το τεκμήριο αθωότητας
Ο Αλέξης Κούγιας INTIME NEWS

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και οι αντιδράσεις του κόσμου -ασχέτως αν κάποιος συμφωνεί με αυτές ή όχι- δεν έχουν καταλαγιάσει.

Κι ενώ η υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη έχει κριθεί πρωτόδικα με την καταδίκη του σε 12 έτη ποινής κάθειρξης για δύο βιασμούς έστω και με αναστολή έως την έφεση, τα πνεύματα και οι αντιπαλότητες συνεχώς αυξάνονται.

Και έρχεται πλέον η υπεράσπιση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου να ρίξει τη δική της “βολή”. Μετά τις δηλώσεις του σκηνοθέτη, όπου παρά την καταδίκη του μίλησε λες και είχε δικαιωθεί, τώρα έρχεται ο συνήγορος του, όχι όμως να μιλήσει εριστικά ή έστω ενάντια των πεποιθήσεων του κόσμου, αλλά να στραφεί κατά των ίδιων των θυμάτων.

Και μάλιστα, με τον πιο σκληρό τρόπο. Ο Αλέξης Κούγιας αποφάσισε -αφού έχει ολοκληρωθεί η δίκη- να στείλει σε περισσότερα από 200 email δημοσιογράφων και δημοσιογραφικών φορέων, ένα δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρει ότι οι μηνυτές είναι “αδίστακτοι, στρατευμένοι επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι, που σε δημόσια θέα, στα επίσημα και δημόσια instagram τους διαφήμιζαν το “αληθινό επάγγελμά τους”.

Φυσικά αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Αντιθέτως είναι ακόλουθο της υπερασπιστικής γραμμής που διατήρησε όλους αυτούς τους μήνες μέσα στο δικαστήριο. Ωστόσο, σήμερα έκανε ένα βήμα παραπέρα. Αποφάσισε ότι θα πρέπει να επισυνάψει στο email και 35 φωτογραφίες μηνυτών και μαρτύρων, τις οποίες είχαν δημοσιεύσει σε λογαριασμούς τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Αυτό το υλικό κατά την υπεράσπιση, αποσκοπεί να καταδείξει ότι οι συγκεκριμένοι εμπλεκόμενοι αποτελούν μέρος της “σκευωρίας” σε βάρος του εντολέα του, καθώς σκιά ότι αποτελούν “αδίστακτες προσωπικότητες”.

Μάλιστα, καταλήγει ότι ήταν αυτές οι φωτογραφίες που συνέβαλαν στην απόφαση του δικαστηρίου, δίχως φυσικά να έχει γίνει ακόμη γνωστό το σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης.

Φωτογραφίες καλλιτεχνικές, φωτογραφίες μόδας, φωτογραφίες από διακοπές σε νησιά των Κυκλάδων. Φωτογραφίες οι οποίες όπως και να τις χαρακτηρίσει κάποιος, δείχνουν τα πρόσωπα νεαρών που είχαν το σθένος παρά τα οικογενειακά, κοινωνικά και οικονομικά τους προβλήματα να βγουν μπροστά και να μιλήσουν για αυτά που οι ίδιοι πίστεψαν πως έπρεπε να μιλήσουν.

Μήπως μαζί με το σεβασμό στο τεκμήριο αθωότητας, θα πρέπει ο νομικός μας πολιτισμός να μάθει να σέβεται και τα -κατά την δικαστική απόφαση- θύματα, αλλά και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στην ακροαματική διαδικασία;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα