Δίκη Λιγνάδη: Κι άλλος μάρτυρας ανατρέπει τους ισχυρισμούς του σκηνοθέτη

Δίκη Λιγνάδη: Κι άλλος μάρτυρας ανατρέπει τους ισχυρισμούς του σκηνοθέτη
Ο Δημήτρης Λιγνάδης eurokinissi

Τις σχέσεις του Δημήτρη Λιγνάδη με ανήλικους επιβεβαίωσε μάρτυρας που κατέθεσε στο δικαστήριο. Να αποδομήσει την αξιοπιστία του επιχείρησε ο συνήγορος του σκηνοθέτη, Αλέξης Κούγιας.

Τις σχέσεις του Δημήτρη Λιγνάδη με ανήλικους, τους οποίους καλούσε στο διαμέρισμά του στο Μεταξουργείου καταναλώνοντας αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες, επιβεβαίωσε στενός φίλος του πρώτου καταγγέλλοντα κατά του ηθοποιού – σκηνοθέτη, ο οποίος κατέθεσε την Παρασκευή (29/4) ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Ο μάρτυρας που γνώρισε τον κατηγορούμενο σκηνοθέτη το 2010 σε ηλικία περίπου 15 ετών, αναφέρθηκε στις μεταξύ τους σχέσεις περιγράφοντας της τρία περιστατικά. Ανάμεσά τους και ένα όπου τους είχε καλέσει σπίτι του. «Αρχικά μας πρόσφερε αλκοολούχα ποτά. Συζητάγαμε για την παράσταση. Μετά από λίγο μας έβγαλε ένα τσιγαριλίκι το οποίο καπνίσαμε. Μετά είχαμε μία πιο χαλαρή αίσθηση. Γελάγαμε με όλα. Ο κατηγορούμενος θυμάμαι χαρακτηριστικά έπαιζε με ένα ελατήριο. Τότε μας λέει «δεν πάμε μέσα όλοι μαζί, να πάμε να χαλαρώσουμε, να κάνουμε και μια παρτούζα». Μας λέει τότε ο φίλος ο οποίος ήταν νηφάλιος, «πάμε να φύγουμε». Μας έλεγε ο κατηγορούμενος, αφήστε το κορίτσι να μείνει εδώ. Από εκείνη στιγμή εγώ είπα ότι δε θέλω να πάω ξανά στο σπίτι του κατηγορούμενου. Δεν ήθελα να έχω έκτοτε επαφή με τον κατηγορούμενο. Έλεγα και στον καταγγέλλοντα να προσέχει» κατέθεσε.

Πρόσθεσε δε ότι μόλις πρόσφατα πληροφορήθηκε από το φίλο του τις λεπτομέρειες της σχέσεις του με το. Δημήτρη Λιγνάδη, και συγκεκριμένα όταν αποφάσισε να προσφύγει στις δικαστικές αρχές. Όπως εξήγησε στο δικαστήριο: «Μου είπε στο τηλέφωνο ότι θα κάνει μήνυση στον κατηγορούμενο και θα μου πει κάτι που είχε συμβεί τότε. Μου είπε γενικά τι είχε γίνει. Μου εξήγησε ότι τον βίασε. Δεν είναι ομοφυλόφιλος, δεν είχε βλέψεις με το ίδιο φύλο. Του είπα τότε «που πας να μπλέξεις;» και του είπα τότε πως δεν ήθελα να εμπλακώ.

Μετά από καιρό τον πήρα ξανά να δω πως είναι και κάποια στιγμή μου είπε ότι είχε κάνει μήνυση και με έχει προτείνει για μάρτυρα. Του είπα τότε ότι θα έρθω να πω την αλήθεια μου και θα σε υπερασπιστώ».

Υπεράσπιση: Πως εξηγείται ότι ο καταγγέλλων και εσείς, επιδιώκατε να κάνετε παρέα με τον κ. Λιγνάδη, με ένα μεγάλης ηλικίας άνθρωπο σε σχέση με εσάς, που τότε που ήσασταν 14-15 ετών;

Μάρτυρας: Συνεχής παρέα δεν υπήρχε, τουλάχιστον εγώ δεν είχα. Ένας άνθρωπος που είναι ηθοποιός μπορεί σε ένα παιδί 14 χρονών να του τάξει τα αυγά και τα πασχάλια και να το κάνει να νιώσει Θεός.

Υπεράσπιση: Πως μπορούσατε να κάνετε παρέα με έναν μεγάλο άνθρωπο σε αυτήν την ηλικία;

Μάρτυρας: Δεν μπορούσαμε, φάγαμε πολύ μεγάλη τιμωρία όταν έγινε αυτό διότι είμασταν από συντηρητική οικογένεια.

Πρόεδρος: τι σας προσέλκυσε να κάνετε παρέα με κατηγορούμενο;

Μάρτυρας: Γιατί εγώ εμπιστευόμουν το φίλο μου.

Υπεράσπιση: Τον 15χρονο που είχε μείνει στην ίδια τάξη…

“Δεν φάνηκε απλή φιλική συνεύρεση”

Νωρίτερα, ο ηθοποιός – σκηνοθέτης Κ. Φιλίππογλου, ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του τοποθέτησε τον Δημ. Λιγνάδη στην Επίδαυρο το 2015, και συγκεκριμένα τις ημέρες, που ο τελευταίος φέρεται να βίασε το δεύτερο καταγγέλλοντα.

Ο μάρτυρας μετά βεβαιότητος δήλωσε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης διέμενε στην Επίδαυρο μαζί με δύο νεαρά αγόρια, περιγράφοντας την εικόνα. «Το τριήμερο εκείνο ήταν άδεια τα δωμάτια γιατί ο θίασος ήταν από την Ιαπωνία και είχε καταλύσει σε άλλο ξενοδοχείο και όχι σε αυτά. Τον κατηγορούμενο τον είδα το Σάββατο το μεσημέρι στο δωμάτιο του. Περνούσα από το δρόμο για να μπούμε στο αυτοκίνητο. Νωρίτερα, μαζί με δύο άλλα άτομα είχε συναντηθεί με το φιλικό μου ζευγάρι» περιέγραψε, εξηγώντας ότι: «Τον είδαν μόλις έβγαινε με τα δύο άτομα από το αυτοκίνητο και έμπαιναν στα δωμάτια. Χαιρετήθηκαν. Πηγαίνοντας κι εγώ στο αυτοκίνητο βλέπω τον κατηγορούμενο και τα δύο παιδιά που ήταν ήδη στο μπαλκόνι και κοιτούσαν τη θέα. Δεν τον χαιρέτησα. Ήταν δυο νεαρά αγόρια. Δεν μπορώ να συγκρατήσω φυσιογνωμίες, έχουν περάσει πολλά χρόνια».

Πολιτική αγωγή: Γιατί σας έκανε εντύπωση;

Μάρτυρας: Υπήρχε μία φήμη αλλά δεν θα επεκταθώ γιατί ακριβώς ήταν φήμη. Θυμάμαι το γεγονός και την εικόνα, ενδεχομένως λόγω της φήμης να συγκράτησα την εικόνα…

Πολ. αγωγή: Τί σας έκανε εντύπωση πρώτα;

Μάρτυρας: Μου φάνηκε ιδιαίτερο πολύ και δεν φάνηκε απλή φιλική συνεύρεση. Δεν ήταν μια φυσιολογικά φιλική παρέα λόγω της ηλικίας.

Πολ. αγωγή: Πως συμπεραίνετε ότι ήταν νεαρά αγόρια;

Μάρτυρας: Έτσι όπως τα είδα εκείνη την ημέρα μου φάνηκαν… ειδικά το ένα. Δεν θυμάμαι καθόλου φυσιογνωμίες, θυμάμαι ότι το ένα ήταν αφρικανικής καταγωγής και το άλλο όχι. Το πρώτο μου φάνηκε μικρό, λεπτοκαμωμένο, από την κατατομή του. Δεν ξέρω πως να το πω…

Πολιτική αγωγή: Ποιά ήταν η φήμη;

Μάρτυρας: Ότι έλκεται από νεαρά αγόρια ανήλικα.

Υπεράσπιση: Έχει δικαίωμα να έχει σχέσεις με αγόρια 18 ετών;

Μάρτυρας: Δεν έχω πρόβλημα με αυτό.

Μάλιστα, ο Κ. Φιλίππογλου εξήγησε στο δικαστήριο ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαμονή τους, ο ιδιοκτήτης των συγκεκριμένων ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων -που έχει κληθεί ως μάρτυρας- δεν έκοβε παραστατικά, ούτε διατηρούσε κάποια βιβλία επισκεπτών.

Ο μάρτυρας επεσήμανε ότι δεν είχε κανένα επαγγελματικό ή προσωπικό ανταγωνισμό με τον κατηγορούμενο στο παρελθόν, παρά τις προσπάθειες της υπεράσπισης να καταδείξει το αντίθετο. Επιχειρώντας να αποδομήσει την αξιοπιστία του μάρτυρα, ο Αλέξης Κούγιας αναφέρθηκε στις θρησκευτικές πεποιθήσεις του μάρτυρα και σε τοποθετήσεις του επί της απεργίας πείνας του Κουφοντίνα, ενώ σχολίασε ότι ο μάρτυρας ανέλαβε τη σκηνοθεσία παράστασης μετά την εμπλοκή του Π. Φιλιππίδη σε υπόθεση σεξουαλικές κακοποίησης, προκαλώντας την αντίδραση του Κ. Φιλίππογλου.

Ο λόγος που -όπως είπε- βρέθηκε ενώπιον της ανακρίτριας για να αναφερθεί στον Ιούλιο του 2015 πήραν μία συζήτηση που είχε με γνωστή του. «Αρχικά, η καταγγελία αφορούσε τον Αύγουστο του 2015 και δεν έδωσα σημασία. Όταν όμως ανασκευάστηκε όλο αυτό και συζήτησα με γνωστή μου ότι τον είχαν δει στην Επίδαυρο και είπε είναι σημαντικό. Νωρίτερα δεν προσήλθα γιατί ήταν άλλη περίοδος» κατέθεσε, εξηγώντας μετά από ερωτήσεις της υπεράσπισης ότι »η γνωστή μου με προέτρεψε να πάρω την κ. Κουρτέση, γιατί την είχε συμβουλευθεί στο παρελθόν και είχε το τηλέφωνο της. Κάλεσα την κ. Κουρτέση και μου είπε να απευθυνθώ στην ανακρίτρια, όπως και έκανα».

Μάρτυρας: Μου φάνηκε περίεργο όλο αυτό και ήθελα να το καταθέσω.

Πολ. Αγωγή: Τι σας φάνηκε περίεργο;

Μάρτυρας: Το γεγονός της άρνησης του ότι υπήρξε αυτό το ταξίδι. Όλο αυτό έγινε γιατί το συζήτησα με ένα φιλικό πρόσωπο και μου είπε ότι είναι πολύ σημαντικό και έπρεπε να το καταθέσω γιατί τον είχα δει.

Πολ. αγωγή: γιατί δεν ήρθε και η υπόλοιπη παρέα σας στην ανακρίτρια;

Μάρτυρας: Ο κόσμος μπορεί να μην θέλει να πιεστεί. Δεν είναι εύκολο αυτό. Είναι διατεθειμένοι να προσέλθουν αν χρειαστεί.

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης, ο εισαγγελέας ζήτησε να διαταχθεί η κλήτευση των τριών ατόμων που συνόδευαν τον Κ. Φιλίππογλου στην Επίδαυρο χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την παρουσία τους στη διαδικασία. Από την πλευρά της, η υπεράσπιση αιτήθηκε μαζί με τα πρόσωπα αυτά να κλητευθεί και η γνωστή του μάρτυρα που του πρότεινε να έρθει σε επαφή με την κ. Κουρτέση, δικηγόρο της πολιτικής αγωγής. Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα τα αιτήματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα