Δίκη Λιγνάδη: Ξεκινάει επί της ουσίας η διαδικασία – Καταθέτει ένα από τα θύματα

Δίκη Λιγνάδη: Ξεκινάει επί της ουσίας η διαδικασία – Καταθέτει ένα από τα θύματα
O Δημήτρης Λιγνάδης στο ΜΟΔ. INTIME NEWS

Επί της ουσίας αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη κατά του Δημήτρη Λιγνάδη, όπως άλλωστε είχε ζητήσει η υπεράσπισή του.

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης θα μεταχθεί το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ενώπιον του οποίου εκτός απροόπτου θα καταθέσει ο 26χρονος αιγυπτιακής καταγωγής και νυν κάτοικος εξωτερικού.

Πρόκειται για ένα εκ των μηνυτών σε βάρος του κατηγορούμενου, ο οποίος έχει καταγγείλει ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον σκηνοθέτη το 2010. Σύμφωνα με τα όσα έχει υποστηρίξει, όταν ήταν σε ηλικία 14 ετών ο κατηγορούμενος τον προσέγγισε σε μία πλατεία και εκμεταλλευόμενος το ενδιαφέρον του για το θέατρο τον έπεισε λίγες ημέρες μετά την γνωριμία τους, να τον ακολουθήσει στο διαμέρισμά του στο Μεταξουργείο, όπου και τον βίασε.

Κατά την πρώτη ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, η οποία υποστήριξε ότι λόγω φόρτου εργασίας, θα ήθελε μια ολιγοήμερη διακοπή.

Από την άλλη πλευρά, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι προς στήριξη της κατηγορίας, που εκπροσωπούν τους τέσσερις καταγγέλλοντες, δήλωσαν ότι δεν θα πρέπει να διακοπεί η διαδικασία, καθώς ήδη έχει παραταθεί ο χρόνος προσωρινής κράτησης του κατηγορούμενου.

Υπενθυμίζεται πως ο Δημήτρης Λιγνάδης κατηγορείται για τέσσερις βιασμούς.

Το χρονικό της υπόθεσης Λιγνάδη

Η κατάρρευση του προσωπείου ξεκίνησε πριν περίπου ένα χρόνο, όταν στις αρχές Φεβρουαρίου του 2021, δημοσιεύθηκε η πρώτη συνέντευξη – καταγγελία σε βάρος του κραταιού τότε Λιγνάδη, ενώ ελάχιστες ημέρες, ακόμη ένας άνδρας καταγγέλει το Δημ. Λιγνάδη για παρόμοια αδικήματα, καταθέτοντας και μήνυση. Αν και οι δύο καταγγελίες είναι ιδιαίτερα σοβαρές, ο χρόνος που εμφανίζονταν να τελέστηκαν οι σεξουαλικές κακοποιήσεις, δεν έδινε περιθώρια ελέγχου στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Οι εξελίξεις όμως, τρέχουν με τη μορφή χιονοστιβάδας και πλέον στις εισαγγελικές αρχές προσήλθε ο πρώτος άνδρας, ο οποίος θέλησε να καταγγείλει τις στιγμές κακοποίησης που έζησε κατά την εφηβική του ηλικία στα χέρια του κατηγορούμενου. Πλέον η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της το απαραίτητο υλικό για να συνεχίσει την έρευνα της. Αντιλαμβανόμενος τα όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν, ο Δημ. Λιγνάδης προσήλθε προτού εκδοθεί ένταλμα σύλληψης ενώπιον της αστυνομίας, δηλώνοντας ότι είναι στη διάθεση των αρχών και επιστρέφει στο σπίτι του.

Η Μενδώνη και η παραπομπή σε δίκη

Το ίδιο απόγευμα, συλλαμβάνεται και οδηγείται ενώπιον της Δικαιοσύνης, αντιμέτωπος με ένα βαρύτατο κατηγορητήριο, το οποίο περιέγραφε έναν άνθρωπο που στόχευε αγόρια με κοινωνικά, οικογενειακά ή κοινωνικά προβλήματα, ευάλωτα και ανήλικα, προκειμένου να ικανοποιήσει την εγκληματική του φύση. Αγόρια που βρίσκονταν στην εφηβεία και διακαώς ζητούσαν έναν τρόπο να βγουν από τη φτώχεια και τον πόνο της καθημερινότητας τους. Αγόρια που θαμπώναν μπροστά στο σκηνοθέτη – ηθοποιό – συνομιλητή διασήμων. Αγόρια που πίστευαν ότι βρήκαν τη διέξοδο στα πρόσωπο του Δημ. Λιγνάδη.

Η τότε υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανήμερα της σύλληψης Λιγνάδη, μεταστρέφει τη θέση της και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αποκλειστικά για το θέμα αναφέρει: «Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά αυτό προκύπτει τώρα (…) Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες, τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Εδώ αισθάνομαι ότι μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε, με βαθιά υποκριτική τέχνη. Προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά. Ήταν η σταθερή στάση του ότι δεν έχει σχέση με τις φήμες, ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη δράση του, αυτός εξακολουθούσε να επιμένει».

Ακόμη και μετά την απολογία του, την προφυλάκιση του, αλλά και όσες συμπληρωματικές απολογίες ακολούθησαν (σ.σ. από την πρώτη στιγμή αρνείται τα πάντα, συχνά προχωρώντας σε ευθείες επιθέσεις κατά των καταγγελλόντων και των συνηγόρων τους), η Δικαιοσύνη δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς του, πολλώ δε μάλλον αφού όταν η δικογραφία έφτασε στην ανάκριση, προσήλθαν και άλλοι άνδρες να τον μηνύσουν για αντίστοιχα περιστατικά.

“Ο κατηγορούμενος Δημήτρης Λιγνάδης είναι γνωστός ηθοποιός, σκηνοθέτης και διδάσκαλος υποκριτικής, ενώ το Σεπτέμβριο του 2019 οριστική και καλλιτεχνικός διευθυντής του εθνικού θεάτρου. Γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι άγαμος. Δηλώνει αμφιφυλόφιλος, με πολλές σχέσεις στη ζωή του και με τα δύο φύλα, αλλά και με πολλές περιστασιακές επαφές, ακόμα και επ’ αμοιβή. Κατηγορηματικά ωστόσο, δηλώνει πως δεν είχε ποτέ σχέση ή επαφή με ανήλικους. Η δήλωση του αυτή ωστόσο, ανατρέπεται από τα στοιχεία της δικογραφίας” αναφέρει στην εισήγηση της για παραπομπή σε δίκη, η εισαγγελέας Συμέλα Σαπίδου, την οποία και υιοθέτησε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών στέλνοντας τον στο εδώλιο του ΜΟΔ.

Η εισαγγελική λειτουργός, αλλά και το παραπεμπτικό βούλευμα που ακολούθησε, περιέγραψε λεπτομερώς τον τρόπο που ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης φέρεται να προσέλκυε τα ανήλικα αγόρια και με τη χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών ή απλά προσφέροντας ένα σπίτι για να ζουν, κατάφερνε αυτό που επιθυμούσε. Αν και ο κατηγορούμενος έχει υποστηρίξει απολογούμενος ότι: “ουδέποτε στη ζωή μου εκδήλωσα ερωτικό ενδιαφέρον για ανήλικα πρόσωπα, ουδέποτε ήρθα σε σεξουαλική επαφή, με ή χωρίς τη συναίνεση τους, ουδέποτε έχω κάνει χρήση ναρκωτικών και ουδέποτε είχα ούτε διέθετα σε οποιονδήποτε τρίτο οποιαδήποτε ναρκωτική ουσία”, οι δικαστικές αρχές “βλέπουν” μία μεθοδική προσέγγιση των θυμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αποσιώπηση της σεξουαλικής κακοποίησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα