Δημήτρης Κουφοντίνας: Εν αναμονή του ΣτΕ

Δημήτρης Κουφοντίνας: Εν αναμονή του ΣτΕ
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας Eurokinissi

Τι περιμένει ο Δημήτρης Κουφοντίνας από τη διοικητική Δικαιοσύνη και ποιος ο ρόλος της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, η οποία εξακολουθεί να κρατά σε εκκρεμότητα την αίτηση του -για 61 ημέρες- απεργού πείνας.

Προσπάθεια να εξαντλήσει όλα τα δικονομικά μέσα, προκειμένου να εξεταστεί επί της ουσίας το αίτημά του να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού, πραγματοποιεί ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος διανύει πλέον της 61η ημέρα απεργίας πείνας. Ο καταδικασθείς για συμμετοχής στην οργάνωση 17Ν αναμένει πλέον την απάντηση γύρω από δύο αιτήματα, ένα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και το δεύτερο στην Κεντρική Επιτροπή Μετανάστευσης.

Η κίνηση της πλευράς Κουφοντίνα να προσφύγει προς τη διοικητική Δικαιοσύνης, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Σοφίας Νικολάου, αναφορικά με την μεταγωγή του κρατούμενου στις φυλακές Δομοκού, είχε διαφανεί ήδη από την Παρασκευή, όταν η εισαγγελέας του Συμβουλίου Πρωτοδικών Λαμίας είχε υποστηρίξει ότι το τελευταίο ήταν αναρμόδιο.

Πράγματι, το πρωί της Δευτέρας το δικαστικό συμβούλιο υιοθέτησε την άποψή της, απορρίπτοντας ως απαράδεκτη την αίτηση του. Μεταξύ άλλων υποστηρίζουν οι δικαστικού λειτουργοί πως «η εκτελεστότητα των ατομικών πράξεων είναι δυνατόν να ανασταλεί εφόσον αυτές έχουν προσβληθεί δικαστικά ως παράνομες ή δε αναστολή μπορεί να χορηγηθεί είτε από την διοικητική αρχή που έχει εκδόσει την πράξη, είτε από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, είτε από κατώτερο διοικητικό δικαστήριο (άρθρο 210 ΚΠΔ)».

Έτσι, ο Δημήτρης Κουφοντίνας ακολούθησε την κρίση του δικαστικού συμβούλιου και προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφίας Νικολάου, ζητώντας και την έκδοση σχετικής προσωρινής διαταγής. Μάλιστα, η πλευρά Κουφοντίνα αναφέρεται και στο νόμο 4760/2020 χαρακτηρίζοντας τον αντισυνταγματικό, καθώς τίθενται περιορισμοί στις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές για λόγους που δεν σχετίζονται με την λειτουργία τους ή την πειθαρχική κατάσταση του κρατουμένου, ενώ ως μοναδικό κριτήριο θεωρεί ότι εμφανίζεται η κατηγορία για την οποία βαρύνεται ο έγκλειστος.

Τέλος, ο καταδικασθείς για συμμετοχή στην 17Ν, επισημαίνει ότι η απόφαση της Γενικής γραμματείς Αντεγκληματικής Πολιτικής είναι παράνομη, με το σκεπτικό ότι έχει εκδοθεί εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης, ενώ για την έκδοσή της γίνεται επίκληση σε άσχετα έγραφα που δεν αφορούν το ζήτημα των μεταγωγών. Όπως τονίζεται δε, η μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Κορυδαλλού έλαβε χώρα μόνο γραφειοκρατικά, αφού ο ίδιος ποτέ δεν μετέβη ποτέ, για να είναι δυνατή η αιτιολόγηση της μεταγωγής στις φυλακές Δομοκού.

Ο ρόλος της ΚΕΜ στην υπόθεση Κουφοντίνα

Φαίνεται πάντως ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Εκτός από την απόφαση του ΣτΕ η οποία αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως και σήμερα, σε εκκρεμότητα παραμένει η κρίση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, ενώπιον της οποίας έχει εδώ και καιρό προσφύγει ο Δημ. Κουφοντίνας δίχως να υπάρξει κάποια απόκριση.

Μάλιστα, ο απεργός πείνας έχει υποβάλει σχετική αίτηση από τα τέλη Δεκέμβρη, ενώ λίγο μετά ακολούθησε και δεύτερη που υπέβαλε ηλεκτρονικά η Ιωάννα Κούρτοβικ. Θα πρέπει βέβαια να επισημανθεί ότι σύμφωνα με το οργανόγραμμα της ΚΕΠ προκύπτει ότι πρόεδρος της επιτροπής είναι η ίδια η Σοφία Νικολάου, η οποία ουσιαστικά καλείται -μαζί με ακόμη δύο άτομα- να αποφασίσει για το κατά πόσο είναι ορθή μία απόφαση που η ίδια έλαβε.

Δεν είναι τυχαίο πάντως που και οι δύο πληρεξούσιοι δικηγόροι του απεργού πείνας αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους ως προς τη στάση της Πολιτείας. «Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι είναι αδύνατη η προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη, γιατί δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Έτσι κι αλλιώς δε θα μπορούσε ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο περιφερειακής πόλης να ανατρέψει απόφαση της κεντρικής πολιτικής σκηνής» ανέφερε η Ιωάννα Κούρτοβικ, ενώ ο Θέμης Σοφός υποστήριξε: «Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι η επίλυση του θέματος εναπόκειται στην Πολιτεία και μόνον. Έκανα ως δικηγόρος ανιδιοτελώς το χρέος μου απέναντι στις ανθρωπιστικές αξίες που πρεσβεύω, για την αποκλιμάκωση μιας έντασης που μόνο βλαπτική μπορεί να είναι για τη χώρα μας. Η Ελλάδα αποτελεί την κοιτίδα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ενώ βρίσκεται στο μέσον μιας ποικιλόμορφης κρίσης. Ελπίζω ότι το μήνυμα αυτό θα βρει στην Πολιτεία τους αποδέκτες που έχουν ακόμη τη δυνατότητα να επιδείξουν την πολιτική ωριμότητα που απαιτείται».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα