Δημήτρης Κουφοντίνας: Το 2027 θα έχει δικαίωμα να κάνει αίτηση αποφυλάκισης

Δημήτρης Κουφοντίνας: Το 2027 θα έχει δικαίωμα να κάνει αίτηση αποφυλάκισης
Δημήτρης Κουφοντίνας Nikos Christofakis / SOOC

Οριστικό τέλος, τουλάχιστον μέχρι το 2027, βάζει η ελληνική Δικαιοσύνη στη δυνατότητα αποφυλάκισης του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Με βούλευμά του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Λαμίας, η αίτηση του Δ. Κουφοντίνα που στηρίχθηκε στις επιεικέστερες διατάξεις περί υφ’ όρον απόλυσης του Ποινικού Κώδικα, πρέπει να απορριφθεί. Σύμφωνα με του δικαστές, ο καταδικασθείς για συμμετοχή στην οργάνωση 17Ν, θεμελιώνει δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση υπό όρους το Σεπτέμβριο του 2027, παρά το ότι στις 5 Σεπτέμβρη 2021, επιχείρηση ήδη συμπληρώσει 19 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινής και 8 χρόνια ευεργετικής έκτισης ποινής.

Η αίτηση στηρίζεται στον Ποινικό Κώδικα που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νέου Π.Κ. (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), με το αιτιολογικό ότι εφαρμόζεται πάντα ο ευεργετικότερος για τον κατηγορούμενο νόμος και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο παλιός Π.Κ. προέβλεπε ότι δικαίωμα αιτήματος αποφυλάκισης θεμελιώνεται για όλους τους ισοβίτες ύστερα από 16 ή 19 (μάξιμουμ) χρόνια έκτισης ποινής.

Ωστόσο, το δικαστικό συμβούλιο εμμένει ότι ένας πολυισοβίτης, όπως ο Δ. Κουφοντίνας, θα πρέπει να έχει διαφορετική μεταχείριση, επικαλούμενο «κενό νόμου». Το κενό όπως αναφέρεται, καλύφθηκε από τον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 που ψηφίστηκε απι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναφέρεται ότι οι πολυϊσοβίτες μπορούν να ζητήσουν την υφ’ όρων απόλυσή τους στα 25 χρόνια (άρθρο 105Β παρ. 6 ΠΚ). «Νομολογιακά γινόταν δεκτό ότι στην περίπτωση αυτή ο κρατούμενος μπορούσε να απολυθεί υπό όρο εάν είχε εκτίσει πραγματικά ποινή 19 ετών και ευεργετικώς υπολογισθείσα 25 ετών…» όμως πλέον το θέμα λύνεται ρητά με την πρόβλεψη του νέου Ποινικού Κώδικα του 2019, καταλήγουν οι δικαστές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα