Δημήτρης Κουφοντίνας: Το σκεπτικό πίσω από το "όχι"

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας EUROKINISSI

Τί υποστηρίζει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου για την τελευταία άρνησή του να χορηγήσει τακτική άδεια στο Δημ. Κουφοντίνα.

Με ένα σκεπτικό που στρέφεται κατά της σχέσης του Δημήτρη Κουφοντίνα με αλληλέγγυους και συλλογικότητες, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του Βόλου είπε το τρίτο κατά σειρά «όχι» στον πολυισοβίτη της 17Ν.

Το δικαστικό συμβούλιο με το υπ’ αριθμ. 134/2019 βούλευμά του, αναφέρει αναλυτικά τους λόγους που δεν χορηγείται στο Δημ. Κουφοντίνα τακτική άδεια. Συγκεκριμένα, εκτιμά πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, κατά τη διάρκεια της άδειάς του, να τελέσει νέες αξιόποινες πράξεις πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα και να καθοδηγήσει συλλογικότητες σε παράνομες πράξεις. Παράλληλα, επισημαίνονται οι «επανειλημμένες δημόσιες δηλώσεις-προσκλήσεις» του Δημ. Κουφοντίνα «προκειμένου να επιτύχει τη χορήγηση τακτικής άδειας στο πρόσωπό του».

Τέλος, καταλήγουν πως «εδράζεται βεβαία η πεποίθησή μας για τη σοβαρότητα των ενδείξεων τέλεσης από μέρους του κρατουμένου της ως άνω περιγραφόμενης αξιόποινης πράξης της «διέγερσης σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος» όπως αυτή τυποποιείται ως έγκλημα με τις διατάξεις του άρθρου 184, τόσο κατά τον προγενέστερο Ποινικό Κώδικα, όσο και κατά τον Νέο Ποινικό Κώδικα».

Το σκεπτικό

Συγκεκριμένα, λένε οι δικαστές του συμβουλίου: «συνάγεται μετά βεβαιότητας ότι στο πρόσωπο του αιτουμένου τη χορήγηση τακτικής άδειας κρατουμένου δεν συντρέχουν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις του άρθρου 55 §1 αρ. 3 και 4 του Ν.2776/1999 «Σωφρονιστικού Κώδικα» για τη χορήγηση τακτικής άδειας, και συγκεκριμένα, το παρόν Συμβούλιο κρίνει (στο στάδιο προβλεψιμότητας όπου βρίσκεται) ότι βασίμως εκτιμάται ότι υπάρχει: α) σοβαρός κίνδυνος, κατά τη διάρκεια της άδειάς του, ο κρατούμενος να τελέσει και νέες αξιόποινες πράξεις, και να σχεδιάσει και να καθοδηγήσει τις ως άνω αναφερόμενες οργανώσεις, ομάδες και συλλογικότητες του αναρχικού - αντιεξουσιαστικού χώρου, με τις οποίες ο ίδιος δηλώνει «αλληλέγγυος» και εξακολουθεί ακόμη και μέσα από τη φυλακή να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς, στην τέλεση και νέων αξιόποινων πράξεων βίας σε βάρος προσώπων και πραγμάτων, λαμβάνοντας υπόψη ότι όντας ήδη κρατούμενος δεν διστάζει επανειλημμένως να διεγείρει τους «αλληλέγγυους συντρόφους» του, όπως ο ίδιος τους αποκαλεί, στην τέλεση (τουλάχιστον) πλημμελημάτων που ενέχουν πράξεις βίας (ή και απειλής βίας) κατά προσώπων και πραγμάτων, εκθέτοντας κατ' αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη, προκειμένου να επιτύχει το σκοπό του, και δη τη χορήγηση άδειας από το κατάστημα κράτησης όπου κρατείται, β) βάσιμη προσδοκία ότι τοιουτοτρόπως ο εν λόγω κρατούμενος θα κάνει κακή χρήση της άδειάς του και γ) η λήψη μέτρων για τη σταδιακή επάνοδό του σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας, με την παροχή αδειών, ουδεμία ωφέλεια μπορεί να έχει για την προσωπικότητά του».

Και συνεχίζουν τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ότι ο Δημ. Κουφοντίνας «δεν περιορίζεται απλώς και μόνον στην παράθεση των πολιτικών του πεποιθήσεων και της ιδεολογίας του, η διαμόρφωση και η διατήρηση των οποίων είναι αναφαίρετο δικαίωμά του ως πολίτη της ευνομούμενης Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά επιπλέον, προβαίνοντας στις ως άνω περιγραφόμενες υλικές πράξεις αποστολής επιστολών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προς δημοσίευση αυτών στο διαδίκτυο, και αναρτήσεων κειμένων στο διαδίκτυο, καλεί σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς υποστήριξη του αγώνα του για τη λήψη άδειας από το κατάστημα κράτησης όπου κρατείται και ομάδες εκτός της φυλακής, αμφισβητήσιμης νομιμότητας, τους οποίους, ως «αλληλέγγυους», καλεί να «ξαναπιάσουν το κόκκινο νήμα "αυτών" των αγώνων», και ειδικότερα (σύμφωνα με την προσωπική του ρήση) νοουμένων «αυτών των αγώνων» ως «των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων για την ανατροπή του αστικού κράτους με επανάσταση, το δρόμο προς την κλιμάκωση των οποίων δείχνει η ένοπλη δράση».

Σύμφωνα με το βούλευμα, ο Δημήτρης Κουφοντίνας «διατηρεί ιδιαίτερα στενούς δεσμούς εκτός του σωφρονιστικού καταστήματος όπου εκτίει την ποινή του, με οργανώσεις, ομάδες και συλλογικότητες του αναρχικού - αντιεξουσιαστικού χώρου (όπως άλλωστε και οι ίδιες αυτοπροσδιορίζονται), οι οποίες κινούνται εκτός των ορίων της νομιμότητας, δεδομένου ότι, άλλως, αυτές δεν θα παρείχαν τόσο αυξημένης έντασης υποστήριξη στο πρόσωπό του εκδηλούμενη με έκνομες συμπεριφορές (δια τελέσεως αξιόποινων πράξεων) και όχι με νόμιμες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, και ότι ο ίδιος ο κρατούμενος δεν θα έσπευδε να τους «ευχαριστήσει για τη συμπαράστασή τους στο πρόσωπό του» αποκαλώντας τους «συντρόφους και συντρόφισσες»», ενώ αναφορά γίνεται και στο μήνυμα απειλητικού περιεχομένου σε βάρος των δικαστών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από «ιδρυτικό-ηγετικό στέλεχος αναρχικής συλλογικότητας» ενώ τονίζεται ότι «παρατηρήθηκαν ήδη φαινόμενα βανδαλισμού από αγνώστους σε πολιτικά γραφεία με στόχο τη χορήγηση άδειας στον κρατούμενο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κουφοντίνας, 17 Νοέμβρη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νέα απόρριψη χορήγησης άδειας για τον Κουφοντίνα

Νέος Ποινικός Κώδικας: Τι ισχύει για τους τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη

Αποφασισμένος ο Μητσοτάκης να αλλάξει άμεσα τον Ποινικό Κώδικα

Νέο εισαγγελικό "όχι" στο Δημ. Κουφοντίνα

SHARE: