Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Αποφυλακίστηκε ο Επαμεινώνδας Κορκονέας

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Αποφυλακίστηκε ο Επαμεινώνδας Κορκονέας
Εκτός φυλακής οδηγήθηκε ο Επαμεινώνδας Κορκονέας Eurokinissi

Την είδηση ότι πέρασε το κατώφλι της φυλακής επιβεβαίωσε ο δικηγόρος του. "Απόλυτα φυσιολογικό να αποφυλακίζεται τόσο γρήγορα", δήλωσε σχετικά.

Αποφυλακίστηκε από το σωφρονιστικό κατάστημα Δομοκού το απόγευμα της Τρίτης ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο οποίος τη Δευτέρα κρίθηκε ένοχος με άμεσο δόλο, σε δεύτερο βαθμό, από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Το δικαστήριο “έσπασε” τα ισόβια, που του είχαν επιβληθεί σε πρώτο βαθμό, επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης 13 ετών, γεγονός που σήμαινε ότι θα βρισκόταν εκτός φυλακής άμεσα, καθώς είχε ήδη εκτίσει 10 χρόνια, ενώ έχει κάνει και μεροκάματα εντός της φυλακής, τα οποία προσμετρώνται ευεργετικά.

“Απόλυτα φυσιολογικό να αποφυλακίζεται τόσο γρήγορα, είναι διαδικαστικό το θέμα. Η οικογένειά του ανυπομονεί να δει τον άνθρωπό τους. Επικοινώνησα με τους γονείς του και τους ενημέρωσα για την αποφυλάκισή του”, δήλωσε ο δικηγόρος του, Ευ. Ανδρούλας.

Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρούλας, μετά την έκδοση μιας απόφασης αποστέλλεται υπηρεσιακά το απόσπασμα στο κατάστημα κράτησης του καταδικασθέντος και γίνεται η επιμέτρηση της ποινής που έχει εκτιθεί. Εφόσον συντρέχουν οι όροι απολύεται είτε με συγκεκριμένους όρους είτε άνευ όρων. 

Έξω από τις φυλακές, βρίσκονταν οι γονείς του.

“Ντροπή σας” – “Τα παιδικά χαμόγελα θα σας στοιχειώνουν για πάντα”

Τη Δευτέρα, την αρχική ικανοποίηση της ομόφωνης καταδίκης του πρώην ειδικού φρουρού για εκ προθέσεως ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, ακολούθησε το “πάγωμα” όταν πολιτική αγωγή και ακροατήριο άκουσαν την πρόεδρο του δικαστηρίου να ανακοινώνει την επίσης ομόφωνη χορήγηση του ελαφρυντικού του προτέρου σύννομου βίου και την ποινή κάθειρξης 13 ετών, ποινή κατά δύο χρόνια επιεικέστερη σε σχέση με αυτή που πρότεινε ο εισαγγελέας Β. Χανής. Ένα “ντροπή σας” ακούστηκε από το βάθος της αίθουσας, υπερκαλύπτοντας κάθε άλλο ψίθυρο.

Από το περιβάλλον της Τζίνας Τσαλικιάν, ώρες μετά την εκφώνηση της ετυμηγορίας, γινόταν γνωστό πως η μητέρα του 15χρονου μαθητή δεν ήταν σε θέση να παραχωρήσει καμία δήλωση “λόγω έντονης συναισθηματικής φόρτισης”. “Μία οικογένεια καταστρέφεται για δεύτερη φορά με αυτή την απόφαση” ήταν τα σχόλια των λιγοστών παρευρισκόμενων, που θέλησαν να διανύσουν τα χιλιόμετρα για τη Λαμία, προκειμένου να είναι αυτήκοοι μάρτυρες στην αυλαία μιας από τις σημαντικότερες υπόθεσης των τελευταίων ετών, η οποία στιγμάτισε όχι μόνο συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά μια ολόκληρη γενιά. Την ίδια ώρα, το πανό με υπογραφή “Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Λαμίας” που έχει τοποθετηθεί έξω από το Μέγαρο του Εφετείου φαίνεται να εκφράζει αρκετούς: “Οι ένοχοι αθώοι και οι αθώοι ένοχοι. Τα παιδικά χαμόγελα θα σας στοιχειώνουν για πάντα”.

Ο Βασίλης Σαραλιώτης από τη μεριά του, στο άκουσμα της απαλλαγής του από το αδίκημα της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, συνοδευόμενος από συγγενείς του, αποχώρησε όχι μόνο από την αίθουσα, αλλά από τη Λαμία, επιστρέφοντας στη γενέτηρά του, τη Δράμα.

Πέτσας: Δύο οι αιτίες της αποφυλάκισης και αφορούν στον νέο Ποινικό Κώδικα

“Οι αιτίες που οδηγούν στην αποφυλάκιση Κορκονέα είναι δύο και αφορούν στο νέο ποινικό κώδικα που ψήφισε μόνος του και εσπευσμένα ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εθνικές εκλογές. Η πρώτη είναι η αλλαγή των προϋποθέσεων για την αναγνώριση της ελαφρυντικής περιστάσεως του προτέρου εντίμου βίου, που ανοίγει το δρόμο για να την αξιοποιήσουν ακόμη και δράστες ειδεχθών εγκλημάτων. Η δεύτερη είναι η αλλαγή του ανώτατου ορίου της ποινής που θα μπορούσε να επιβληθεί μετά την αναγνώριση της ελαφρυντικής περιστάσεως, το οποίο περιορίζεται πλέον από τα 20 στα 15 έτη”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των συντακτών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση παγίως δεν σχολιάζει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

“Είναι αλήθεια ότι ο νέος ποινικός κώδικας και ο νέος κώδικας ποινικής δικονομίας είναι συνολικά προς την ορθή κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως αστοχίες σε ορισμένες διατάξεις του που ήδη εξετάζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου να τροποποιηθούν. Έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά που βρίσκονται σε προφανή αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα”, πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα