Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Οι πρωταγωνιστές της δίκης στο News 24/7

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Οι πρωταγωνιστές της δίκης στο News 24/7
Το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

H ακροαματική διαδικασία εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας. Τα μηνύματα, οι δηλώσεις και οι φιγούρες που ηθελημένα ή όχι έχουν κυρίαρχο ρόλο σε μια τραγική ιστορία.

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από την είδηση που καθήλωσε την Ελλάδα. Δέκα χρόνια από το περιστατικό που έκανε τις συγκρούσεις και τις εξεγέρσεις μέρος της καθημερινότητας στην Αθήνα. Δέκα χρόνια από τη σφαίρα που άφησε τη θαλάμη του περίστροφου του Επαμεινώνδα Κορκονέα και διαπέρασε το 15χρονο κορμί του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου.

Ημέρα μνήμης η σημερινή, αν μη τι άλλο για το χαμό ενός παιδιού, αλλά και για τις ελπίδες -φρούδες ή μη- ότι οι κινητοποιήσεις θα έφερναν ένα καλύτερο μέλλον. Το News 24/7 επικοινώνησε με ανθρώπους που είχαν ηθελημένα ή άθελά τους πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία ιστορία, που με κάποιο τρόπο θα τους σημάδευε για πάντα.

Ξεχωριστό πρόσωπο η Τζίνα Τσαλικιάν. Η «ζωντανή – νεκρή γυναίκα», όπως την παρουσίασε η πολιτική αγωγή ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας, αντιπροσωπεύει τη δύναμη, την απέραντη θλίψη, το κουράγιο και ένα σωρό άλλα πράγματα. Η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου για χρόνια παρέμεινε σιωπηλή, και φέτος δέκα χρόνια μετά το χαμό του γιου της μίλησε στην εφημερίδα Documento. «Δεν αναπληρώνεται η απώλεια του Αλέξανδρου. Ηταν, είναι και θα είναι πάντα μια ανοιχτή πληγή. Με αυτή την απώλεια ζωής δεν πρόκειται να συμφιλιωθώ ποτέ» ανέφερε, ενώ για τον Επαμ. Κορκονέα είπε: «για να υπάρχει μεταμέλεια στην ψυχή ενός ανθρώπου πρέπει να υπάρχουν συνείδηση, τύψεις, ενοχές».

Δίκη Κορκονέα- Σαραλιώτη: Η μητέρα του Αλέξη, Τζίνα Τσαλικιάν Eurokinissi

 

Το News 24/7 επιχείρησε να επικοινωνήσει με πρωταγωνιστές της υπόθεσης, για μια σύντομη δήλωση πριν το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας μπει στο στάδιο των απολογιών.

Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Η ασφάλεια δεν προστατεύεται με όπλα που στρέφονται κατά παιδιών»

Ο Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνήγοροι πολιτικής αγωγής της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μιλούν για την απονομή δικαιοσύνης, για την ανάγκη να ακουστεί η αλήθεια και για τη μακρόχρονη ατιμωρησία της αστυνομικής βίας.

«Δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η Δικαιοσύνη καλείται να επισφραγίσει την καταδίκη των δύο αστυνομικών που αφαίρεσαν τη ζωή ενός αθώου δεκαπεντάχρονου παιδιού.

Καλείται να καταγνώσει την ενοχή, που αποδείχθηκε από όλα τα στοιχεία, κι απ’ τις απολογίες ακόμη των κατηγορουμένων ήδη στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Η δολοφονία του Αλέξανδρου σημάδεψε τις νέες γενιές κι ολόκληρη την κοινωνία.

Η δολοφονία του Αλέξανδρου ήταν η πολλοστή δολοφονία αθώου από αστυνομικούς.

Παραμένει η μοναδική που οδήγησε σε ισόβια καταδίκη του αυτουργού.

Ζωή Κωνσταντοπούλου και Νίκος Κωνσταντόπουλος Eurokinissi

 

Η μακρόχρονη ατιμωρησία της αστυνομικής βίας, ακόμη και της δολοφονικής, όπλισε το χέρι του Κορκονέα που πυροβόλησε και του Σαραλιώτη που τον συνέδραμε από την αρχή μέχρι το τέλος.

Η μακρόχρονη και προκλητική ατιμωρησία δολοφονιών πολιτών από επίορκους αστυνομικούς ήταν ο λόγος που Κορκονέας και Σαραλιώτης πίστεψαν ότι θα γυρίσουν στο σπίτι τους το ίδιο βράδυ κι ας είχαν δολοφονήσει ένα παιδί.

Η οικογένεια του Αλέξανδρου δεν διεκδικεί μόνο απονομή Δικαιοσύνης για το αδικοχαμένο παιδί. Διεκδικεί αλήθεια. Διεκδικεί να φωτισθούν επιτέλους οι μηχανισμοί συγκάλυψης, σε κρατικό, παρακρατικό και μιντιακό επίπεδο, που λειτούργησαν από την πρώτη στιγμή για να συσκοτίσουν τα γεγονότα και να προστατεύσουν τους υπαιτίους.

Ως συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου, θα υπηρετήσουμε το καθήκον μας μέχρι τέλους. Για να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Για να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. Για να μην ξαναθρηνήσει ποτέ οικογένεια άλλον Αλέξανδρο, σκοτωμένο από αστυνομικό. Η ασφάλεια δεν προστατεύεται με όπλα που στρέφονται κατά παιδιών, αλλά με δημοκρατία, δικαιοσύνη, διαφάνεια και σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών»

Βαγγέλης Ανδρούλγας: «Οι εσφαλμένες παραδοχές θα καταπέσουν»

Την πεποίθηση ότι ο Επ. Κορκονέας θα έχει καλύτερη ποινική μεταχείριση από αυτή που του επεφύλαξε πριν χρόνια το ΜΟΔ Άμφισσας, εκφράζει ο αυτεπαγγέλτως διορισθείς συνήγορος υπεράσπισης, Βαγγέλης Ανδρούλας.

«Σεβόμενος την αποδεικτική διαδικασία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν θα ήθελα να υπ εισέλθω σε λεπτομέρειες σχετικά με αυτή. Εν τούτοις, όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της, φρονώ πως υπάρχουν ισχυρές και βάσιμες ενδείξεις ότι η αλήθεια θα αποκατασταθεί και οι εσφαλμένες παραδοχές της πρωτοποριακής απόφασης, που πδήγησαν στον εξίσου εσφαλμένο νομικό χαρακτηρισμό.

Ο διορισθείς συνήγορος υπεράσπισης, Βαγγέλης Ανδρούλας

 

Του αδικήματος ως ανθρωποκτονίας από πρόθεση, θα καταπέσουν. Αρκεί η νομικώς ορθή και ενδεδειγμένη ποινική αντιμετώπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα».

Επαμεινώνδας Κορκονέας: «Ο θάνατος του νεαρού παιδιού οφείλεται σε τραγική συγκυρία και όχι στην ανθρωποκτόνο βούλησή μου»

Την ίδια γραμμή περί… «τραγικής συγκυρίας» και όχι ανθρωποκτόνου πρόθεσης, ακολουθεί μέχρι σήμερα ο Επ. Κορκονέας. Ο ειδικός φρουρός υποστηρίζει ακόμη πως «άθελά μου, έγινα η αιτία να χαθεί η ζωή ενός 15χρονου παιδιού». Λίγες μέρες πριν απολογηθεί, δεν θέλησε να προχωρήσει σε κάποια νέα δήλωση. Αρκέστηκε να επικαλεστεί όσα είπε πρόσφατα στο Εφετείο Λαμίας, όπου χαρακτήρισε «ανακριβή τα όσα αναφέρθηκαν περί δήθεν άρνησής μου ‘να ζητήσω συγγνώμη από ένα δεκαπεντάχρονο αντιεξουσιαστή’».

«Από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκα τον τραγικό θάνατο του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου και ξεκίνησε για μένα και για την οικογένειά μου η οδυνηρή αυτή δοκιμασία, εξέφρασα τη βαθύτατη οδύνη και ειλικρινή μου θλίψη για την απώλεια της ζωής του νεαρού μαθητή. Κατέβαλα έκτοτε και καταβάλλω αδιαλείπτως μέχρι σήμερα μεγάλη προσπάθεια, αφενός για να αποδείξω την αλήθεια των όσων συνέβησαν την τραγική εκείνη νύχτα, ότι δηλαδή ο θάνατος του νεαρού παιδιού οφείλεται σε τραγική συγκυρία και όχι στην ανθρωποκτόνο βούλησή μου, αφού ουδέποτε θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο, αφετέρου δε για να μπορέσω να συμφιλιωθώ με την ιδέα ότι έστω και άθελά μου, έγινα η αιτία να χαθεί η ζωή ενός 15χρονου παιδιού.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας

 

Η συγγνώμη που σε κάθε ευκαιρία δημοσίως και ιδιωτικώς εξεδήλωσα για την πράξη μου, υπήρξε ειλικρινής, πηγαία και αμετάκλητη. Ανταποκρίνεται στην προσωπική μου ιδιοσυγκρασία και στη θεώρηση των πραγμάτων που έχω για τη ζωή, την τιμή και τις αξίες του ελληνικού έθνους που υπηρέτησα και υπηρετώ. Ως αστυνομικός, ταγμένος στην υπηρεσία της προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των συμπολιτών μας, και κυριως ως πατέρας τριων ανήλικων παιδιών, θα μου ήταν αδύνατον να επιδοκιμάσω τη θανάτωση ενός οποιουδήποτε ανθρώπου, πολλώ δε μάλλον ενός ανήλικου παιδιού. Ειναι επομένως απολύτως ανακριβή τα όσα αναφέρθηκαν περί δήθεν άρνησής μου “να ζητήσω συγγνώμη από εναν δεκαπεντάχρονο αντιεξουσιαστή”.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και προκειμένου να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις και ερμηνείες γύρω από το πρόσωπό μου, επαναλαμβάνω ακόμη μια φορά, με κάθε ειλικρίνεια και με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο, την βαθύτατη οδύνη και συντριβή μου για το θάνατο του αείμνηστου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Δηλώνω τον απόλυτο σεβασμό στη μνήμη του άτυχου νέου και την ειλικρινή μου συγγνώμη προς τους συγγενείς και οικείους του».

Λητώ Βαλιάτζα: «Νιώθω να μη θέλω να συζητήσω πλέον γι αυτό»

Εδώ και καιρό έχει αποφασίσει να μην ξαναμιλήσει για προσωπικού λόγους. Το News 24/7 επιχείρησε να την συνομιλήσει μαζί της, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

«Είναι πλέον κάποιες οι φορές που μου ζητήθηκε και μίλησα για τη μέρα αυτή, αρχικά γιατί έπρεπε, αφού έτυχε να πέσει σε μένα αυτός ο ρόλος, στη συνέχεια όμως λειτούργησε κάπως μηχανικά, σαν το μικρούλι γραναζάκι ενός μηχανισμού…

Νιώθω να μη θέλω να συζητήσω πλέον γι αυτό. Είναι όπως αν επαναλάβουμε συνεχόμενα μια λέξη, μετά ξαφνικά, σαν να ηχεί λάθος… ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα