Δραματική η καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης. Μπορεί να αλλάξει;

Δραματική η καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης. Μπορεί να αλλάξει;

Οι διακεκριμένοι δικηγόροι Βασίλης Καπερνάρος και Μιχάλης Δημητρακόπουλος μιλάνε στο News247 και εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και τις αδιανόητες καθυστερήσεις των δικαστικών αποφάσεων

Αν και είχε ομολογήσει ότι είναι ένοχος, ο Γιώργος Ρουπακιάς αποφυλακίζεται καθώς παρήλθε το 18μηνο, ο ανώτερος χρόνος της προσωρινής του κράτησης. Η αποφυλάκισή του, σύμφωνα με το σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, αντικαθιστά την προφυλάκιση του Γ. Ρουπακιά με περιοριστικούς όρους, προκαλώντας δεκάδες ερωτήματα; Το κυριότερο, ίσως, πότε τελικά θα δικάζονται στην ώρα τους οι υποθέσεις που λιμνάζουν στα Εφετεία της χώρας; Έως πότε θα διαιωνίζεται  αυτή η κατάσταση;

Το News247, με αφορμή την αποφυλάκιση του Γ.Ρουπακιά,  μίλησε με τον Βασίλη Καπερνάρο ο οποίος  ξεκαθάρισε αρχικά πως “ο νόμος δεν είναι λάστιχο και ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες”. Σύμφωνα με τον κ.Καπερνάρο εκτός των άλλων προβλημάτων, “διανύουμε και μια περίοδο απεργιών και εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να προχωρήσει η συγκεκριμένη δίκη. Ξέρουν όλοι ότι η υπόθεση αυτή είναι μεγάλη, με πολλούς μάρτυρες και πολλούς κατηγορούμενους. Όμως για ποια απονομή της δικαιοσύνης μιλάμε;” αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: “Ξέρετε ότι από το 2013 -14 λιμνάζουν στο Μονομελές και στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών 3.000 υποθέσεις; Προσθέστε και όσες ήρθαν έως σήμερα, βάλτε και τις εξ αναβολής υποθέσεις, καταλαβαίνετε τι ακριβώς συμβαίνει και πόσο τραγική είναι η κατάσταση. Και ποιός θα τις δικάσει όλες αυτές; Τι ποιότητα αποφάσεων θα έχουμε και τι ποιότητα απονομής Δικαιοσύνης τελικά έχουμε σήμερα; Οι δικαστές  δεν θα προλαβαίνουν να ξεφυλλίσουν τις υποθέσεις όχι να τις μελετήσουν”.  

Ο κ. Καπερνάρος δεν είναι αισιόδοξος και σημειώνει ότι “στο εγγύς μέλλον πρέπει να είμαστε  προετοιμασμένοι για χειρότερες καταστάσεις”. Ο ίδιος βλέπει ως μοναδική διέξοδο στο πρόβλημα της απονομής δικαιοσύνης τις προσλήψεις δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων. “Φωνάζουμε χρόνια. Αλλά κανείς δεν μας ακούει. Υπάρχει τεράστιο κενό το οποίο δεν βλέπω τελικά να το καλύπτει η πολιτεία” λέει χαρακτηριστικά στο News247.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος είναι σύντομος και σαφής: “Πρόκειται για μια δραματική πραγματικότητα σχετικά με τους ρυθμούς που αποδίδεται η δικαιοσύνη στην χώρα μας, χωρίς να φταίνε οι δικαστές” αναφέρει και υπογραμμίζει: “Το πρόβλημα αν θέλετε είναι συλλογικό. Είναι ένα γενικότερα ζήτημα. Πρέπει να γίνουν πολλά,  ώστε να καταφέρουμε επιτέλους οι δίκες να πηγαίνουν να “τρέξουν” γρήγορα και ο κάθε άνθρωπος να έχει την αντιμετώπιση που πρέπει. Ο αθώος αθώος και ο ένοχος ένοχος. Αλλά σας λέω δυστυχώς δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι άμεσα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα