ΕΕΕ: Πολιτικές αντιπαραθέσεις πάνω σε δικαστικές αποφάσεις δεν εμπνέουν τους πολίτες

32η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, στην αίθουσα τελετών του Δ.Σ.Α.,  Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
32η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, στην αίθουσα τελετών του Δ.Σ.Α., Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Στην πολιτική κριτική δικαστικών αποφάσεων, στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των λειτουργών αλλά και στην ίδρυση δικαστικής ομοσπονδίας αναφέρεται στο ψήφισμά της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

Την ίδρυση Ομοσπονδίας δικαστικών ενώσεων, κίνηση η οποία θα εξομαλύνει τις αντιδράσεις που επικρατούνη για τη νεοσύστατη δικαστική Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών, προτείνει η Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος στην 32η ετήσια γενική της συνέλευση.

Στο ψήφισμά της, η ένωση τονίζει τη σημασία "της ύπαρξης και αλληλέγγυας συνεργασίας των συνταγματικά προβλεπόμενων δικαστικών ενώσεων και τον κίνδυνο εκφυλισμού του κομβικού τους ρόλου για τη λειτουργία της δικαιοσύνης μέσω του κατακερματισμού τους ή της πολυδιάσπασή τους".

Αναφέρεται δε και στην κριτική που δέχεται η δικαστική εξουσία για τις αποφάσεις της, με πιο πρόσφατη εκείνη του ΣτΕ για το νόμο Παππά. Συγκεκριμένα, "υπενθυμίζουν απερίφραστα ότι η άσκηση δημόσιας  κριτικής σε δικαστικές αποφάσεις αλλά και η κάθε απρόσφορη απόπειρα μετατροπής  της λειτουργίας της δικαιοσύνης σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ή χειραγώγησής της,  δε βοηθά στην εξυπηρέτηση του πανθομολογούμενου σκοπού της δημιουργίας ενός κράτους δικαίου και  καταδεικνύει μία δημοκρατία που νοσεί και δεν εμπνέει ούτε ενθαρρύνει τους πολίτες της, προκειμένου να εμπιστευτούν τους ευρισκόμενους σε διαρκή και κλιμακούμενη κρίση και αμφισβήτηση θεσμούς της".

Αναφορικά για την ενδεχόμενη αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών υποστηρίζουν ότι ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης στα πλαίσια της οποίας και μόνο δύναται να τεθεί το θέμα, θα πρέπει να υπάρξει η κατάθεση σειράς αποκρυσταλλωμένων προτάσεων  "που αποσκοπούν στην περαιτέρω διασφάλιση της θεσμικής ανεξαρτησίας του κλάδου και πλήρη απαγκίστρωση της δικαστικής εξουσίας από τις λοιπές.

Παράλληλα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος διαβεβαιώνει "κατηγορηματικά τους δοκιμαζόμενους από την οικονομική ύφεση  Έλληνες πολίτες ότι θεσμική αποστολή αλλά και αταλάντευτη απαίτηση των  Εισαγγελικών Λειτουργών,  ως θεματοφυλάκων του Συντάγματος και της νομιμότητας, είναι η πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής και η αυστηρά τιμωρία όσων διαχρονικά την εκκολάπτουν και υποθάλπουν". Τέλος για το ίδιο ζήτημα προτρέπει "την πολιτεία και εμπράκτως να επιβεβαιώσει την στρεφόμενη προς την ανωτέρω κατεύθυνση βούλησή της, ενισχύοντας και θωρακίζοντας τον εισαγγελικό κλάδο με κάθε πρόσφορο μέσο προς αυτό το σκοπό αλλά και σεβόμενη τη συνταγματικά κατοχυρωμένη θεσμική αυτοτέλεια και  λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των λειτουργών του".

SHARE:

24Media Network