Efood: Μαζική κινητοποίηση από χιλιάδες διανομείς οδηγούς δικύκλων - 24ωρη απεργία την Παρασκευή

Efood: Μαζική κινητοποίηση από χιλιάδες διανομείς οδηγούς δικύκλων - 24ωρη απεργία την Παρασκευή

Μοτοπορεία πραγματοποίησαν χιλιάδες εργαζόμενοι οδηγοί δικύκλων. Έφτασαν έξω από τα γραφεία της efood, με την αστυνομία όμως να έχει αποκλείσει το σημείο.

Σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 24/9 προχωρούν οι εργαζόμενοι διανομείς μετά την προειδοποιητική στάση εργασίας και τη μοτοπορεία που πραγματοποίησαν και την οποία είχε προκηρύξει η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ).

Αφορμή, το θέμα που προέκυψε από την κίνηση της εταιρείας efood την περασμένη εβδομάδα, ενώ την κινητοποίηση στήριξε και το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού.

ADVERTISING

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία και σε συναδέλφους τους που εργάζονται σε άλλες πλατφόρμες.

Η μοτοπορεία των διανομέων κατέληξε έξω από τα γραφεία της e-food στο Νέο Ηράκλειο. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως η αστυνομία είχε αποκλείσει το σημείο, περιορίζοντας την πορεία 100 μέτρα πριν από τα γραφεία, γνωρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι σκόπευαν να στείλουν εκπροσώπους στην εταιρεία για συνάντηση, μην επιτρέποντάς τους αρχικά να προχωρήσουν.

Εν τέλει, μετά από συζήτηση έγινε δεκτό το αίτημά τους και έτσι αντιπροσωπεία εργαζομένων πραγματοποίησε ώρα συνάντηση με μέλη της εταιρείας.

Μετά την συνάντηση, στην οποία όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι δεν βρέθηκε η ιδιοκτησία της εταιρείας αλλά ούτε και ανώτερα στελέχη, δόθηκε διορία στην efood μέχρι τις 15:30 της Τετάρτης προκειμένου να απαντήσει στα αιτήματά τους. Αυτό δεν συνέβη και έτσι ελήφθη η απόφαση για 24ωρη απεργία την Παρασκευή 24/9.

Στην συνέχεια οι εργαζόμενοι αποχώρησαν από το σημείο και πραγματοποιούν μοτοπορεία ως το Πεδίο του Άρεως όπου και ολοκληρώνεται η διαμαρτυρία.

Όπως είπε εκπρόσωπος των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία όλες αυτές τις ημέρες είχε αρνηθεί να συναντήσει εργαζόμενους, τελικά μετά την κινητοποίηση υποχώρησε και δέχτηκε την συνάντηση με αντιπροσωπεία, η οποία τελικά πέρασε τον αστυνομικό κλοιό και ανέβηκε στα γραφεία της e-food.

Βασικά τους αιτήματα είναι να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου, να σταματήσει το σύστημα αξιολογήσεων που -όπως αναφέρει η ΣΒΕΟΔ- υιοθετεί η εταιρεία ως κριτήριο απόλυσης και απειλή στέρησης ημερομισθίου, να σταματήσει η επιβολή της freelancing εργασίας, να σταματήσει η ηθική και ψυχολογική παρενόχληση προς τους εργαζόμενους και να υποβληθούν σε αυστηρό θεσμικό έλεγχο από το ΣΕΠΕ και το Υπουργείο Εργασίας όλες οι εσωτερικές παραμετροποιήσεις της εφαρμογής που οδηγούν σε μισθολογικές και ανταγωνιστικές διακρίσεις και που χρησιμοποιούνται ως λόγοι απόλυσης.

Efood: Μαζική κινητοποίηση από χιλιάδες διανομείς οδηγούς δικύκλων - 24ωρη απεργία την Παρασκευή

Οι εργαζόμενοι είχαν δώσει ραντεβού για μοτοπορεία στις 11:00 στο Πεδίο του Άρεως, καλώντας όλους τους συναδέλφους τους, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος να στηρίξουν την κινητοποίησή τους.

Efood: Μαζική κινητοποίηση από χιλιάδες διανομείς οδηγούς δικύκλων - 24ωρη απεργία την Παρασκευή
EUROKINISSI


Η μοτοπορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 12μιση μ.μ. από το Πεδίο του Άρεως, με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων οι οποίοι κινήθηκαν μέσω της Πατησίων και έφτασαν στο Υπουργείο Εργασίας, όπου παρέδωσαν ψήφισμα σε εκπρόσωπο του Υπουργείου

Efood: Μαζική κινητοποίηση από χιλιάδες διανομείς οδηγούς δικύκλων - 24ωρη απεργία την Παρασκευή

Εν συνεχεία πέρασαν από την Πλατεία Συντάγματος, ενώ στις 2 περίπου μ.μ. έφτασαν στο Νέο Ηράκλειο όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της E-food, όπου φωνάζουν συνθήματα, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Βασικό σύνθημα των διανομέων ήταν "Δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα, θα αλλάξουμε το επάγγελμα".

Efood: Μαζική κινητοποίηση από χιλιάδες διανομείς οδηγούς δικύκλων - 24ωρη απεργία την Παρασκευή


Τι συνέβη την περασμένη εβδομάδα με την efood

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη, έγινε γνωστό με μήνυμα που δημοσιοποιήθηκε στα social media, ότι η εταιρεία αποφάσισε να μετατρέψει τις εργασιακές σχέσεις εργαζομένων της στη διανομή. Συγκεκριμένα, το μήνυμα που έλαβαν αρκετοί εργαζόμενοι ανέφερε: "Αγαπητέ Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer… Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης…” '

Η εξέλιξη έφερε κύμα αντιδράσεων στα social media με το hashtag «cancel_efood» να αναπαράγεται από χιλιάδες χρήστες, ενώ στη συνέχεια η βαθμολογία της εφαρμογής του efood που εξαρτάται από τις βαθμολογίες των καταναλωτών κατακρημνίστηκε.

Για το θέμα αντέδρασαν με ανακοινώσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης .

Μια ημέρα αργότερα, η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση σε απολογητικό ύφος, κάνοντας λόγο για λανθασμένη επικοινωνία, χωρίς ωστόσο να μιλάει για ανάκληση της απόφασης μετατροπής των εργασιακών σχέσεων. Συγκεκριμένα η εταιρεία ανέφερε:

"Αδιαπραγμάτευτη στάση του efood είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας. Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας.

To efood αποτελεί εδώ και 10 χρόνια τη Νο1 υπηρεσία delivery, επενδύοντας σε ένα πρότυπο περιβάλλον εργασίας με σταθερές συνεργασίες και αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα.

Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων από την εταιρία υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022 εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς. Οι διανομείς αποτελούν θεμέλιο της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο της εταιρείας στους καταναλωτές.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους διανομείς παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer). Στην σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης.

Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας (freelancer), οι συνεργάτες - διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση.

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική.

Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές. Το efood τοποθετεί την πετυχημένη επιχειρησιακή του ύπαρξη δίπλα στους διανομείς και τους διαβεβαιώνει πως με βασικές αρχές του τη διαφάνεια, τη συνέπεια και το σεβασμό προς τους συνεργάτες του ουδεμία πρόθεση έχει να μειώσει το στόλο του, αντιθέτως τον αυξάνει διαρκώς".

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: efood
SHARE:

24Media Network