Διακινούσαν κάνναβη και κοκαΐνη από και προς την Ελλάδα, αλλά και από Σκανδιναβικές χώρες

The headquarters of the Hellenic Football Federation (EPO) have been evacuated after an anonymous caller warned that a bomb will go off inside the building. In Athens on Nov. 25 2015 /          . 25 2015.
The headquarters of the Hellenic Football Federation (EPO) have been evacuated after an anonymous caller warned that a bomb will go off inside the building. In Athens on Nov. 25 2015 / . 25 2015. MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Οι δύο εγκληματικές οργανώσεις “λάμβαναν” κατευθύνσεις μέσα από τις φυλακές και διακινούσαν τα ναρκωτικά με νταλίκες διεθνών μεταφορών

Εξαρθρώθηκαν, από τη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, δύο διεθνικού χαρακτήρα εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες συνεργαζόμενες, δραστηριοποιούνταν στην οργάνωση και μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών (ειδικότερα κατεργασμένης κάνναβης "σοκολάτα" και κοκαΐνης) από και προς χώρες της Δυτικής και της Βορείου Ευρώπης, με τη χρήση φορτηγών διεθνών μεταφορών, ειδικά μετασκευασμένων με κρύπτες απόκρυψης των ναρκωτικών.

Συνελήφθησαν τρεις Έλληνες, στις 2 Απριλίου, ύστερα από ευρεία επιχείρηση στην Αθήνα, την Κεφαλονιά και στα σύνορα (Μάλμε) της Σουηδίας, κατά την διάρκεια της οποίας έλαβαν μέρος αστυνομικοί της Δίωξης, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεφαλληνίας καθώς και τελωνειακοί υπαλληλοι των Αρχών της Σουηδίας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν 37χρονο, έναν 32χρονο και έναν 45χρονο, οι οποίοι συνελήφθησαν στην Αθήνα, στην Κεφαλονιά και στη Σουηδία αντίστοιχα. Ο 45χρονος συνελήφθη στον συνοριακό σταθμό Όρεσουντ στο Μάλμε Σουηδίας, ως οδηγός φορτηγού διεθνών μεταφορών, το οποίο μετέφερε εντός κρύπτης, 47 κιλά κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) και 3 κιλά κοκαΐνης, έμφορτα από Ολλανδία με τελικό προορισμό την Νορβηγία.

ADVERTISING

Επιπλέον, συγκατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι πέντε Έλληνες έγκλειστοι διαφόρων καταστημάτων κράτησης της χώρας μας, ηλικίας 37, 47, 48, 49 και 51 ετών ενώ αναζητούνται ως μέλη της οργάνωσης και ένας 26χρονος Αλβανός και δύο Έλληνες, ηλικίας 35 και 44 ετών.

Ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, διασταύρωσης στοιχείων, εξακριβώσεων ατόμων και χώρων και δημιουργίας “προφίλ” ( profiling ) των εμπλεκομένων, πιστοποιήθηκε η εγκληματική δράση των δύο οργανώσεων, δραστηριοποιούμενων στην οργάνωση και εκτέλεση μεταφοράς σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών (κατεργασμένης κάνναβης και κοκαΐνης) καθώς και η ιεραρχική δόμηση τους, ενώ επιπλέον εξακριβώθηκε και ο τρόπος συνεργασίας τους.

Ως προς την πρώτη εγκληματική οργάνωση, συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2017 με σκοπό την μεταφορά και διαμετακόμιση των ναρκωτικών, μεταξύ διαφόρων ευρωπαικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, προς περαιτέρω διακίνηση στις παράνομες αγορές ναρκωτικών. Για την μεταφορά των ναρκωτικών, χρησιμοποιούσαν φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών, στα οποία είχαν κατασκευάσει ειδικές κρύπτες. Αρχηγικό μέλος είναι ο 47χρονος έγκλειστος, ο οποίος έδινε κατευθυντήριες εντολές στον 37χρονο συλληφθέντα,ο οποίος με την σειρά του συντόνιζε όλη την διαδικασία της μεταφοράς και την αποστολή των χρημάτων στα μέλη της οργάνωσης. Υπεύθυνος για την παραλαβή των ναρκωτικών και την παράδοση τους στους διανομείς της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, ήταν ο 26χρονος Αλβανός.

Ως προς την δεύτερη εγκληματική οργάνωση, αυτή ήταν επιφορτισμένη κυρίως με την μεταφορά και διαμετακόμιση των ναρκωτικών και συγκροτήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Αρχηγικό μέλος είναι ο 44χρονος ο οποίος μετά από επικοινωνία με τα μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, κατηύθυνε μέσω του 51χρονου έγκλειστου, την μεταφορά των ναρκωτικών. Επιπλέον, ο 37χρονος έγκλειστος παρείχε τα φορτηγά για τις μεταφορές, ενώ τον ρόλο της μεταφοράς είχαν αναλάβει οι 32χρονος και 45χρονος (συλληφθέντες), ο 35χρονος καθώς και οι 48χρονος και 49χρονος (έγκλειστοι), οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 4 Φεβρουαρίου στην Ηγουμενίτσα.

Από τις συνολικές έρευνες σε Ελλάδα και εξωτερικό, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) βάρους 47 κιλών, ποσότητα κοκαΐνης βάρους 3 κιλών, δύο φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών και τρείς συσκευές τηλεφώνου. Για την αποδόμηση των εγκληματικών κυκλωμάτων, την ανεύρεση και κατάσχεση των ναρκωτικών καθώς και των εντοπισμό όλων των εμπλεκομάνων, συνεργάστηκαν με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, οι Αρχές της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας καθώς και οι Εισαγγελικές Αρχές της χώρας μας. Οι δύο συλληφθέντες στην Ελλάδα, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.

SHARE:

24Media Network