Διώξεις για το σκάνδαλο του Γηροκομείου

Διώξεις για το σκάνδαλο του Γηροκομείου

Εισοδήματα που δεν δικαιολογούνται και κακοδιαχείριση εντόπισε η Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία άσκησε ποινική δίωξη για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις σε βάρος των μελών του ΔΣ του Γηροκομείου Αθήνας (2008 - 2013).

Η πληθώρα διαχειριστικών παραβάσεων, αλλά και τα εισοδήματα δεκάδων χιλιάδων ευρώ, που δεν μπόρεσαν να δικαιολογηθούν, φαίνεται πως άνοιξαν το δρόμο στην Εισαγγελία Διαφθοράς να  ασκήσει ποινικές διώξεις για την κακοδιαχείριση της  περιουσίας της Ελεήμονος Εταιρίας Αθηνών (Γηροκομείου-Πτωχοκομείου).

Οι εισαγγελικές αρχές θεώρησαν υπόλογους τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας την περίοδο 2008 - 2013, με αποτέλεσμα να ασκήσουν κατά περίσταση κακουργηματικές διώξεις για:

-Απιστία σχετική με την υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

-Υπεξαίρεση στην υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

-Υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, που το έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητά του ως εντολοδόχου, το συνολικό αντικείμενο της οποίας υπερβαίνει σε ποσό τις 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

-Απιστία, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ,  κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Τί ήταν αυτό όμως, το οποίο "είδαν" οι εισαγγελείς Διαφθοράς, με αποτέλεσμα να στείλουν τη δικογραφία σε ανακριτή;

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την έρευνά τους εντοπίστηκαν δεκάδες παραλείψεις στη διαχείριση του Γηροκομείου, οι οποίες προέκυψαν μεταξύ άλλων, κατασχέσεις, μετρήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών μελών του Δ.Σ. του Γηροκομείου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά μάλιστα, ότι ποσά άνω των 10.000.000 ευρώ φέρονται να έχουν αναληφθεί από τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν σε κληροδοτήματα, χωρίς την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας, ενώ σε λογαριασμούς ορισμένων από τους κατηγορουμένους εμφανίζονται ποσά 120.000 – 200.000 ευρώ, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

Αναφορικά με το Γηροκομείο δε, από τις πολλές εκατοντάδες ακινήτων που ανήκουν στην περιουσία του, μόνο ένα μικρό μέρος έχει μισθωθεί κι έτσι εμφανίζεται απώλεια εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ημερησίως.

Αντίστοιχα, ακίνητα φέρονται να μισθώνονται με αδιαφανείς διαδικασίες, με συνέπεια να εμφανίζονται ως κενά, ενώ στην πραγματικότητα κατοικούνται, όπως  προκύπτει από τις μετρήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται μισθώματα.

Την ίδια περίοδο εμφανίζονται να συνάφθηκαν συμβάσεις με εταιρίες παροχής λογιστικών υπηρεσιών, ενώ στο Γηροκομείο υφίσταται λογιστήριο, με αποτέλεσμα την καταβολή σ’ αυτές αμοιβών και την πρόκληση ζημίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ στην περιουσία του.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συνάφθηκαν συμβάσεις  με φυσικά πρόσωπα στα οποία καταβαλλόταν αμοιβή 2.500 - 4.500 ευρώ μηνιαίως , τα οποία υποτίθεται ότι απασχολούνταν ως «σύμβουλοι», ενώ στην πραγματικότητα δεν παρείχαν πραγματικές υπηρεσίες.

Η λίστα των όσων εντόπισαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς δεν έχει τέλος, με τη ζημία να υπολογίζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Την υπόθεση "χρεώθηκε" πλέον ο αρμόδιος ανακριτής, ο οποίος θα ερευνήσει ενδελεχώς την εμπλοκή των συγκεκριμένων κατηγορουμένων.

SHARE:

24Media Network