Δύο συλλήψεις σε κατάστημα για παράνομο στοιχηματισμό στους αγώνες του Μουντιάλ

Περιπολικό της ελληνικής αστυνομίας
Περιπολικό της ελληνικής αστυνομίας EUROKINISSI

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίσθηκε σε περιοχή της Αττικής, κατάστημα διοργάνωσης και διεξαγωγής παράνομων τυχερών παιγνίων και στοιχηματισμού, μέσω παράνομων ιστοσελίδων στοιχηματισμού.

Εντατικές δράσεις πραγματοποιούνται από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, για την καταπολέμηση του παράνομου στοιχηματισμού και των τυχερών παιγνίων, μέσω διαδικτύου, λόγω διεξαγωγής του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2018.

Στο πλαίσιο αυτό, εντοπίσθηκε κατάστημα διεξαγωγής παράνομων τυχερών παιγνίων και διαδικτυακού στοιχηματισμού και συνελήφθησαν δύο Έλληνες, ηλικίας 51 και 58 ετών, προσωρινά υπεύθυνος του καταστήματος και παίχτης αντίστοιχα.

ADVERTISING

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της πλαστογραφίας, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τον διαδικτυακό στοιχηματισμό, τα τυχερά παίγνια και τα προσωπικά δεδομένα. Στην δικογραφία, περιλαμβάνονται δυο ακόμη κατηγορούμενοι για τα ίδια κατά περίπτωση αδικήματα.

Αναλυτικότερα η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με την οποία, σε κατάστημα που βρίσκεται σε περιοχή της Αττικής, διοργανώνεται παράνομος διαδικτυακός στοιχηματισμός, μέσω ιστοσελίδων που δεν κατέχουν νόμιμη άδεια.

Για την εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπόθεσης διενεργήθηκε ενδελεχής αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα, των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων και αλληλογραφία με εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας, στο πλαίσιο της οποίας προέκυψε η εμπλοκή του καταστήματος, στην υπό έρευνα υπόθεση.

Κλιμάκιο αστυνομικών, με τη συνδρομή αρμοδίου υπαλλήλου - ειδικού εμπειρογνώμονα της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, διενήργησε έρευνα στο κατάστημα, όπου ταυτοποιήθηκε ψηφιακά και προανακριτικά η εμπλοκή του προσωρινά υπευθύνου και του ιδιοκτήτη του στην υπόθεση.

Κατά την έρευνα κατελήφθη ο 58χρονος, να προβαίνει σε στοιχηματισμό, μέσω λογαριασμού χρήστη που είχε δημιουργήσει ο 51χρονος προσωρινά υπεύθυνος του καταστήματος, ο οποίος μέσω φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή, διαχειριζόταν ιστοσελίδα παράνομου διαδικτυακού στοιχηματισμού.

Σημειώνεται ότι προκειμένου να δυσχεράνουν το έργο των διωκτικών Αρχών σε περίπτωση ελέγχου, είχαν εγκαταστήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ειδικό λογισμικό, το οποίο έχει την δυνατότητα κάθε φορά που γίνεται επανεκκίνηση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή να διαγράφει όλα τα αρχεία και τις δραστηριότητες του προηγούμενου χρήστη, ώστε να επανέρχεται σε κατάσταση λειτουργίας που έχει οριστεί αρχικά από τον διαχειριστή.

Επίσης, κατά την έρευνα στους χώρους του καταστήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κάμερες και καταγραφικό κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV), το οποίο κατέγραφε την εικόνα από όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του καταστήματος, κατά παράβαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα.

Συνολικά κατά την έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, εσωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής τύπου ταμπλέτας (tablet), καταγραφικό κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV), χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, αμφιβόλου γνησιότητας, 675 ευρώ και πλήθος εγγράφων με χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών και η υπόθεση παραπέμφθηκε για κύρια Ανάκριση. Για την υπόθεση ενημερώθηκε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.), προκειμένου να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες, ώστε οι επίμαχοι ιστότοποι να συμπεριληφθούν στον κατάλογο μη αδειοδοτημένων παρόχων τυχερών παιγνίων (Blacklist).

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια και το αμφιβόλου γνησιότητας χαρτονόμισμα, θα αποσταλούν στα αρμόδια τμήματα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ το κατασχεθέν χρηματικό ποσό θα αποσταλεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

-Τηλεφωνικά: 111 88

- Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: [email protected]

- Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios - android : FEELSAFE e-Commerce

- Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Aler»: https://twitter.com/CyberAlertGR

- Μέσω της Διαδικτυακής Πύλης (Portal) της Ελληνικής Αστυνομίας: https://goo.gl/UWkku9

- Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο: http://cyberalert.gr/feelsafe/.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συλλήψεις για παράνομη ιστοσελίδα στοιχηματισμού ενόψει Μουντιάλ

Εισαγγελέας για το παράνομο στοίχημα

24Media Network