Έκρηξη στο Εφετείο: ‘Καθαρό’ το καλάσνικοφ – Οι κάμερες ασφαλείας δεν δούλεψαν ποτέ

Έκρηξη στο Εφετείο: ‘Καθαρό’ το καλάσνικοφ – Οι κάμερες ασφαλείας δεν δούλεψαν ποτέ
Ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός εξεράγει τα ξημερώματα στο Εφετείο Αθηνών και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στην πρόσοψη του κτήριου. Υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα σε δυο μέσα ενημέρωσης,Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017 (ΕUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Ερωτηματικά προκαλεί η δυσλειτουργία του συστήματος ασφαλείας στο Εφετείο. Δεν ταυτοποιήθηκε το Καλάσνικοφ με το οποίο πυροβόλησε ένας εκ των δραστών. Τα χτυπήματα της Ο.Λ.Α. θυμίζει η ενέργεια

«Καθαρό» ήταν το καλάσνικοφ με το οποίο πυροβόλησε ο οδηγός της ομάδας των δραστών που πραγματοποίησαν την βομβιστική επίθεση στο Εφετείο τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., «από τις εργαστηριακές εξετάσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, στον κάλυκα που βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης, προέκυψε ότι προέρχεται από πολεμικό τυφέκιο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη ενέργεια».

Οι κάμερες ασφαλείας δεν λειτουργούσαν εδώ και 15 χρόνια

Αν και η περιοχή δεν έχει λίγα σημεία από τα οποία αναζήτησαν και μπορούν ίσως να βρουν αξιοποιήσιμο βιντεοληπτικό υλικό οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, το απίστευτο της ιστορίας είναι πως δεν μπόρεσαν να πάρουν ούτε ένα καρέ από τυχόν βιντεοληπτικό υλικό των καμερών ασφαλείας του ίδιου του Εφετείου.

Ο λόγος είναι άκρως ελληνικός και πραγματικός όσο απίστευτος και αν ακούγεται για ένα κτίριο που αποτελεί υψηλό στόχο για την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. όσο και από πηγές της Εισαγγελίας, εξωτερικές κάμερες ασφαλείας δεν υπήρχαν καν, ενώ και οι εσωτερικές κάμερες ασφαλείας που «κοίταζαν» την είσοδο, δεν λειτούργησαν ποτέ από την παραλαβή κιόλας του κτιρίου, εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια.

Πλέον αποφασίστηκε να μπουν κάμερες από εδώ και στο εξής.

Σημειώνεται ότι οι ζημιές από την ισχυρότατη βόμβα είναι εκτεταμένες, ακόμα και στα γραφεία εισαγγελέων στον πρώτο και στο δεύτερο όροφο του κτιριακού συγκροτήματος.

Το χρονικό της επίθεσης

Μόλις οι δύο συνεργοί του ενόπλου βγήκαν από βανάκι, άρχισαν να τρέχουν στα σκαλιά με την τσάντα που περιείχε την ωρολογιακή βόμβα και ο σκοπός τους φώναξε τι θέλουν εκεί και ρώτησε ποιοι είναι. Ο συνεργός του που κρατούσε καλάσνικοφ, πυροβόλησε εναντίον του αστυνομικού που ήταν σκοπός, ευτυχώς δίχως να τον τραυματίσουν.

Το FIAT DOBLO που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες είχε κλαπεί το 2015 από περιοχή του κέντρου της Αθήνας και έφερε πινακίδες κυκλοφορίας ίδιου οχήματος, που κυκλοφορεί νόμιμα σε περιοχή των Νοτίων προαστίων.

Οι δράστες αφού επιβιβάστηκαν στο βανάκι που τους ανέμενε ο συνεργός τους, διέφυγαν, αναπτύσσοντας ταχύτητα προς την Λ. Αλεξάνδρας και στη συνέχεια με κατεύθυνση προς το Πεδίο του Άρεως.

Ο αστυνομικός φρουρός που ήταν στην είσοδο τους είδε αλλά δεν πρόλαβε να αντιδράσει καθώς ήταν αστραπιαίες οι κινήσεις τους και κάλεσε αμέσως το κέντρο αναφέροντας το περιστατικό.

Ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός εξεράγει τα ξημερώματα στο Εφετείο Αθηνών και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στην πρόσοψη του κτήριου. Υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα σε δυο μέσα ενημέρωσης,Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017 (ΕUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

 

Αμέσως μετά την αναφορά του σκοπού, δόθηκε εντολή σε περιπολικά και συμβατικά οχήματα που περιπολούν στο γύρω οικοδομικό τετράγωνο και ξεκίνησαν αναζητήσεις για τον εντοπισμό των δραστών, τους οποίους όμως έχασαν και δεν κατάφεραν να τους εντοπίσουν.

Στις 2:58 κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για φωτιά σε όχημα τύπου βαν και μάρκας FIAT DOBLO στα Εξάρχεια, στην συμβολή των οδών Κουντουριώτου και Οικονόμου, το οποίο προέκυψε πως ήταν το όχημα διαφυγής των δραστών.

Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στις 2:50 τα ξημερώματα από άγνωστο άτομο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στην ιστοσελίδα «Ζούγκλα», πως θα εκραγεί βόμβα σε 40 λεπτά και δεν πρόκειται για φάρσα.

Άμεσα ενημερώθηκε η Αστυνομία και εξίσου άμεσα ισχυρή δύναμη αστυνομικών απέκλεισαν την γύρω περιοχή.

Πράγματι, στις 3:25 ο ισχυρός αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες υλικές ζημιές στην είσοδο του κτιρίου του Εφετείου.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η βομβιστική επίθεση είχε χαρακτήρα καταδρομικής ενέργειας, αφού παραπέμπει στο στυλ της απόπειρας βομβιστικής επίθεσης που είχε γίνει στο Υπουργείο Εργασίας από την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (Ο.Λ.Α), πέρυσι τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια τον Απρίλιο με την βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Eurobank επί της οδού Σανταρόζα.

Πρόκειται για αυτοσχέδιο ωρολογιακό μηχανισμό αποτελούμενο από μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης που προκάλεσε την ισχυρή έκρηξη και τοποθετήθηκε στην κολόνα έξω από την είσοδο του Εφετείου, ενώ και η συνδεσμολογία του ήταν πανομοιότυπη με αυτή που τοποθετήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας.

Τα κίνητρα της νέας βομβιστικής επίθεσης

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής πιστεύουν πως στον νέο σωφρονιστικό κώδικα κρύβονται τα κίνητρα της βομβιστικής επίθεσης. Δεν αποκλείουν την πιθανότητα τα κίνητρα της επίθεσης να αφορούν και τους πλειστηριασμούς παρότι το χτύπημα δεν έγινε στο Ειρηνοδικείο που θα παρέπεμπε ευθέως στους πλειστηριασμούς, αλλά στο Εφετείο, όμως δεν παύει να είναι ένα θέμα που έχει συγκεντρώσει πλήθος αντιδράσεων.

Με αφορμή όμως τον σωφρονιστικό κώδικα έχουν προηγηθεί διάφορες επιθέσεις αντιεξουσιαστών, όπως αυτές που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στην Θεσσαλονίκη.

Η έκρηξη έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε μεγάλη απόσταση και προκλήθηκαν φθορές και σε τζαμαρίες στα απέναντι σπίτια και καταστήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα