Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που έκλεβε αυτοκίνητα και τα μεταπωλούσε ως δήθεν μεταχειρισμένα

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που έκλεβε αυτοκίνητα και τα μεταπωλούσε ως δήθεν μεταχειρισμένα

Από την Ασφάλεια Πατρών συνελήφθησαν 14 μέλη της οργάνωσης, όλοι τους Έλληνες, ανάμεσά τους και ο αρχηγός, πλην δύο Αλβανών και έως τώρα εξιχνιάστηκαν συνολικά 110 κλοπές οχημάτων.

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με πολυετή δράση, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε δεκάδες κλοπές οχημάτων σε Αττική και Αχαΐα.

Από την Ασφάλεια Πατρών συνελήφθησαν 14 μέλη της οργάνωσης, όλοι τους Έλληνες, ανάμεσά τους και ο αρχηγός, πλην δύο Αλβανών και έως τώρα εξιχνιάστηκαν συνολικά 110 κλοπές οχημάτων στην πλειονότητά τους, Smart και Yaris, εκ των οποίων τα 70 βρέθηκαν.

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που έκλεβε αυτοκίνητα και τα μεταπωλούσε ως δήθεν μεταχειρισμένα

Από την έρευνα που διενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών πρόεκυψε ότι οι δράστες, από το 2011 είχαν συστήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση με αρχηγό τον 48χρονο που έχει συλληφθεί και συστηματικά δρούσαν την τελευταία τριετία.

Ο τρόπος της δράσης του ήταν να αγοράζει τρακαρισμένα αυτοκίνητα κυρίως από το εξωτερικό, όπως Βουλγαρία, έναντι π.χ. 200-300 ευρώ στη συνέχεια νομιμοποιούσε ότι δήθεν τα έφτιαξε και τα μεταπωλούσε σε κανονικές τιμές ελαφρά μεταχειρισμένων.

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που έκλεβε αυτοκίνητα και τα μεταπωλούσε ως δήθεν μεταχειρισμένα

Στην πραγματικότητα όμως έκλεβε από διάφορες περιοχές της χώρας τα αντίστοιχα αυτοκίνητα στα οποία κάρφωνε τους αριθμούς πλαισίου των τρακαρισμένων και έτσι τα μεταπωλούσε, ενώ ότι έμενε από τα τρακαρισμένα τα έστελνε για σκραπ για να μην μένουν στοιχεία.

Το δίκτυο πώλησης και μετατροπών το είχε στήσει σε τέσσερα συνεργεία ιδιοκτησίας του, δύο στην Αθήνα, ένα στον Πειραιά και ένα στην Πάτρα.

Η πλειονότητα των αγοραστών δεν είχαν ιδέα τι πραγματικά συνέβαινε και ότι ουσιαστικά αγόραζαν κλεμμένα αυτοκίνητα, όμως υπήρχαν περιπτώσεις ατόμων που με πλήρη γνώση προχώρησαν σε αυτές τις αγορές και σε πολύ συγκεκριμένες παραγγελίες και αυτοί συμπεριλαμβάνονται στην δικογραφία ως κατηγορούμενοι.

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που έκλεβε αυτοκίνητα και τα μεταπωλούσε ως δήθεν μεταχειρισμένα

Η επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ.

Για την υπόθεση, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Ταξίαρχος Νικόλαος Κοτρωνιάς δήλωσε:

«Οι Υπηρεσίες Ασφαλείας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας συνεχίζουν σταθερά, με υπευθυνότητα και συνέπεια τον αγώνα τους απέναντι στα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα.

Oι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών χειρίστηκαν με επιτυχία ακόμη μια πολύ σοβαρή υπόθεση που αφορά στην εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη συστηματική και κατ επάγγελμα διάπραξη κλοπών αυτοκινήτων και την περαιτέρω παράνομη πώλησή τους

Πιο συγκεκριμένα, συλλάβαμε συνολικά 14 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο αρχηγός της, ενώ οι αστυνομικοί μέχρι σήμερα έχουν εξιχνιάσει συνολικά 110 κλοπές οχημάτων και η έρευνα συνεχίζεται.

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που έκλεβε αυτοκίνητα και τα μεταπωλούσε ως δήθεν μεταχειρισμένα

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης , τοποθετείται γεωγραφικά σε πολλές περιοχές της χώρας και για την εξάρθρωσή της πραγματοποιήθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε Αχαΐα, Αττική και περιοχές της Ημαθίας.

Επιπλέον, το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης από την παράνομη δράση τους ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της υπόθεσης είναι ότι μέχρι στιγμής έχουμε εντοπίσει και κατασχέσει 70 κλεμμένα οχήματα για τα οποία έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες, ώστε να αποδοθούν το συντομότερο δυνατό στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, και επιπλέον εξετάζουμε ως προς την νομιμότητά τους πολλές ακόμα πωλήσεις οχημάτων.

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που έκλεβε αυτοκίνητα και τα μεταπωλούσε ως δήθεν μεταχειρισμένα

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών με την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης μέσα από την μεθοδική και εμπεριστατωμένη ερευνά τους, προσέφεραν σημαντικές Υπηρεσίες στην κοινωνία εξαρθρώνοντας ένα μεγάλο εγκληματικό δίκτυο.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και να συγχαρώ το Διοικητή και το προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, οι οποίοι για ακόμη μια φορά με υπευθυνότητα και ζήλο, προσέφεραν σημαντικά στην Ασφάλεια των πολιτών.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Βέροιας για την σημαντική συνδρομή τους στις έρευνες».

Για την ίδια υπόθεση, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας Ταξίαρχος Βασίλειος Τσούρας, ανέφερε:

«Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, συνεχίζουν με επιτυχία τον αδιάκοπο αγώνα μας, απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, που πλήττει μεγάλο αριθμό πολιτών.

Απόδειξη αυτών των επιτυχιών είναι η εξιχνίαση των 110 κλοπών οχημάτων, η σύλληψη των 14 μελών της εγκληματικής οργάνωσης, η ταυτοποίηση ακόμη 7 συνεργών τους και η ανεύρεση μεγάλου αριθμού κλεμμένων οχημάτων τα οποία θα τα επιστρέψουμε στους κατόχους τους.

Επιπλέον, από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, εξετάζονται ακόμη 70 περιπτώσεις πώλησης οχημάτων από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, προκειμένου να διακριβωθεί αν και αυτά είναι προϊόντα κλοπής.

Θα ήθελα λοιπόν να συγχαρώ τον Διοικητή και τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, διότι ενισχύουν το κοινωνικό αγαθό της ασφάλειας, συνεχίζοντας, σταθερά και άοκνα την συστηματική δουλειά τους, σε ότι αφορά την καταπολέμηση των εγκληματικών οργανώσεων και την εξάλειψή τους».

Για την υπόθεση, ο Προϊστάμενος Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αστυνόμος Β΄ Ιγνάτιος Τριανταφύλλου, ανέφερε:

«Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν χθες στην Αχαΐα, στην Αττική και στην Βέροια Ημαθίας από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, 13 άνδρες, ηλικίας από 25 έως 48 ετών, καθώς και μια 30χρονη.

Η σύλληψή των δραστών πραγματοποιήθηκε έπειτα από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε Πατρών, της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Βέροιας.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση πλαστογραφία διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατά συναυτουργία, παραβάσεις των νόμων περί όπλων, ναρκωτικών και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Με τις ίδιες κατά περίπτωση κατηγορίες βαρύνονται ακόμη 9 άτομα συνεργοί των δραστών τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.

Από την έρευνα που διενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών πρόεκυψε ότι οι δράστες, από το έτος 2011 είχαν συστήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση με αρχηγό 48χρονο ημεδαπό που έχει συλληφθεί.

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχτηκε στο πεδίο της συστηματικής διάπραξης διακεκριμένων κλοπών και πιο συγκεκριμένα κλοπών αυτοκινήτων.

Από την ενδελεχή έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, εξιχνιάσθηκαν συνολικά 110 κλοπές αυτοκινήτων, που διαπράχθηκαν σε περιοχές κυρίως της Αχαΐας και της Αττικής, ενώ εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 70 κλεμμένα οχήματα, τα οποία θα επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό στους κατόχους τους.

Ως προς την μεθοδολογία της δράσης, διακριβώθηκε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αφού διέπρατταν κλοπές αυτοκινήτων κυρίως μικρού κυβισμού , με καλή μεταπωλητική αξία, στην συνέχεια παραποιούσαν τα χαρακτηριστικά τους και τα διέθεσαν προς πώληση (είτε αυτούσια είτε τμηματικά ως εξαρτήματα) σε άλλους πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εγκληματική οργάνωση, είχε αναπτύξει «Δίκτυο Πελατών», φθάνοντας στο σημείο να διαπράττει κλοπές κατά παραγγελία, δηλαδή αφαιρούσαν συγκεκριμένα μοντέλα αυτοκινήτων, κυρίως για να αντικαταστήσουν άλλα ιδίου τύπου που είχαν υποστεί βλάβες ή φθορές.

Επίσης σε πολλές περιπτώσεις αναζητούσαν οχήματα που είχαν υποστεί βλάβες λόγω τροχαίου ατυχήματος, μέσω ιστοσελίδων αλλά και με φυσική παρουσία σε συνεργεία αυτοκινήτων, ακόμη και στο εξωτερικό, τα οποία αγόραζαν και στην συνέχεια τα εισήγαγαν στην χώρα ,όπου τα ταξινομούσαν.

Έπειτα, είτε τοποθετούσαν ανταλλακτικά από τα κλεμμένα αυτοκίνητα σε αυτά που είχαν βλάβη ,είτε πλαστογραφούσαν στους αριθμούς πλαισίου των κλεμμένων αυτοκινήτων, τους αριθμούς πλαισίου που είχαν τα τρακαρισμένα αυτοκίνητα και τα παρουσίαζαν ως «νόμιμα».

Για να καλύπτουν οι δράστες τα ίχνη τους, σε περίπτωση αποσυναρμολόγησης οχημάτων, εξαφάνιζαν τα μέρη τα οποία περίσσευαν και μπορούσαν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση των κλεμμένων αυτοκινήτων, τα οποία κατέστρεφαν σε διαλυτήρια μετάλλων.

Επίσης για να μην εντοπίζονται από τις Αρχές, οι δράστες, αφού αφαιρούσαν τα οχήματα, τα εγκατέλειπαν για μικρό χρονικό διάστημα σε γειτονικές περιοχές και όταν εξασφάλιζαν ότι δεν είχαν αναζητηθεί μέσω συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού (GPS),τα μετέφεραν σε ελεγχόμενους χώρους και κυρίως σε τέσσερα συνεργεία αυτοκινήτων που χρησιμοποιούσε η οργάνωση.

Σε έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί παρουσία δικαστικού λειτουργού, παρουσία δικαστικού λειτουργού σε οικίες και αποθηκευτικούς χώρους των συλληφθέντων, βρήκαν και κατάσχεσαν 500 γραμμάρια κάνναβης και αναβολικά δισκία, ένα πιστόλι, 15 φυσίγγια πυροβόλου όπλου διάφορων διαμετρημάτων, πλήθος παραποιημένων ανταλλακτικών αυτοκινήτων καθώς επίσης διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για αυτό το σκοπό».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αστυνομία
SHARE:

24Media Network