Καταδίκη για το “σύγχρονο Κωσταλέξι”

Καταδίκη για το “σύγχρονο Κωσταλέξι”
Aίθουσα δικαστηρίου Eurokinissi

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο καταδίκασε την 82χρονη και ένα συγγενή της, οι οποίοι κρατούσαν τη Μαρία Παπαδοπούλου καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι με μουσαμάδες, με ένα σπασμένο πόδι δεμένο σε ξύλο, χωρίς την απαραίτητη τροφή και νερό.

Σε ποινή κάθειρξης 10 ετών χωρίς αναστολή καταδικάσθηκε η 82χρονη τροφός της Μαρίας Παπαδοπούλου, της κοπέλας, οποία χαρακτηρίστηκε ως ένα «σύγχρονο Κωσταλέξι».

Η υπόθεση αναβίωσε σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου , το οποίο μετέτρεψε την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως σε κακουργηματική έκθεση ζωής σε κίνδυνο. Η ετυμηγορία αυτή ήταν αρκετή για να στείλει στη φυλακή την 82χρονης, που για χρόνια συμπεριφερόταν με τον πλέον πιο σκληρό τρόπο στην κατάκοιτη Μαρία. Όσο για το δεύτερο κατηγορούμενο, συγγενή της 82χρονης, καταδικάστηκε σε 5 έτη για απλή συνέργεια, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.

Είχε προηγηθεί η εισήγηση του εισαγγελέας, ο οποίος ζήτησε την καταδίκη και των δύο όπως κατηγορούνταν αρχικά. Όπως ανέφερε, «από το 2008 υπήρξε με αδιαφανείς συνθήκες υφαρπαγή του διαμερίσματος της Μαρίας. Η συμβολαιογράφος γνώριζε ότι η συμβαλλόμενη έπασχε δικαιοπρακτικής ικανότητας. Υπήρχε ισχυρό κίνητρο αφαίρεσης της ζωής της παθούσας. Δρομολογήθηκε με έναν επιμελημένο τρόπο και διαδοχικές ενέργειες. Το μοιραίο θα ήταν αναπόφευκτο αν δεν υπήρχε η επαινετή παρέμβαση της Ιωάννας Πλευρη. Στόχος ήταν η αφαίρεση της ζωής της Μαρίας για να καρπωθεί το όφελος της μεταβίβασης του διαμερίσματος».

Για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσε η Μαρία Παπαδοπούλου, όταν την είχε το 2014, μίλησε η γειτόνισσα της, Ιωάννα Πλεύρη, η οποία είχε καταγγείλει το περιστατικό στις αρχές και σήμερα είναι η δικαστική συμπαραστάτριά της. Περιέγραψε την απόπειρα αυτοκτονία της Μαρίας, λίγο αφού έχασε τη γιαγιά της, με αποτέλεσμα να μείνει καθηλωμένη. «Ήταν ένα ιδιαίτερο παιδί. Η Μαρία μετά την απόπειρα έμεινε ανάπηρη από την πτώση από το μπαλκόνι. Έτσι η μητέρα της πήρε την κατηγορούμενη να την προσέχει» περιέγραψε και πρόσθεσε πως όλα άλλαξαν ότι έφυγε από τη ζωή και η μητέρα της.

Είδα έναν σκελετό, γεμάτο πληγές

Αν και η μάρτυρας δήλωσε ότι για χρόνια δεν είχε καταλάβει κάτι, ωστόσο το 2014 η κατηγορούμενη αρρώστησε και έτσι άρχισε να ανακαλύπτει την πραγματικότητα. «Η μητέρα μου μου είπε ότι έχουν βγάλει έξω τη Μαρία και ότι ακούει διαφορα. Δεν μπορούσα να δω γιατί ήταν καλυμμένη με σεντόνια και κουρτίνες μπάνιου. Παρακαλούσε για νερό και φαγητό. Της μιλούσαν άσχημα. Κάποια στιγμή που αντιλήφθηκα ότι έλειπε η κατηγορούμενη, χτύπησα την πόρτα και άνοιξε ο συγγενής της. Βγήκα στο μπαλόνι. Είδα ένα σκελετό. Τα μαλλιά κουρεμένα ασύμμετρα. Γεμάτη πληγές. Σκασμένα χέρια και δόντια σάπια. Έμεινα… Μούδιασα. Μου είπε «δεν είμαι πολύ καλά με χτυπάει η Ολγα. Θέλω να αλλάξω γυναίκα. Να φύγουν αυτοί»» , επεσήμανε στο δικαστήριο περιγράφοντας τον αγώνα της για να βοηθήσει την κοπέλας.

Νωρίτερα, η κατηγορούμενη με δάκρυα στα μάτια αρνήθηκε την κατηγορία. «Σε ποιο χάλι ήταν; Φώναξα τόσες φορές ασθενοφόρο. Εγώ προσπάθησα σε όλα τα νοσοκομεία. Πήγα να καθαρίσουμε τις πληγές και μας την έδιναν πίσω. Σε τι κακή κατάσταση βρέθηκε; Είχα τον καρκίνο και δυο εβδομάδες την άφησα. Πλήρωσα το κρεβάτι καινούργιο, δυο τέντες την πρόσεχα. Έπαιρνα σεντόνια και φάρμακα. Ότι ήθελε από φαγητό έπαιρνα» είπε μεταξύ άλλων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα