Κύκλωμα διακινητών εκτιμάται ότι έστειλε πάνω από 600 μετανάστες σε χώρες της ΕΕ

Κύκλωμα διακινητών εκτιμάται ότι έστειλε πάνω από 600 μετανάστες σε χώρες της ΕΕ
ΕΛΑΣ

H εγκληματική οργάνωση, η οποία εξαρθρώθηκε, δραστηριοποιείτο στη διακίνηση μεταναστών από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. μέσω Αλβανίας και Πάτρας. Συνελήφθησαν 15 άτομα, αναζητούνται ακόμη έξι.

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, εγκληματική οργάνωση η οποία δραστηριοποιείτο στη διακίνηση μεταναστών από τη χώρα μας σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως προς Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Λουξεμβούργο.

Συνελήφθησαν χθες, μετά από οργανωμένη επιχείρηση της Ασφάλειας, 15 μέλη της οργάνωσης από το Μπαγκλαντές, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλοι έξι ομοεθνείς τους, μέλη της οργάνωσης.

ADVERTISING

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας και πλαστογραφίας πιστοποιητικών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης και της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών και περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Επιπρόσθετα, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, για αδικήματα εκτός πλαισίου της εγκληματικής οργάνωσης. Ειδικότερα, η Ασφάλεια Αθηνών μετά από πολύμηνη έρευνα, αποκάλυψε τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, επιχειρησιακά δομημένης και με διαρκή δράση, που δραστηριοποιείτο στη διευκόλυνση της εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, στην παράνομη μεταφορά αλλοδαπών από χώρες της Ασίας στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην κατάρτιση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων που χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες μεταφορές.

Τα μέλη της οργάνωσης διέθεταν στους ενδιαφερόμενους πληθώρα επιλογών όσο αφορά τον τρόπο μεταφοράς και τον προορισμό τους σε Ευρωπαϊκή χώρα, με την αμοιβή τους να κυμαίνεται από 600 έως 10.000 ευρώ ανάλογα με το μέσο που θα επέλεγαν και τον προορισμό και βεβαίως οι αεροπορικές μεταφορές ήταν και οι πιο ακριβές και πληρώνονταν στο κύκλωμα τοις μετρητοίς.

Ως προς τη δομή της οργάνωσης, αρχηγικό μέλος ήταν 45χρονος με άμεσο συνεργάτη του (υπαρχηγό) 37χρονο, οι οποίοι και συνελήφθησαν, και κατανεμημένους διακριτούς ρόλους στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, ως προς την πλαστογράφηση και αποθήκευση των εγγράφων, την είσπραξη των χρημάτων και την μεταφορά με αεροπορικό, θαλάσσιο ή χερσαίο μέσο.

Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας και χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένο λεξιλόγιο, προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό τους. Την άγρα «πελατών» την πραγματοποιούσαν στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και της Ομόνοιας και διαφήμιζαν ευρέως την δραστηριότητά τους από στόμα σε στόμα.

Τα μέλη της οργάνωσης προκειμένου να επιτύχουν την διακίνηση των μεταναστών χρησιμοποιούσαν τρεις διαφορετικούς τρόπους διακίνησης και συγκεκριμένα:

  • Διακίνηση με αεροπλάνο, ήταν πιο διαδεδομένος τρόπος παράνομης μεταφοράς των αλλοδαπών από την Ελλάδα σε Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και από χώρες της Ασίας. Τους μετέφεραν στο Αεροδρόμιο Αθηνών, τους εφοδίαζαν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και για να επιτύχουν μάλιστα την παραπλάνηση των Αρχών εξέδιδαν στον ενδιαφερόμενο δύο αεροπορικά εισιτήρια. Το ένα εισιτήριο ήταν για τη χώρα επιλογής του στην Ευρώπη και το έτερο εισιτήριο ήταν με προορισμό πόλη της Ελλάδας, το οποίο επιδείκνυε κατά τον αρχικό έλεγχο. Η τιμή μεταφοράς, ανά άτομο, κυμαίνετο από 4.500 έως 10.000 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο τον τελευταίο χρόνο που δρούσαν εκτιμάται ότι κατάφεραν να στείλουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. περισσότερα από 500 άτομα.
  • Ο δεύτερος τρόπος μεταφοράς των αλλοδαπών ήταν από τον Ελλαδικό χώρο και προς την Ιταλία, μέσω ακτοπλοϊκών μεταφορών. Τα μέλη της οργάνωσης φρόντιζαν να επιβιβάσουν τα ενδιαφερόμενα άτομα σε κοντέινερ ή σε «καβάτζες» των φορτηγών, τα οποία εν συνεχεία θα επιβιβάζονταν στο πλοίο. Η τιμή μεταφοράς, ανά άτομο, κυμαίνετο από 600 έως 3.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι έστειλαν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. περισσότερα από 40 άτομα.
  • Ο τρίτος τρόπος μεταφοράς ήταν οδικώς, δια μέσου της Αλβανίας σε έτερες χώρες της Ευρώπης. Σε αυτή την περίπτωση το κύριο κομμάτι της διαδρομής πραγματοποιούνταν με οχήματα (Ι.Χ. αυτοκίνητα, ταξί, λεωφορεία), ενώ τα σύνορα τα διέσχιζαν πεζή, προκειμένου να αποφύγουν τους ελέγχους. Η τιμή μεταφοράς, ανά άτομο, ήταν τουλάχιστον 4.000 ευρώ και με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι έστειλαν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. περισσότερα από 100 άτομα.

Επιπρόσθετα, τα μέλη της οργάνωσης προκειμένου να διαφημίσουν τις επιτυχημένες μεταφορές των αλλοδαπών, τους ζητούσαν μετά την ολοκλήρωση της άφιξής τους στην χώρα προορισμού τους, να τους αποστέλλουν σχετική φωτογραφία, με σκοπό να τους επιλέξουν και έτεροι αλλοδαποί αυξάνοντας παράλληλα το χρηματικό κέρδος της οργάνωσης.

Συνολικά διενεργήθηκαν έρευνες σε 12 οικίες (καβάτζες) και σε 6 καταστήματα και κατασχέθηκαν 1.613 διαβατήρια και ταυτότητες ξένων χωρών, 13.605 ευρώ, 42 κινητά τηλέφωνα, 4 Ι.Χ. αυτοκίνητα, πάνω από 2.500 ψηφιακά αρχεία, ταξιδιωτικών εγγράφων ταυτοποίησης (διαβατήρια, ταυτότητες κ.λ.π.), τα οποία χρησιμοποιούνται ως μήτρες πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Επιπλέον, διενεργήθηκαν έρευνες σε δύο διαμερίσματα που βρίσκονται στο κέντρο των Αθηνών, όπου εντοπίστηκαν δύο πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων, αποτελούμενα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές και σαρωτές μεγάλης ευκρίνειας, σφραγίδες, USB STICKS , πλαστικοποιητές, γραφική ύλη κ.λ.π.

Επιπρόσθετα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε διαμέρισμα, που είχε μισθώσει η οργάνωση στο κέντρο της Αθήνας, εντοπίσθηκαν 12 αλλοδαποί, υπό αναχώρηση για Ευρωπαϊκή χώρα και οι οποίοι οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής για τα περαιτέρω. Η πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης έχει συλληφθεί κατά το παρελθόν για παρόμοια καθώς και έτερα αδικήματα. Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετανάστες
SHARE:

24Media Network