Κύκλωμα τοκογλυφίας: 11 χρόνια και 6 μήνες κάθειρξη με αναστολή στον Καραμπέρη

Κύκλωμα τοκογλυφίας: 11 χρόνια και 6 μήνες κάθειρξη με αναστολή στον Καραμπέρη

Ένοχος για τοκογλυφία και εκβίαση, αθώος για εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα ο 60χρονος επιχειρηματίας που κατηγορείται για τοκογλυφική δραστηριότητα. Αφέθηκε ελεύθερος

Ένοχος για σωρεία περιπτώσεων τοκογλυφίας και για μεμονωμένες περιπτώσεις εκβίασης, κρίθηκε από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης ο 60χρονος βασικός κατηγορούμενος στην πολύκροτη υπόθεση των τοκογλυφιών που απασχόλησαν τις διωκτικές αρχές και αποκαλύφθηκαν τον περυσινό Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη.

Ποινή κάθειρξης 11 χρόνων και έξι μηνών και χρηματικοί ποινή 15.600 ευρώ επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στον Μάρκο Καραμπέρη, ενώ ο εισαγγελέας της έδρας, Λεωνίδας Νικολόπουλος, πρότεινε να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεσή του.

Η πρόταση του εισαγγελέα έγινε δεκτή με αποτέλεσμα ο Μάρκος Καραμπέρης να βγει από τη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Αντίθετα, ο γνωστός επιχειρηματίας κηρύχθηκε αθώος για την πράξη της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, όπως και για αυτήν της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Οι υπόλοιποι 13 κατηγορούμενοι

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους 13 κατηγορούμενος, το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους τρεις εξ αυτών. Πρόκειται για έναν συνεργάτη τού 60χρονου, μία γραμματέα του κι έναν δημοσιογράφο, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για απλή ή άμεση συνέργεια σε μεμονωμένες περιπτώσεις τοκογλυφίας.

Όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, στους οποίους αποδίδονταν διάφορα αδικήματα, κρίθηκαν αθώοι. Μεταξύ αυτών είναι δύο τραπεζικά στελέχη, ένας απότακτος αστυνομικός, ένας δικηγόρος, καθώς επίσης ο άλλοτε επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης ειδικών υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ.

Ο τελευταίος κατηγορείτο για κατάχρηση εξουσίας και το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβάσει τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για να γίνει νέα έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τελέστηκε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Ένοχος για τοκογλυφία και εκβίαση

Αναλύοντας μία προς μία τις πράξεις που του αποδόθηκαν, ο 60χρονος επιχειρηματίας κρίθηκε συνολικά ένοχος για δέκα περιπτώσεις τοκογλυφίας (κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια) και για δύο περιπτώσεις εκβίασης, εκ των οποίων η μία είναι σε βαθμό κακουργήματος και η άλλη σε βαθμό πλημμελήματος.

Ακόμη, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Σε ό,τι αφορά το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, πρόεδρος Εφετών Γιώργος Αποστολάκης, αναλύοντας το σκεπτικό της απόφασής του, τόνισε ότι η ασκηθείσα δίωξη για το συγκεκριμένο αδίκημα ''υπήρξε απαρχής αβάσιμη από νομική βάση''.

Όπως τόνισε, η τοκογλυφική δραστηριότητα υπήρξε προσωπική και ατομική δραστηριότητα του 60χρονου, και γινόταν, παράλληλα, με την καθόλα νόμιμη οικονομική και επιχειρηματική του δραστηριότητα (δραστηριοποιείτο στον τομέα των ακινήτων).

''Αυτός αποφάσιζε, σε ποιον θα δανείσει και με ποιους όρους. Τα ωφελήματα ήταν δικά του. Παράλληλα με τις νόμιμες δραστηριότητες χορηγούσε δάνεια με τοκογλυφικούς όρους σε άτομα που κατέφευγαν σε αυτόν στερούμενοι τραπεζικού δανεισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν παρέλειπε να χορηγεί άτοκα δάνεια με αλτρουιστική διάθεση σε αναξιοπαθούντες'', τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, thestival.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Θεσσαλονίκη: Καταδίκη 15 ατόμων για συμμετοχή σε κύκλωμα τοκογλυφίας

SHARE:

24Media Network