Ναρκέμπορος χρηματοδοτούσε λαθρανασκαφές αρχαιοτήτων

Ναρκέμπορος χρηματοδοτούσε λαθρανασκαφές αρχαιοτήτων

Εξαρθρώθηκαν δυο εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν αντίστοιχα στη διακίνηση ποσοτήτων κοκαΐνης και στη διενέργεια παράνομων ανασκαφών, προς ανεύρεση αρχαιοτήτων με «εγκέφαλο» το ίδιο πρόσωπο

Εξαρθρώθηκαν, στο πλαίσιο ερευνών των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, δυο εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν αντίστοιχα στη διακίνηση ποσοτήτων κοκαΐνης και στη διενέργεια παράνομων ανασκαφών, προς ανεύρεση αρχαιοτήτων με «εγκέφαλο» το ίδιο πρόσωπο, που μέσω της διακίνησης ναρκωτικών χρηματοδοτούσε τις λαθρανασκαφές.

Στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθες, στο Καναλλάκι και την Πάργα Πρέβεζας, στο Μεσολόγγι, στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας και στον Πλάτανο Ημαθίας, συνελήφθησαν συνολικά 15 μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και ο κοινός αρχηγός των δύο οργανώσεων.

ADVERTISING

Οι συλλήψεις των δραστών είναι αποτέλεσμα επιχείρησης, την οποία οργάνωσε και υλοποίησε το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, του Τμήματος Ασφάλειας Μεσολογγίου και του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας.

Ναρκέμπορος χρηματοδοτούσε λαθρανασκαφές αρχαιοτήτων

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν Έλληνα 51 ετών, ηγετικό στέλεχος και των δύο οργανώσεων, πέντε ακόμη Έλληνες (τέσσερις άνδρες, ηλικίας 44, 43, 26 και 21 ετών και μία γυναίκα, ηλικίας 78 ετών που είναι η μητέρα του αρχηγού) καθώς και μία 46χρονη Αλβανίδα που είναι η σύζυγος του αρχηγού, στελέχη της πρώτης οργάνωσης όλοι, που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών. Επίσης συνελήφθησαν 8 Έλληνες (ηλικίας 69, 62, 34, 40, 43, 37, 34 και 39 ετών), στελέχη της δεύτερης οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στη διενέργεια παράνομων ανασκαφών.

Σε βάρος των μελών των οργανώσεων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών, της παράβασης της Νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της παράβασης της νομοθεσίας περί εκρηκτικών υλών και περί όπλων.

Επίσης, στην υπόθεση της πρώτης εγκληματικής ομάδας διακίνησης ναρκωτικών ουσιών εμπλέκονται ακόμη 21 Έλληνες ως χρήστες, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για προμήθεια ναρκωτικών ουσιών από τα μέλη της οργάνωσης.

Στο πλαίσιο της μεθοδικής αστυνομικής έρευνας, κατά την οποία αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία που προέκυψαν, εξακριβώθηκε η εσωτερική δομή και διακριβώθηκε η δράση των δύο οργανώσεων, οι οποίες λειτουργούσαν αυτοδύναμα και δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2017.

Ναρκέμπορος χρηματοδοτούσε λαθρανασκαφές αρχαιοτήτων

Επιπλέον, εξακριβώθηκε ο κεντρικός και καθοδηγητικός ρόλος του κοινού ηγετικού στελέχους, η ιεραρχική σχέση των μελών, ο περιφερειακός ρόλος των υπολοίπων μελών καθώς επίσης, ο τρόπος και η μεθοδολογία δράσης (modus operandi ) τους.

Μπαινόβγαινε συχνά στις φυλακές ο αρχηγός ενώ η ηλικιωμένη μάνα του έθαβε την κοκαΐνη

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο 51χρονος αρχηγός συντόνιζε ανεξάρτητα και παράλληλα τις δύο οργανώσεις ενώ μέρος των κερδών που αποκομίζονταν από τη διακίνηση των ναρκωτικών στο πλαίσιο δράσης της πρώτης οργάνωσης, χρησιμοποιούνταν και για τη χρηματοδότηση και τις λειτουργικές ανάγκες της δεύτερης εγκληματικής ομάδας.

Ο ίδιος ο αρχηγός είχε κάνει φυλακή άλλες 3 φορές για εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών, το 1991, το 1998, όπου μάλιστα πυροβόλησε εναντίον αστυνομικού και το 2001 και κάθε φορά που έβγαινε από την φυλακή, δραστηριοποιούταν ξανά και προμήθευε μαζικά κυρίως τους τουρίστες τους θερινούς μήνες στο Καναλλάκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηλικιωμένη μητέρα του είχε αναλάβει να θάβει τις ποσότητες της κοκαΐνης σε διάφορα σημεία περιμετρικά και εξωτερικά του σπιτιού της τα οποία μάλιστα τις έχει θάψει τόσο καλά, που ούτε ο ειδικός σκύλος ανιχνευτής δεν μπόρεσε να ξετρυπώσει όλες τις κρυψώνες, ενώ η ίδια δεν συνεργάστηκε καθόλου κατά την ανάκριση.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη εγκληματική οργάνωση , διαπιστώθηκαν από την πρόοδο των αστυνομικών ερευνών τα παρακάτω:

- Oι συλληφθέντες άνδρες της οργάνωσης, υπό την καθοδήγηση και κατά περίπτωση την ενεργό συμμετοχή του 51χρονου αρχηγού, διακινούσαν ποσότητες κοκαΐνης στους Νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, φροντίζοντας παράλληλα για την απόκρυψη των ναρκωτικών ουσιών σε υπαίθριους χώρους (καβάντζες).

- Oι συλληφθείσες γυναίκες της οργάνωσης παρείχαν συνδρομή κατά περίπτωση είτε με τη μορφή αποθήκευσης – παρασκευής των συσκευασιών κοκαΐνης (φιξάκια) είτε με τη μορφή ανεύρεσης υποψήφιων «πελατών» είτε επιτελώντας το ρόλο του «εισπράκτορα».

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση , εξακριβώθηκε ότι τα μέλη της διενεργούσαν παράνομες ανασκαφές σε περιοχές των Νομών Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Ημαθίας, με σκοπό την ανεύρεση αρχαίων κινητών μνημείων και την περαιτέρω διάθεσή τους.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, σε οικίες, οχήματα, υπαίθριους χώρους αλλά και στην κατοχή των μελών της οργάνωσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ποσότητα κρυμμένης κοκαΐνης σε φιξάκια, βάρους 26,7 γραμμαρίων και ηλεκτρονική ζυγαριά με υπολείμματα κοκαΐνης, τέσσερις συσκευές ανίχνευσης μετάλλων, μεταλλικές βέργες ραβδοσκοπίας και ένας φορητός ανιχνευτής, 110 μεταλλικά νομίσματα και τρεις λίθοι, 30 χαρτονομίσματα παλαιάς εκτύπωσης, μία συσκευασία με πυρίτιδα, βάρους 336,21 γραμμαρίων και ένας αυτοσχέδιος πυροκροτητής.

Επίσης βρέθηκαν, μία κυνηγετική καραμπίνα, τρία ξίφη και ένα σπρέι πιπεριού, ηλεκτρονικές γεννήτριες, φορτιστές μπαταρίας και ρεύματος, κάμερες, πυξίδα, ασύρματοι, πηνεία, φορητός υπολογιστής, tablet , ανιχνευτές σήματος και συσκευή μέτρησης ταχύτητας ήχου, πλήθος κινητών τηλεφώνων, χειρόγραφες σημειώσεις, ημερολόγια, φωτογραφίες και χάρτες, το χρηματικό ποσό των 930 ευρώ και δύο Ι.Χ αυτοκίνητα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

SHARE:

24Media Network