Νέα Φιλαδέλφεια: Γνώριζαν και δεν έκαναν τίποτα – Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος

Νέα Φιλαδέλφεια: Γνώριζαν και δεν έκαναν τίποτα – Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος
Εικόνα από τη Νέα Φιλαδέλφεια μετά την επιδρομή Κροατών χούλιγκαν και τον θάνατο ενός 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ INTIME SPORTS

Η ανεξήγητη ολιγωρία της Ελληνικής Αστυνομίας στη δολοφονική επιδρομή Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, κατόπιν διέλευσης από τη μισή Ελλάδα, και ενώ είχε ενημερωθεί σχετικά.

Πληθώρα ερωτημάτων σχετικά με τη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν προκύψει και ζητούν απαντήσεις μετά την ανεμπόδιστη επιδρομή Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία ενός 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ.

Οι περίπου 150 οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ διήνυσαν πάνω από 470 χιλιόμετρα επί ελληνικού εδάφους μέχρι να φτάσουν στον τόπο του εγκλήματος, αργά το βράδυ της Δευτέρας (07/08), ωστόσο κανείς από την αστυνομία και παρά τις ενημερώσεις που είχαν από την Κροατία και το Μαυροβούνιο, δεν εμπόδισε το κονβόι.

Η κάθοδος των ανενόχλητων χούλιγκαν και η τραγική κατάληξη με τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη έχει συγκλονίσει τους πάντες, με τη χώρα μας να πληρώνει βαρύ τίμημα εξαιτίας της μάστιγας της οπαδικής βίας, και την κυβέρνηση να βαρύνεται με τεράστιες ευθύνες.

Το δρομολόγιο των Κροατών και η αδράνεια της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως αποδεικνύεται από έγγραφα, οι ελληνικές αρχές όχι μόνο γνώριζαν τις προθέσεις των Κροατών και μάλιστα δύο μέρες πριν, αλλά τους είχαν γίνει γνωστές μέχρι και οι πινακίδες των οχημάτων με τα οποία έρχονταν στη χώρα. Ενημέρωση που εστάλη μέσω Interpol στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., φτάνοντας, δε, το πρωί της Δευτέρας σε οκτώ Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις ούτως ώστε να λάβουν μέτρα, τα οποία δεν έλαβαν, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος.

Πρόκειται για τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Βεβαίως οι χούλιγκαν ταξίδεψαν μέσω των συνόρων από Κακαβιά, στην Ήπειρο, στη Δυτική Ελλάδα και στη συνέχεια έφτασαν στην Αττική, άρα οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις αυτών των περιοχών έχουν και την ευθύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική πρόθεση του Υπουργού ήταν να καρατομηθούν αμέσως όλοι οι Γενικοί που ευθύνονται και να γίνουν κρίσεις για την αντικατάστασή τους. Ωστόσο, εκτιμήθηκε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει αυτή την περίοδο και για να δοθούν κάποια «κεφάλια» στο «πιάτο» επιλέχθηκαν οι επικεφαλής των Διευθύνσεων Τροχαίας και ο επικεφαλής της Αθλητικής Βίας. Ως προς τον τελευταίο, όμως, είχε ενημερώσει η Υπηρεσία του για τις πληροφορίες που έφταναν.

Το προβληματικό της όλης υπόθεσης, πλέον, δεν είναι πώς έφτασαν έως στην Αθήνα οι Κροάτες χούλιγκαν, αλλά ότι η ΕΛ.ΑΣ. γνώριζε εγκαίρως για την κινητοποίησή τους (μέχρι και που θα διέμεναν), δεν έδρασε και σήμερα μετράμε έναν νεκρό από δολοφονική επίθεση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει προκύψει ακόμα ποιος κατάφερε τη φονική μαχαιριά στον 29χρονο και οι ιθύνοντες της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι αυτό θα προκύψει από την ανάλυση του DNA. Πάντως, οι Αρχές είναι πεπεισμένες πως ο δολοφόνος του άτυχου Μιχάλη είναι ανάμεσα στους μέχρι στιγμής συλληφθέντες.

“Χτυπούσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους”

Αυτόπτης μάρτυρας που διατηρεί κατάστημα στο σημείο μίλησε στο OPEN για τα άγρια επεισόδια, λέγοντας μάλιστα πως “είχε ακουστεί ότι αυτό θα γίνει”, ενώ στάθηκε και στην απουσία των αστυνομικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Περίπου στις 10 παρά το βράδυ, είχα το μαγαζί μισογεμάτο, όταν ήρθε ένας φίλος της ΑΕΚ και μου είπε ότι θα κάνουν κατέβασμα οι Κροάτες. Μου είπε να το πω στον κόσμο. Μετά άρχισαν και βάζανε φωτιές και ήρθαν περίπου 200-300 άτομα και άρχισαν να τα σπάνε όλα. Παίρνανε τραπέζια, καρέκλες και τα πετάγανε ο ένας στον άλλο. Έπεσε πάρα πολύ ξύλο. Ο 29χρονος ήταν εδώ στο γεφυράκι πάνω και είχε δεχτεί μαχαιριές. Τον πήγαν στο περίπτερο να τον πάρει το ασθενοφόρο. Άλλος Κροάτης ήταν στο έδαφος αιμόφυρτος, σε άσχημη κατάσταση. Είχε ανοίξει το κεφάλι του. Ο κόσμος ήταν τρομαγμένος. Υπήρχαν παιδιά. Ένας φίλος μου ήταν με το εγγόνι του που είναι τριών μηνών. Χτυπάγανε παντού, όπου βρίσκανε. Η αστυνομία ήρθε μισή ώρα μετά το συμβάν. Το συμβάν κράτησε μισή ώρα. Πάντως είχε ακουστεί αυτό ότι θα γίνει. Υπήρχε πολύ μεγάλο μίσος. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο μίσος. Ήρθαν να τα σπάσουν. Είχαν ρόπαλα και ήταν οργανωμένοι”.

“Ήμασταν σε καφετέρια εγώ με άλλους τρεις φίλους. Πίναμε καφέ και μας ενημέρωσε το παλικάρι που έχει την καφετέρια ότι έρχονται κάποιοι για να κάνουν φασαρία. “Σηκωθείτε και φύγετε. Θα κλείσουμε και εμείς γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μας είπε” δήλωσε άλλος αυτόπτης μάρτυρας στην κάμερα της ΕΡΤ.

Πηγαίνοντας προς το αυτοκίνητό μου, είδα από τη γωνία ότι ερχόντουσαν πολλά άτομα που κρατούσαν καδρόνια και άλλα αντικείμενα που γυάλιζαν. Κατάλαβα ότι δεν θα προλάβαινα να φτάσω στο όχημά που γύρισα να φύγω. Το άφησα. Έσπασαν το μπροστά και το πίσω παρμπρίζ.

Δεν χτυπήσαμε εμείς, αλλά άκουσα ότι έχουν χτυπηθεί άλλοι άνθρωποι. Αμαρτία από τον Θεό. Πάλι καλά πρόλαβαν και έφυγαν, γιατί ήταν και ηλικιωμένοι άνθρωποι στην καφετέρια” είπε ολοκληρώνοντας.

Βίντεο ντοκουμέντα από την επίθεση

Μετά τη δολοφονική επίθεση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου προχώρησε στην αποπομπή επτά αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., με τους επικεφαλής ωστόσο των αστυνομικών διευθύνσεων από τις οποίες πέρασε το κονβόι, να παραμένουν στη θέση τους. Λίγες ώρες αργότερα, έκανε λόγο για “τραγική αποτυχία της ΕΛ.ΑΣ.”.

Τα γρήγορα αντανακλαστικά τους οι αρχές τα έδειξαν εκ των υστέρων, όταν προχώρησαν στη σύλληψη 98 ατόμων, μεταξύ των οποίων εκτιμάται ότι είναι και ο δράστης της δολοφονίας του 29χρονου ενώ, μετά το φιάσκο της Νέας Φιλαδέλφειας, συναγερμός έχει σημάνει για το ματς Παναθηναϊκός – Μαρσέιγ, την Τετάρτη (09/08) στη Λεωφόρο, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι έρχονται στη χώρα μας Γάλλοι οπαδοί αλλά και άλλων ξένων ομάδων, που είναι αδελφοποιημένοι με αυτούς της ΑΕΚ.

Ο σιωπηλός πόλεμος των χούλιγκαν

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα