Ο Έλληνας Εσκομπάρ: Απόστρατος Ταξίαρχος του 'Ηθών' ο 'εγκέφαλος' της ηρωίνης στην Μεσόγειο

Ο Έλληνας Εσκομπάρ: Απόστρατος Ταξίαρχος του 'Ηθών' ο 'εγκέφαλος' της ηρωίνης στην Μεσόγειο

Πεντακάθαρη ηρωίνη που στη συνέχεια θα έφτανε έως και τους 2 τόνους από τη νόθευση διακινούσε πρώην ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στην Κεντρική Ευρώπη, αξίας από 7 έως 40 εκατομμύρια ευρώ. Η δράση του κυκλώματος, θεωρείται πολυετής αν και ο 'εγκέφαλος' αρνείται να συνεργαστεί να πει οτιδήποτε στις Αρχές (pics & vid)

Μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες ηρωίνης, που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια στην ηπειρωτική χώρα, κατασχέθηκε από τη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής. Πρόκειται για 369 κιλά ηρωίνης που διακινούσαν τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα, η οποία εξαρθρώθηκε στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης στην Πάτρα.

Ειδικότερα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, Έλληνες και Σλοβάκοι, δραστηριοποιούντο στην εισαγωγή και αποθήκευση στην Ελλάδα και στη συνέχεια μεταφορά και διαμετακόμιση, με φορτηγά οχήματα διεθνών μεταφορών, μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης από την Ασία με προορισμό την Δυτική Ευρώπη και την περαιτέρω διακίνησή τους σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Μετά από πολυήμερη επιτήρηση της δράσης του εγκληματικού κυκλώματος, στις την Μεγάλη Πέμπτη και την Μεγάλη Παρασκευή οργανώθηκαν παράλληλες οργανωμένες επιχειρήσεις, σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Περιστέρι, Άλιμος, Θρακομακεδόνες) και στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν τρία μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ποιος είναι "ο Έλληνας Πάμπλο Εσκομπάρ"

Πρόκειται για έναν 60χρονο Έλληνα, αρχηγικό μέλος της σπείρας και απόστρατο Ταξίαρχο της ΕΛ.ΑΣ. που έχει υπηρετήσει κατά το παρελθόν στο Αναζητήσεων, το Ηθών, το Δίωξης Εκβιαστών στο Μεταγωγών Πειραιά κλπ. και για δύο Σλοβάκους, ηλικίας 33 και 45 ετών. Αναζητούνται επίσης ένας ακόμη 54χρονος Έλληνας και ένας Τούρκος. Σε βάρος όλων των εμπλεκομένων σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της παράβασης της Νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων.

Πώς εξαρθρώθηκε η εγκληματική οργάνωση

Αναλυτικότερα, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, διασταύρωση στοιχείων, εξακριβώσεις χώρων και ατόμων και δημιουργία προφίλ των εμπλεκομένων, σε συνεργασία σε πληροφοριακό επίπεδο με το Γραφείο DEA της Πρεσβείας Η.Π.Α. στην Αθήνα , πιστοποίησε την εγκληματική δράση των δύο εμπλεκομένων Ελλήνων-συνεταίρων σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την εμπορία καυσίμων, ναυτιλιακές πρακτορεύσεις σε μεταφορές εμπορευμάτων και ναυτιλιακές εταιρείες.

Πιστοποίησε επίσης και την εγκληματική δράση των λοιπών εμπλεκομένων, των δύο Σλοβένων και του Τούρκου, καθώς και τη μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi), η οποία συνίστατο στην αποθήκευση των ποσοτήτων ηρωίνης σε αποθηκευτικό χώρο ιδιοκτησίας τους στην περιοχή Περιστερίου και στην περαιτέρω οργάνωση της μεταφοράς τους με νταλίκα διεθνών μεταφορών, σλοβενικής προέλευσης, με την ανεύρεση νόμιμου φορτίου, και προορισμό την Αμβέρσα Βελγίου.

Συγκεκριμένα, την 1 Απριλίου εντοπίσθηκε φορτηγό αυτοκίνητο, με επιβαίνοντες τους δύο συλληφθέντες Σλοβένους οδηγούς στο πορθμιακό σημείο εισόδου της Ηγουμενίτσας, προερχόμενο από την Σλοβενία μέσω Ιταλίας, έμφορτο με νόμιμο φορτίο τυποποιημένου συσκευασμένου γάλακτος, το οποίο προοριζόταν για υπεραγορά της περιοχής του Πειραιά. Την Μεγάλη Τρίτη μετέβησαν καθοδηγούμενοι σε αποθηκευτικό χώρο στην περιοχή του Περιστερίου, όπου πραγματοποιήθηκε η φόρτωση των 369 κιλών της ηρωίνης.

Ο Έλληνας Εσκομπάρ: Απόστρατος Ταξίαρχος του 'Ηθών' ο 'εγκέφαλος' της ηρωίνης στην Μεσόγειο

Την επομένη το παραπάνω φορτηγό, φόρτωσε από αποθήκη εταιρείας υλικών επισκευής λεβήτων πλοίων στον Ασπρόπυργο, νόμιμο φορτίο, αποτελούμενο από σιδερένιες σωλήνες αποκαταστάσεως λεβήτων πλοίων και αντίστοιχα κιβώτια με εργαλεία, με προορισμό την Αμβέρσα Βελγίου. Το παραπάνω φορτίο αποτελούσε το μέσο απόκρυψης και κάλυψης της μεταφερόμενης ηρωίνης. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι άντρες της Δίωξης παρακολουθούσαν βήμα-βήμα τις κινήσεις των ναρκεμπόρων.

Την Μεγάλη Παρασκευή, οι Σλοβένοι οδήγησαν το φορτηγό, στον λιμένα Πατρών, προκειμένου να επιβιβασθεί σε οχηματαγωγό πλοίο με προορισμό την Ευρώπη, μέσω Ιταλίας. Προ της επιβιβάσεώς του, αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών το ακινητοποίησαν, το οποίο αφού ελέγχθηκε, με την συνδρομή των ανδρών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών με ειδικό εξοπλισμό (X-ray Scanner) και ανιχνεύτηκαν ενδείξεις ασύμβατου φορτίου με το δηλούμενο στα παραστατικά έγγραφα μεταφοράς, οδηγήθηκε στις αστυνομικές εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας Αττικής για ενδελεχή έλεγχο.

Ο Έλληνας Εσκομπάρ: Απόστρατος Ταξίαρχος του 'Ηθών' ο 'εγκέφαλος' της ηρωίνης στην Μεσόγειο
Ο Έλληνας Εσκομπάρ: Απόστρατος Ταξίαρχος του 'Ηθών' ο 'εγκέφαλος' της ηρωίνης στην Μεσόγειο

Κατά τον έλεγχο, πέραν του νόμιμου φορτίου των σιδηρών σωλήνων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 340 όμοιες, ανισοβαρείς, συσκευασίες-πακέτα του ενός κιλού περίπου, περιτυλιγμένες με κίτρινη μονωτική ταινία, που περιείχαν ηρωίνη συνολικού μικτού βάρους 369 κιλών και 200 γραμμαρίων. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθήκες και χώρους εργασίας, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν δύο πιστόλια, ένα περίστροφο, 60 σφαίρες, 21.250 ευρώ, 12.350 δολάρια και 30 συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Επίσης κατασχέθηκαν ως μέσα μεταφοράς ναρκωτικών, το φορτηγό αυτοκίνητο και το επικαθήμενο.

Ο Έλληνας Εσκομπάρ: Απόστρατος Ταξίαρχος του 'Ηθών' ο 'εγκέφαλος' της ηρωίνης στην Μεσόγειο
Ο Έλληνας Εσκομπάρ: Απόστρατος Ταξίαρχος του 'Ηθών' ο 'εγκέφαλος' της ηρωίνης στην Μεσόγειο

Συνεχίζεται η έρευνα σε διεθνές επίπεδο

Από την διάρθρωση της εγκληματικής οργανώσεως, την μεθοδολογία δράσεως των εμπλεκομένων και την κατασχεθείσα ποσότητα ναρκωτικών, προκύπτει εκ μέρους των ανωτέρω κατάρτιση επαγγελματικής υποδομής για την διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ηρωίνης, το δε προσδοκώμενο χρηματικό όφελος από την πώληση της κατασχεθείσας ποσότητας υπολογίζεται στη χονδρική αγορά περίπου στα 7.350.000 ευρώ και στη λιανική περίπου στα 40.000.000 ευρώ.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαλευκανθεί όλο το πεδίο της εγκληματικής δράσης του οργανωμένου κυκλώματος και να διακριβωθούν οι επιμέρους διασυνδέσεις τους σε ελλαδικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και το ακριβές χρονικό διάστημα που δρούσαν τα μέλη του κυκλώματος, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει συνεργαστεί κανείς τους κατά την προανάκριση. Πάντως, , αξίζει να σημειωθεί, πως οι αξιωματικοί της Δίωξης έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εγκληματική δραστηριότητα του συγκεκριμένου κυκλώματος σίγουρα γινόταν επί σειρά ετών και αυτό φαίνεται από τις δίκτυο και στην πρόσβαση που είχαν αποκτήσει στην «πηγή» (Τουρκία-Αφγανιστάν) και στον όγκο των πεντακάθαρων ποσοτήτων ηρωίνης που διακινούσαν.

SHARE:

24Media Network