"Op. THIRA": Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία σε Ελλάδα και Ευρώπη

"Op. THIRA": Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία σε Ελλάδα και Ευρώπη

Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα παράνομης προώθησης μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και διακίνησής τους σε χώρες της Ε.Ε. Συνελήφθησαν 9 μέλη της σπείρας από Συρία, Ιράν και Ιράκ. Η επιχείρηση με κωδική ονομασία «op. THIRA» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε) και εντάσσεται στο πρόγραμμα EMPACT.

Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, οργανωμένο κύκλωμα παράνομης προώθησης μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και διακίνησής τους σε χώρες της Ε.Ε., αεροπορικά με τη χρήση πλαστών ή κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Η συγκεκριμένη υπόθεση υλοποιήθηκε υπό το στρατηγικό σχεδιασμό της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδιασμού Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και σε συνεργασία με τη EUROPOL στο πλαίσιο δράσης του προγράμματος EMPACT για την καταπολέμηση της παράνομης προώθησης μεταναστών, που ηγείται η χώρα μας.

ADVERTISING

Προκειμένου να διερευνηθούν και αναλυθούν σε βάθος ο μεγάλος όγκος των δεδομένων, καθώς και να αποκαλυφθεί η διεθνής διάσταση της δράσης του κυκλώματος, το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής αιτήθηκε την εκκίνηση επιχειρησιακού φακέλου για την υπόθεση στην EUROPOL, με τη κωδική ονομασία «op . THIRA», η οποία χαρακτηρίστηκε, λόγω της σπουδαιότητας της ως «High Priority».

Για την διεύρυνση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε άμεση ανταλλαγή πληροφοριών τόσο με το European Migrant Smuggling Centre (EMSC), όσο και με τις εθνικές αρχές διαφόρων Κρατών – Μελών.

Στις 15 και 16 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στις περιοχές του Περιστερίου, Κυψέλης, Αγίου Παντελεήμονα και Γαλατσίου με αποτέλεσμα τη σύλληψη 9 ατόμων από Συρία, Ιράκ και Ιράν εκ των οποίων 8 εκ των βασικότερων μελών του κυκλώματος και ενός διότι εκκρεμούσε σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τη συμμετοχή του σε παράνομες προωθήσεις μεταναστών προς τη Γερμανία. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο ηγετικά μέλη, διευθύνοντες την οργάνωση.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης, ενισχύθηκε με την κινητή μονάδα ανάλυσης δεδομένων (MOBILE OFFICE) από το EURTF της EUROPOL στην Αθήνα.

Συνολικά διενεργήθηκαν πέντε έρευνες σε κατοικίες, δύο έρευνες σε καταστήματα και δύο έρευνες σε οχήματα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 25 Δελτία Ταυτότητας διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, 19 Άδειες Διαμονής – Visas, 8 διαβατήρια διαφόρων χωρών, πλήθος από ζελατίνες που φέρουν υδατογραφήματα, απομιμήσεις στοιχείων ασφαλείας ταξιδιωτικών εγγράφων ευρωπαϊκών χωρών, ηλεκτρονικές κάρτες επιβίβασης (boarding pass), 13 κινητά τηλέφωνα με 25 κάρτες sim, 4 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πολυμηχάνημα (σαρωτής-εκτυπωτής), συσκευή ανίχνευσης U.V., μικροποσότητα κάνναβης, 4.935 ευρώ και ένα πολυτελές Ι.Χ. αυτοκίνητο με το οποίο έφερναν τους μετανάστες από τα σύνορα για να μην τους σταματούν για έλεγχο.

Από την αξιολόγηση των στοιχείων της αστυνομικής έρευνας-προανάκρισης διακριβώθηκε η ίδρυση εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον από τις αρχές του 2018, με αντικείμενο την κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία τέλεση της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών στο Ελληνικό έδαφος, της προώθησης τους στο εσωτερικό της χώρας, της διευκόλυνσης παράνομης εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών προς έτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της πλαστογραφίας και εμπορίας πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και υλικών πρόσφορων για την κατάρτιση πλαστών εγγράφων, της διευκόλυνσης της παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα και την απόκρυψη τους από τις ελεγκτικές Αρχές.

Το υπό έρευνα κύκλωμα για την προώθηση κάθε μετανάστη από την Τουρκία προς την Ελλάδα αποκόμιζε χρηματικό ποσό έως 2.000 ευρώ το άτομο, ενώ για την προώθηση κάθε μετανάστη από την Ελλάδα προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αποκόμιζε ποσά που κυμαίνονταν από 4.000 έως 6.000 ευρώ το άτομο. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

SHARE:

24Media Network