Παπάς έκλεβε επί 19 χρόνια εικόνες και λείψανα Αγίων

Παπάς έκλεβε επί 19 χρόνια εικόνες και λείψανα Αγίων
EUROKINISSI

Εξιχνιάστηκαν κλοπές από δύο Ιερούς Ναούς στην Καβάλα και μία Ιερά Μονή, στους νομούς Καβάλας και Ιωαννίνων

Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία της Καβάλας μετά τις αποκαλύψεις, ότι ο 38χρονος παπάς τους σε μία ενορία, στην πραγματικότητα δεν είχε ούτε ιερό ούτε όσιο, αφού επί 19 χρόνια κατέκλεβε εκκλησίες στην πόλη τους και μία Ιερά Μονή στα Ιωάννινα όταν ήταν δόκιμος μοναχός.

Από την Ασφάλεια Καβάλας σχηματίστηκε λοιπόν δικογραφία σε βάρος του ιερόσυλου παπά για διακεκριμένες κλοπές, υπεξαίρεση και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πιο συγκεκριμένα, εξιχνιάστηκαν, ύστερα από ενδελεχείς έρευνες των αστυνομικών, κλοπές από δύο Ιερούς Ναούς και μία Ιερά Μονή, που είχαν διαπραχθεί κατά το χρονικό διάστημα 1997 - αρχές του 2016, στους νομούς Καβάλας και Ιωαννίνων. Δηλαδή απ' όταν ο δράστης ήταν μόλις 19 ετών και δόκιμος ιερέας σε εκκλησία της Καβάλας και ύστερα δόκιμος μοναχός σε μοναστήρι των Ιωαννίνων για να φτάσει σήμερα ως ιερέας σε ενορία και πάλι της Καβάλας.

Ο δράστης όλα αυτά τα χρόνια έκλεψε 15 ξύλινες εικόνες Αγίων, αποτμήματα λειψάνων Αγίων, ένα Ιερό Ευαγγέλιο και πλήθος εκκλησιαστικών αντικειμένων. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο οικίες του 38χρονου και μία αποθήκη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όλα τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, καθώς επίσης ένα Ιερό Ευαγγέλιο, μία ξύλινη εικόνα και πλήθος εκκλησιαστικών αντικειμένων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων ερευνάται.

Το μεγαλύτερο μέρος των κατασχεθέντων αντικειμένων αποδόθηκε στους δικαιούχους του, ενώ ένα Ιερό Ευαγγέλιο, έξι ξύλινες εικόνες Αγίων και 13 εκκλησιαστικά αντικείμενα, απεστάλησαν στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.

SHARE:

24Media Network