Η συνθηματική γλώσσα του Ριχάρδου – “Φέρε το χαρτί και τα κορίτσια”

Η συνθηματική γλώσσα του Ριχάρδου – “Φέρε το χαρτί και τα κορίτσια”
Κύκλωμα χρυσού-Ριχάρδος: "Καθάριζαν" μισό εκατομμύριο τη μέρα Eurokinissi

Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων.

Αλυσιδωτές είναι οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το λαθρεμπόριο χρυσού των ενεχύρων και το κλοπιμαίων που κατέληγαν στην «μαύρη αγορά» της Τουρκίας.

Έλιωναν σε χυτήριο ενέχυρα και κλοπιμαία και διακινούσαν σε καθημερινή βάση κιλά από πλάκες χρυσού και αργύρου στην Τουρκία μέσω τουριστικών λεωφορείων με ασυνόδευτα πακέτα από την Αθήνα έως την Κωνσταντινούπολη, ενώ σε μία περίπτωση συνελήφθη ο οδηγός λεωφορείου στη Αλεξανδρούπολη που μετέφερε 12.000 ευρώ, 17 ράβδους χρυσού, βάρους 24,6 κιλών, εκτιμώμενης αξίας περίπου 600.000 ευρώ και ένα μεγάλο χρυσό νόμισμα.

Ο κύκλος εργασιών του κυκλώματος άγγιζε τα 400.000 ευρώ ημερησίως.

Πρόκειται για ένα τεράστιο κύκλωμα κλεπταποδόχων και λαθρεμπόρων χρυσού, που δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία 2-3 χρόνια με πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό, έναν Σύρο και έναν Τουρκοαρμένη που διακινούσαν στην μαύρη αγορά της Τουρκίας τις πλάκες χρυσού και αργύρου και ανάμεσα σε αυτούς επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο πολύ γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας «Ριχάρδος» με πλήθος ενεχυροδανειστηρίων σε όλη την χώρα, αλλά και άλλα ενεχυροδανειστήρια, που πρόσφεραν την νομιμοφανή κάλυψη στο κύκλωμα.

Μάλιστα, τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος κανόνιζαν τιμή αγοράς του χρυσού, σε αντίθεση με την διεθνώς καθορισμένη τιμή του από τα χρηματιστήρια και έτσι έβγαλαν σύντομα εκτός και τον ανταγωνισμό, ενώ ακριβώς λόγω της παράνομης δραστηριότητάς τους είχαν ανεξάντλητη πρόσβαση σε μετρητό χρήμα, που τους βοηθούσε όχι μόνο να χρηματοδοτούν τις παράνομες δραστηριότητές τους αλλά και να μαζέψουν όλο το χρυσό και το ασήμι από την αγορά.

Συνελήφθησαν συνολικά 63 άτομα με τους κατηγορούμενους που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία να ξεπερνούν τα 80 άτομα και έχουν κατασχεθεί ποσότητες από χρυσό και ασήμι, καθώς και όπλα, μεγάλα χρηματικά ποσά, πλήθος χρυσαφικών κλπ. Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν συνοδεία πολυπληθούς ομάδας αστυνομικών στον Εισαγγελέα στη μία το μεσημέρι.

Μέρος των χρυσαφικών που κατέληγαν σε πλάκες, αξίας πολλών εκατομμυρίων, πιθανόν προέρχεται και από κλοπές-διαρρήξεις και ληστείες.

Οι κωδικοί που χρησιμοποιούσαν στις συνομιλίες τους τα μέλη του κυκλώματος

Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων που δραστηριοποιούνταν όπως:

  • Ζάχαρη: Χρυσός.
  • Κίτρινο: Χρυσός.
  • Fine : Χρυσός 24 καρατίων
  • Ένα κομμάτι βαρύ: Ένα κιλό χρυσός.
  • Στρογγυλό : Χρυσές λίρες Αγγλίας.
  • Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας.
  • Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ
  • Ταξιδιώτες: Πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα.
  • Γραμμές: Χιλιάδες Ευρώ.
  • Χαρτιά: Χρήματα.

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση, διέθετε 130 χώρους καταστημάτων ενεχύρων – αγοράς χρυσού, με τον ημερήσιο κύκλο δράσης και των δύο οργανώσεων να ανέρχεται στις 400.000 ευρώ περίπου».

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και καταστήματα που χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλάκες χρυσού, βάρους 30,4 κιλών, αξίας 545.000 ευρώ, πλάκες και καθαρός χρυσός, βάρους 6,2 κιλά, αξίας 235.600 ευρώ, 513 κιλά ασήμι, αξίας 220.590 ευρώ, 1.121 χρυσές λίρες, αξίας 330.695 ευρώ, 360 χρυσά νομίσματα, 18 πολύτιμες πέτρες, δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα, αξίας 56.900 ευρώ, δύο εικόνες εμφανούς παλαιότητας, 850.000 ευρώ, επιταγές αξίας 60.500 ευρώ, 5 πυροβόλα όπλα, 15 κυνηγετικά όπλα, δύο αεροβόλα, 212 φυσίγγια και μικροποσότητα κάνναβης.

Από την παραπάνω δραστηριότητα των μελών των εγκληματικών οργανώσεων, εκτιμάται ότι η απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προσδιοριστούν επακριβώς στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν ενώπιον της τακτικής ανακρίτριας.

Όλοι τους αναμένεται να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν, αφού πρώτα λάβουν γνώση της δικογραφίας.

Νωρίτερα, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά περίσταση για σωρεία αδικημάτων, όπως για τα κακουργήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της λαθρεμπορίας, της τοκογλυφίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αλλά και για τα πλημμελήματα της παράβασης του νόμου ναρκωτικών, της παράβασης του νόμου περί όπλων, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα