Στις 29 Ιουλίου η απολογία Τσοχατζόπουλου

Στις 29 Ιουλίου η απολογία Τσοχατζόπουλου
EUROKINISSI

Απορρίφθηκε η αίτηση Τσοχατζόπουλου, να απολογηθεί τον Σεπτέμβριο. Όλοι οι διάλογοι με τον πρόεδρο του δικαστηρίου

Αρνητική απάντηση έλαβε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην υπουργός 'Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος ζήτησε να απολογηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου, αντί στις 29 Ιουλίου.

Το δικαστήριο όρισε ως ημέρα έναρξης των απολογιών των κατηγορουμένων στην υπόθεση του λεγόμενου «μαύρου πολιτικού χρήματος» από εξοπλιστικά προγράμματα την Δευτέρα 29 Ιουλίου, οπότε και ορίστηκε να ξεκινήσει η απολογία του βασικού κατηγορούμενου 'Ακη Τσοχατζόπουλου.

Οι συνήγοροι, ωστόσο, του πρώην υπουργού σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους είπαν ότι το αν θα προσέλθει σε απολογία ή όχι την ορισμένη ημέρα ο εντολέας τους «είναι ανοικτό θέμα»

Οι δικαστές αρνήθηκαν το χρόνο που ζήτησε ο πρώην υπουργός, καθώς έκριναν ότι το διάστημα που μεσολαβεί από την Πέμπτη 25 Ιουλίου που αναμένεται να ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης είναι επαρκές για να προετοιμαστεί ο πρώην υπουργός.

Η απόρριψη του αιτήματος του για την απολογία του, αλλά και η νέα άρνηση του δικαστηρίου στο αίτημα του κ. Τσοχατζόπουλου για κλήση των μελών του ΚΥΣΕΑ προκάλεσαν την αντίδραση του πρώην υπουργού, ο οποίος ανέφερε ότι το δικαστήριο τήρησε «απόλυτα συνεπή» στάση απέναντι του με την αντίθεση σε όσα ζήτησε.

Νέα κόντρα με τον πρόεδρο του δικαστηρίου

- Πρόεδρος: Το δικαστήριο έβγαλε μια απόφαση καλώς ή κακώς. Σε άλλο στάδιο μπορεί να κρίνει διαφορετικά. Είναι ένα παράπονό σας...

- Τσοχατζόπουλος: Όχι δεν είναι παράπονο. Είναι διαπίστωση πολιτική για τη στάση σας. Δεν σας ζήτησα ειδική μεταχείριση . Σας είπα ότι δεν ασχοληθήκατε με την ουσία της υπόθεσης . Το μέγα σκάνδαλο των υποβρυχίων. Δεν το θίξατε. Πέντε χρόνια τώρα το Ναυτικό περιμένει τα υποβρύχιά του κι εσείς κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε. Δεν μπορείτε να αγνοείτε τη ζημία του Δημοσίου. Θα κάνω ο,τιδήποτε για αυτό. Θα κάνω αγωγή. Η σύμβαση προχωρούσε θαυμάσια. Δημιούργησε αρχικώς αποτελέσματα. Έως το 2007 έπρεπε να τελειώσει . Από το 2007 και μετά χάθηκε η μπάλα.

- Πρόεδρος: Μην ανησυχείτε. Το δημόσιο ξέρει να προασπίζει τα συμφέροντά του και μην νομίζετε ότι δεν θα ζητήσει ευθύνες εάν υπάρχουν.

- Τσοχατζόπουλος: Έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον. Εγώ δεν το έβλαψα. Εσείς θα περάσετε αυτά τα θέματα; Τι θα πει ο κόσμος;

- Πρόεδρος: Η αποδεικτική διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

- Τσοχατζόπουλος: Δεν πρέπει να περάσει η εντύπωση ότι το δικαστήριό σας αρνείται να εξετάσει αυτά τα θέματα. Το έκανε αυτό το Κοινοβούλιο.

Μαμαλάκης: "Ο Σμπώκος δεν δεχόταν παρεμβάσεις"

Η διαδικασία τη Δευτέρα συνεχίστηκε με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης κατηγορουμένων, μεταξύ αυτών και οι προταθέντες από τον πρώην Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ Γιάννη Σμπώκο.

Στην κατάθεση του ο απόστρατος, πρώην Διευθυντής στο γραφείο του κατηγορούμενου κ. Γ. Μαμαλάκης, τόνισε ότι ο κ. Σμπώκος δεν ήταν δυνατό να παρέμβει στις επιλογές των Επιτροπών που επέλεγαν τα όπλα που θα προμηθευόταν τα Σώματα.

Όπως τόνισε ο μάρτυρας αναφερόμενος στον κ. Σμπώκο, «ήταν πολύ υπηρεσιακός. Απαιτούσε την τήρηση της νομιμότητας και των διαδικασιών. Δεν δεχόταν παρεμβάσεις» και πρόσθεσε ότι «την αποφασιστική, την τελευταία λέξη για προμήθεια την είχε η επιτροπή». Ο Κ. Μαμαλάκης είπε επίσης ότι αποκλειστικό λόγο στην επιλογή των όπλων είχε το ΚΥΣΕΑ.

- ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν έρθει το ΚΥΣΕΑ θα δώσει απάντηση ποιοι καρπώθηκαν τις «μίζες»;

- ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Φοβάμαι πως το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να σας πει για μίζες.

- ΠΡΟΕΔΡΟΣ :Κι αν το γνωρίζει, θα έρθει να το καταθέσει; Να βάλει το κεφάλι του στη λαιμητόμο;

Ο μάρτυρας τέλος εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να πιστέψει πως ο 'Ακης Τσοχατζόπουλος «παραπλάνησε όλη την ηγεσία, το ΚΥΣΕΑ , ένα πολυμελές όργανο που προήδρευε ο πρωθυπουργός. Εγώ το θεωρώ αδύνατο».

(Πηγή: ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Άκης Τσοχατζόπουλος
SHARE:

24Media Network