Συμβιβασμός για τη φυγή της Βιοχάλκο από την Ελλάδα

Συμβιβασμός για τη φυγή της Βιοχάλκο από την Ελλάδα
EUROKINISSI

Επετεύχθη τελικά συμβιβασμός για τη μεταφορά της έδρας της Βιοχάλκο από την Ελλάδα

Μέσα από τη διπλή διαπραγμάτευση σε Αθήνα και Βρυξέλλες των τίτλων Vioxalco S.A. βρέθηκε τελικά η χρυσή τομή ώστε ο επιχειρηματικός όμιλος να προχωρήσει τον σχεδιασμό του για συγχώνευση με θυγατρική του εταιρεία στο Βέλγιο και μεταφορά της έδρας του στην ευρωπαϊκή χώρα.

Η εταιρεία είχε αποδεχθεί το dual listing μετά από "διαπραγματεύσεις" με την Κεφαλαιαγορά αρκετές μέρες πριν. Ωστόσο, βάσει του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, τέθηκε θέμα σε σχέση με τις θυγατρικές της, οι οποίες άλλαζαν βασικό μέτοχο και έπρεπε να προχωρήσουν σε δημόσιες προτάσεις.

Η εταιρεία οδηγήθηκε στη λύση του dual listing, η οποία αν και αναμένεται σχετική απόφαση της Κεφαλαιαγοράς, μάλλον θα επιλύσει και αυτό το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Τρίτη είχε καταθέσει τροπολογία που μετέβαλε επί το αυστηρότερον το θεσμικό πλαίσιο για την έξοδο εταιρειών από το Χ.Α..

Το πλαίσιο μέχρι πρότινος προέβλεπε πως από την περίπτωση των δημοσίων προτάσεων εξαιρούνται οι εταιρικοί μετασχηματισμοί, οι οποίοι μπορούν να διενεργηθούν με απλή πλειοψηφία 66% σε γενική συνέλευση μετόχων.

Η τροπολογία αρχικώς προέβλεπε την άρση αυτής της εξαίρεσης και οδηγούσε το ποσοστό 66% στο 95%, όσο δηλαδή απαιτείται ώστε μία εταιρεία να φύγει από το χρηματιστήριο χωρίς δημόσια πρόταση σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση εκτός του εταιρικού μετασχηματισμού. Στη συνέχεια το κείμενο της τροπολογίας άλλαξε και το 95% κατήλθε στο 90%.

Ωστόσο η τροπολογία που ψηφίστηκε διατηρεί το ποσοστό στο 66% στην περίπτωση εταιρικού μετασχηματισμού και θέτει απλώς ως προϋπόθεση ώστε να ενταχθεί μία εταιρεία στην εξαίρεση, οι μετοχές της να διαπραγματεύονται και στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Βιοχάλκο, ο όμιλος εξέφραζε τη δυσφορία του για την πολιτική διάσταση που έλαβε το θέμα επισημαίνοντας πως η επιλογή του είναι κίνηση επιχειρηματική, προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβασή του στις αγορές κεφαλαίου. Οι αρχές, από την πλευρά τους, αντέτειναν την ανάγκη προστασίας των μικρομετόχων.

Στην ίδια τροπολογία, μειώνεται σε 90% - από 95% το ποσοστό πλειοψηφίας σε γενική συνέλευση για τις περιπτώσεις που οι μέτοχοι της απορροφώμενης, διασπώμενης ή μετατρεπόμενης εταιρείας λαμβάνουν εισηγμένες μετοχές σε οργανωμένη αγορά εκτός Ελλάδος.

Πηγή: Ημερησία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βάζουν φρένο στη φυγή της Βιοχάλκο με ειδική τροπολογία

Εγκαταλείπει την Ελλάδα η Βιοχάλκο. Μεταφέρεται στο Βέλγιο

Το προφίλ της Βιοχάλκο και οι λόγοι αποχώρησής της από την Ελλάδα

SHARE:

24Media Network