Ξανά δίκη για το ναυάγιο του Sea Diamond στη Σαντορίνη

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ-ΝΑΥΑΓΙΟ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ SEA DIAMOND
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ-ΝΑΥΑΓΙΟ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ SEA DIAMOND EUROKINISSI

Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε μερικώς την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και έτσι η δίκη αναμένεται να επαναληφθεί.

Στο εδώλιο θα καθίσουν ξανά κατηγορούμενοι για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond  της εταιρείας Louis Cruises, που βυθίστηκε το 2007 στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας, στη Σαντορίνη.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ΄  αριθμ. 63/2105 απόφασή του έκανε δεκτή την εισήγηση του αντεισαγγελέα του ΑΠ Δημ. Δασούλα, αναιρώντας μερικώς την δευτεροβάθμια απόφαση.

Έτσι ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά θα δικαστούν και πάλι για πλημμελήματα τρία άτομα. Συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι  καλώς καταδικάστηκε ο Πλοίαρχος για παραμέληση διάσωσης ναυτιλιακών εγγράφων, ενώ αναίρεσε κατά τα λοιπά την εφετειακή απόφαση, κρίνοντας ότι δεν έχει πλήρη, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι από το Τριμελές Εφετείο Πειραιά είχαν καταδικαστεί, κατά συγχώνευση ο πλοίαρχος του κρουαζιερόπλοιου σε 5 χρόνια φυλάκισης, για πρόκληση σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης, για διατάραξη της υδάτινης συγκοινωνίας, για παραμέληση διάσωσης ναυτιλιακών εγγράφων, για παραβίαση του κανονισμού αποφυγής συγκρούσεων, για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και την πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με αποτέλεσμα τη βύθιση πλοίου και το θάνατο ανθρώπων. Του είχε επιβληθεί επίσης χρηματικό πρόστιμο 60.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης προς το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο.

Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής επιχειρήσεων στόλου της εταιρείας Core Marine Limited (υπό την τεχνική διαχείριση της οποίας ήταν το Sea Diamond, ως θυγατρική της Louis Cruises) καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών, για το αδίκημα της πρόκλησης σοβαρής εξακολουθητικής θαλάσσιας ρύπανσης από αμέλεια. Επίσης καταδικάστηκε σε χρηματικό πρόστιμο 60.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης προς το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο.

Στον ανθυποπλοίαρχο του Sea Diamond επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 26 μηνών, για διατάραξη από αμέλεια υδάτινης συγκοινωνίας, πράξη από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος για άνθρωπο και επήλθε θάνατος, για ανθρωποκτονία από αμέλεια, για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με αποτέλεσμα την πρόκληση κοινού κινδύνου σε ξένα πράγματα, για παραβίαση κανονισμού προς αποφυγή συγκρούσεως από αμέλεια με αποτέλεσμα τη βύθιση πλοίου και το θάνατο ανθρώπων. 

SHARE:

24Media Network