Υπόθεση Γραικού: Χωρίς την υπόδειξη του δράστη δεν θα βρισκόταν ποτέ η σορός του κτηνοτρόφου

Υπόθεση Γραικού: Χωρίς την υπόδειξη του δράστη δεν θα βρισκόταν ποτέ η σορός του κτηνοτρόφου

Εντοπίστηκε ύστερα από αστυνομική έρευνα με την βοήθεια ειδικού ανιχνευτή μετάλλων από το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης αρχικά το αγροτικό του Γραικού, θαμμένο στην κτηνοτροφική μονάδα του εμπόρου με τον οποίο το θύμα είχε οικονομική συναλλαγή. Στη συνέχεια προσήχθη και ομολόγησε την πράξη του υποδεικνύοντας τον δεύτερο λάκκο που είχε θάψει τον άτυχο κτηνοτρόφο.

Εξιχνιάστηκε η πολύκροτη υπόθεση ανθρωποκτονίας του κτηνοτρόφου Δημήτρη Γραικού στην Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς τον Νοέμβριο του 2016.

Χθες το απόγευμα, έγινε αστυνομική επιχείρηση και ενδελεχής έρευνα στην κτηνοτροφική μονάδα του εμπόρου με τον το θύμα είχε οικονομική συναλλαγή και οικονομικές διαφορές.

Μάλιστα, η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε στη δημοσιότητα βιντεοληπτικό υλικό όχι μόνο από την συγκεκριμένη επιχείρηση αλλά και από όσες είχαν προηγηθεί.

Το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής είχε ερευνήσει περισσότερες από 40 μάντρες πανελλαδικά για τον εντοπισμό του οχήματος του Γραικού με αρνητικά αποτελέσματα. Για την έρευνα είχε μεγάλη αξία να βρεθεί το όχημα. Είχαν ερευνήσει έλη, ποτάμια, είχαν σηκώσει drone όλα αυτά με αρνητικά αποτελέσματα όλον αυτόν τον καιρό. Στον στενό κύκλο των βασικών υπόπτων ήταν από την πρώτη στιγμή ο έμπορος.

Γνώριζαν ότι στο σημείο που αποφάσισαν να κάνουν έρευνα, ο έμπορος απόθετε μπάζα, κοπριές και άχυρα και επέτρεπε και σε έναν φορτηγατζή από το χωριό του να πηγαίνει να αποθέτει εκεί μπάζα.

Το σημείο που ήταν θαμμένος ο Γραικός

Το σημείο που βρέθηκε ο Δημήτρης Γραικός life-events.gr

Σκέφτηκαν λοιπόν να ερευνήσουν και αυτό το σημείο και ζήτησαν την συνδρομή του ΑΠΘ με ειδικό εξοπλισμό ανίχνευσης μετάλλων. Το θετικό είναι ότι δεν χρειάζονταν καν εισαγγελική παραγγελία για να κάνουν εκεί έρευνα αφού ήταν εκτός ορίων της επιχείρησης του εμπόρου.

Πήγαν λοιπόν με το κλιμάκιο του ΑΠΘ χθες και τον ειδικό εξοπλισμό, έχοντας από κοντά τον έμπορο και σε έναν από τους σορούς και τους όγκους χώματος το μηχάνημα «χτύπησε». Εκεί αποφάσισαν να σκάψουν και στα 5 μέτρα εντόπισαν το αγροτικό γυρισμένο ανάποδα. Αμέσως προσήγαγαν τον έμπορο στην Ασφάλεια όπου ομολόγησε τις πράξεις του, γύρισαν πίσω και τους υπέδειξε και τον λάκκο που είχε θάψει στα τρία μέτρα την σορό του Γραικού, στα 20-30 μέτρα απόσταση από το λάκκο που είχε τοποθετήσει το αγροτικό του.

Ο έμπορος διέθετε φορτωτή. Σύμφωνα με τον ίδιο όταν ανακάλυψε ο Γραικός ότι του είχε δώσει πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με την αξία των ζώων του (υπολογίζεται γύρω στα 50.000 ευρώ και ο έμπορος να έδωσε το πολύ 5.000 ευρώ), τότε ο Γραικός τον ακολούθησε και μάλιστα έφτασε πρώτος στην κτηνοτροφική του μονάδα. Εκεί τον βρήκε ο έμπορος, τσακώθηκε, πιάστηκαν στα χέρια και κατά δήλωσή του έπεσε στο έδαφος χτύπησε και πέθανε. (ως προς αυτό κρατούν επιφυλάξεις οι Αρχές αναμένοντας την νεκροψία και την απολογία του στον Ανακριτή).

Στη συνέχεια και καθώς ανέμενε τον φορτηγατζή να πάει στη μονάδα του για να αποθέσει χώματα, βιαστικά έκανε έναν λάκκο με τον φορτωτή του και έθαψε μέσα τον Γραικό και αρχικά έκρυψε το αγροτικό. Μόλις πήγε ο φορτηγατζής και άφησε μπάζα και αποχώρησε ( ο οποίος δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό και δεν έχει καμία εμπλοκή), τότε με τον φορτωτή ο Γραικός άνοιξε έναν λάκκο 5 μέτρα που έθαψε μέσα το αγροτικό και ολοκλήρωσε τον «τάφο» του Γραικού.

Το σημείο που βρέθηκε ο Δημήτρης Γραικός life-events.gr

Το σημείο που βρέθηκε ο δολοφονημένος Δημήτρης Γραικός Life-events.gr

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα και πριν το περιστατικό και μετά ο έμπορος συνέχισε να αποθέτει μπάζα στο σημείο.

Όπως επισημαίνουν οι Αρχές αν δεν επέμεινε ο ίδιος για τον ακριβές σημείο που είχε θάψει τον Γραικό, τότε δεν θα τον έβρισκαν ποτέ. Σημειώνεται ότι η σορός του Γραικού είχε συντηρηθεί αρκετά και δεν είχε αποσυντεθεί τελείως, παρότι είχε εξαφανιστεί και δολοφονηθεί από τον Νοέμβριο του 2016, εξαιτίας του περιβάλλοντος υγρασίας που είχε τοποθετηθεί.

Εξαιρετικά Βίαιος θάνατος

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την νεκροψία που διενεργήθηκε σήμερα στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης προέκυψαν σαφείς αποδείξεις βίαιου θανάτου και αρκετές κακώσεις και θλαστικά τραύματα σε σώμα και κεφάλι, ωστόσο για ευνόητους λόγους δεν θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες στην δημοσιότητα μέχρι να απολογηθεί στον Ανακριτή ο δράστης.

Επισημαίνεται ότι τα 17.000 ευρώ που είχε επικαλεστεί ο έμπορος στην αρχή ότι δήθεν είχε δώσει στον Γραικό, ήταν προσχηματικά για να ρίξει στάχτη στα μάτια, ενώ παρότι αρχικά έλεγε ψέματα ότι ο Γραικός έστριψε δεξιά για Σίνδο, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα από τις κάμερες επιχείρησης στην Χαλάστρα, έγινε προφανές ότι ο Γραικός είχε στρίψει αριστερά και είχε πάρει την ίδια κατεύθυνση με τον δράστη, δηλαδή προς το Ανατολικό. Ήταν σίγουρες οι Αρχές από τις αντιφάσεις του ότι δικαίως βρισκόταν στον κύκλο των υπόπτων, χρειάζονταν όμως το στοιχείο που θα τον ενοχοποιούσε άμεσα, αφού με οποιαδήποτε άλλη προανακριτική ενέργεια δεν είχαν καταφέρει να αποσπάσουν περισσότερα στοιχεία. Εδώ εξηγείται γιατί ήταν απαραίτητος ο εντοπισμός του οχήματος, στον οποίο έφτασαν οι Αρχές έστω και μετά από 2,5 χρόνια.

Στο σημείο αυτό σημειώνεται επίσης ότι παραλίγο να έμενε θαμμένη στο Αρχείο η υπόθεση αυτή, αν δεν επέμεναν τα αδέρφια του θύματος, ο δικηγόρος τους κ. Νίκος Διαλυνάς και η δημοσιογράφος Αγγελική Νικολούλη, μέσω της εκπομπής της «Φως στο Τούνελ», που οδήγησε στην παρέμβαση του Εισαγγελέα Εφετών, στην ανάσυρση από το αρχείο της υπόθεσης και στην παραπομπή της στην κύρια Ανάκριση με το ερώτημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατ’ αγνώστων.

Ο καθ’ ομολογία δράστης οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί στον Ανακριτή την Τετάρτη.

Η σύζυγος του εξαφανισμένου Δημήτρη Γραικού με την Αγγελική Νικολούλη

Οι επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Για την πολύκροτη υπόθεση η Αστυνομία προχώρησε σήμερα σε επίσημη παρουσίαση των συνταρακτικών εξελίξεων. Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Νικόλαος Ζησιμόπουλος ανέφερε:

«Κρίνεται σημαντική η παρουσία σας σήμερα εδώ, καθώς είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε τις εξελίξεις σχετικά με υπόθεση εξαφάνισης του 59χρονου ημεδαπού επιχειρηματία από την περιοχή της Χαλάστρας, που είχε απασχολήσει το πανελλήνιο από το Νοέμβριο του 2016.

Στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εντοπίστηκε χθες (30-05-2019) ενταφιασμένη η σωρός του εξαφανισθέντα, σε αγροτική έκταση στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Ανατολικό Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ανθρωποκτονία με δράστη 46χρονο ημεδαπό άντρα ο οποίος συνελήφθη δυνάμει σχετικού Εντάλματος της 5ης Τακτικής Ανακρίτριας Θεσσαλονίκης».

Για την υπόθεση, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Θεσσαλονίκης Α/Β’ Χρήστος Δημητρακόπουλος ανέφερε:

«Σήμερα κλείνει ένας κύκλος ερευνών για τον εντοπισμό 59χρονου ημεδαπού που είχε εξαφανιστεί το Νοέμβριο του 2016 από την περιοχή της Χαλάστρας.

Η υπόθεση αφορά σε ανθρωποκτονία, την οποία εξιχνίασαν, στο πλαίσιο ερευνών, αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 46χρονος ημεδαπός, ο οποίος συνελήφθη δυνάμει σχετικού Εντάλματος για ανθρωποκτονία με πρόθεση.

Αναλυτικότερα, χθες (30-05-2019), αστυνομικοί της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, έχοντας επικεντρώσει τις έρευνές τους σε αγροτική έκταση του χωριού Ανατολικό Θεσσαλονίκης, ζήτησαν τη συνδρομή και τη συνεργασία ομάδας επιστημόνων – ερευνητών του ΑΠΘ για την εξερεύνηση του υπεδάφους με εξειδικευμένη μέθοδο.

Υπό τον συντονισμό του Διευθυντή του εργαστηρίου εφαρμοσμένης γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας, πραγματοποιήθηκε γεωφυσική διασκόπηση σε μεγάλη αγροτική έκταση πέραν των ορίων ιδιοκτησίας του δράστη. Αποτέλεσμα ήταν ο εντοπισμός φορτηγού οχήματος του θύματος σε βάθος και μάλιστα σε θέση ανατροπής.

Εξεταζόμενος ο δράστης, ομολόγησε την πράξη του, ενώ υπέδειξε σημείο πλησίον του ανευρεθέντος οχήματος, όπου είχε ενταφιάσει τη σωρό του εξαφανισθέντα, η οποία εντοπίστηκε και ανασύρθηκε έπειτα από εκσκαφή που πραγματοποιήθηκε με σκαπτικό μηχάνημα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης».

Το χρονικό της πολύκροτης εξαφάνισης

Ο Δημήτρης Γραικός εξαφανίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου 2016, όταν έφυγε από τα σφαγεία της Χαλάστρας με το αυτοκίνητο του, ένα αγροτικό 4χ4. Κρατούσε ένα φάκελο με σημαντικό χρηματικό ποσό, από αγοραπωλησία κρεάτων.

Κάμερες ασφαλείας μίας επιχείρησης, όπως είχε αναδείξει η εκπομπή «Φως στο Τούνελ», της δημοσιογράφου Αγγελικής Νικολούλη, τον είχε καταγράψει να κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θα ακολουθούσε για να επιστρέψει σπίτι του.

Σε υλικό κάμερας φαινόταν μπροστά από τον επιχειρηματία να προπορεύεται με μικρή απόσταση μεταξύ τους, ένα αυτοκίνητο ανοιχτού χρώματος με αναμμένα φώτα. Ο 59χρονος ακολουθεί χωρίς να έχει ανάψει τα δικά του φώτα.

Η κάμερα κατέγραψε τα δύο οχήματα μέχρι που έφτασαν στη διασταύρωση. Σε εκείνο το σημείο ο επιχειρηματίας φάνηκε να ανάβει φλας για να στρίψει προς τα αριστερά. Ήταν απόγευμα, πέντε και σαράντα ένα λεπτά της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου 2016.

Η έρευνα έδειξε πως το αυτοκίνητο που προπορευόταν ανήκε στον έμπορο με τον οποίο είχε την οικονομική συναλλαγή. Ο ίδιος είχε δηλώσει τότε στο “Τούνελ” πως τον έβλεπε να τον ακολουθεί μέχρι ένα σημείο, ώσπου τον έχασε.

Η υπόθεση εκτυλίχθηκε έκτοτε σε ένα θρίλερ για γερά νεύρα, με πολλές ανατροπές, ενώ οι δικοί του άνθρωποι δεν σταμάτησαν στιγμή να αγωνιούν και να αναζητούν απαντήσεις για το τι είχε συμβεί.

Ο αγνοούμενος κτηνοτρόφος Δημήτρης Γραικός

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα