Υπόθεση Γραικού: Εντόπισαν τη σορό και το αυτοκίνητο με μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν στην Αμφίπολη

Από τις έρευνες για την αναζήτηση του οχήματος και της σορού του Δ. Γραικού

Για τον εντοπισμό του αγροτικού οχήματος του Δημήτρη Γραικού χρησιμοποιήθηκαν όμοιες μέθοδοι, τεχνογνωσία και ειδικός εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε για τις μετρήσεις πεδίου του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης. Πρόσθετα, χρησιμοποιήθηκε και μέθοδος μαγνητικής ακτινογράφησης του υπεδάφους.

Σημαντική ήταν η τεχνολογική συνδρομή που παρείχε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να φτάσουν οι Αρχές επιτέλους στην εξιχνίαση της δολοφονίας του Δημήτρη Γραικού, μίας από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει ποτέ την ελληνική κοινωνία.

Το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής είχε ερευνήσει αυτά τα 2,5 χρόνια περισσότερες από 40 μάντρες πανελλαδικά για τον εντοπισμό του οχήματος του Γραικού με αρνητικά αποτελέσματα. Για την έρευνα είχε μεγάλη αξία να βρεθεί το όχημα. Είχαν ερευνήσει έλη, ποτάμια, είχαν σηκώσει drone όλα αυτά με αρνητικά αποτελέσματα όλον αυτόν τον καιρό. Στον στενό κύκλο των βασικών υπόπτων ήταν από την πρώτη στιγμή ο έμπορος.

Γνώριζαν ότι στο σημείο που αποφάσισαν να κάνουν έρευνα, ο έμπορος απόθετε μπάζα, κοπριές και άχυρα και επέτρεπε και σε έναν φορτηγατζή από το χωριό του να πηγαίνει να αποθέτει εκεί μπάζα.

Σκέφτηκαν λοιπόν να ερευνήσουν και αυτό το σημείο, έστω αρκετό καιρό με την μυστηριώδη εξαφάνιση του Δημήτρη Γραικού. Τον Σεπτέμβριο του 2018 απευθύνθηκαν στους καθηγητές του Τμήματος Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, ζητώντας τεχνολογική συνδρομή για τον εντοπισμό ογκώδους μεταλλικού αντικειμένου στο υπέδαφος, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για προφανείς λόγους.

Ο χώρος που καλούνταν οι καθηγητές να ερευνήσουν ήταν περίπου 5 στρέμματα λασπώδους εδάφους και υπεδάφους και εξαιτίας των συχνών βροχοπτώσεων η ημερομηνία των ερευνών αναβλήθηκε τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μέχρι να φτάσουν στην χθεσινή ημέρα που αποφασίστηκε να γίνει η επιχείρηση.

Το θετικό είναι ότι δεν χρειάζονταν καν εισαγγελική παραγγελία για να κάνουν εκεί έρευνα αφού ήταν εκτός ορίων της επιχείρησης του εμπόρου. Μάλιστα, ο ίδιος αντέδρασε όταν είδε την Αστυνομία και δεν δέχτηκε να γίνει εκσκαφή μέχρι που οι αστυνομικοί του έδειξαν έγγραφο που είχαν φροντίσει να προμηθευτούν από το κτηματολόγιο και αποδείκνυε ότι ο συγκεκριμένος χώρος ήταν έστω και οριακά εκτός της ιδιοκτησίας του και έτσι προχώρησαν κανονικά στις έρευνες.

Για τον εντοπισμό του αγροτικού οχήματος του Δημήτρη Γραικού χρησιμοποιήθηκαν όμοιες μέθοδοι, τεχνογνωσία και ειδικός εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε για τις μετρήσεις πεδίου του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης. Αρχικά οι πολύωρες έρευνες υπέδειξαν δύο σημεία που είχαν βρεθεί ογκώδη μεταλλικά αντικείμενα σε μεγάλο βάθος. Στην πρώτη εκσκαφή βρέθηκαν θαμμένες μπετόβεργες, όμως στην δεύτερη εκσκαφή εντοπίστηκε θαμμένο ανάποδα και στα 5 μέτρα βάθος το αγροτικό αυτοκίνητο του κτηνοτρόφου Δημήτρη Γραικού με το οποίο είχε εξαφανιστεί στις 3 Νοεμβρίου 2016.

Αμέσως, οι αστυνομικοί προσήγαγαν τον έμπορο κρεάτων στην Ασφάλεια όπου ομολόγησε τις πράξεις του, γύρισαν πίσω στην κτηνοτροφική του μονάδα στο Ανατολικό και τους υπέδειξε και τον λάκκο που είχε θάψει στα τρία μέτρα την σορό του Γραικού, στα 20-30 μέτρα απόσταση από το λάκκο που είχε τοποθετήσει το αγροτικό του.

Ο έμπορος διέθετε φορτωτή. Σύμφωνα με τον ίδιο όταν ανακάλυψε ο Γραικός ότι του είχε δώσει πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με την αξία των ζώων του (υπολογίζεται γύρω στα 50.000 ευρώ και ο έμπορος να έδωσε το πολύ 5.000 ευρώ), τότε ο Γραικός τον ακολούθησε και μάλιστα έφτασε πρώτος στην κτηνοτροφική του μονάδα. Εκεί τον βρήκε ο έμπορος, τσακώθηκε, πιάστηκαν στα χέρια και κατά δήλωσή του έπεσε στο έδαφος χτύπησε και πέθανε. (ως προς αυτό κρατούν επιφυλάξεις οι Αρχές αναμένοντας την νεκροψία και την απολογία του στον Ανακριτή).

Στη συνέχεια και καθώς ανέμενε τον φορτηγατζή να πάει στη μονάδα του για να αποθέσει χώματα, βιαστικά έκανε έναν λάκκο με τον φορτωτή του και έθαψε μέσα τον Γραικό και αρχικά έκρυψε το αγροτικό. Μόλις πήγε ο φορτηγατζής και άφησε μπάζα και αποχώρησε ( ο οποίος δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό και δεν έχει καμία εμπλοκή), τότε με τον φορτωτή ο Γραικός άνοιξε έναν λάκκο 5 μέτρα που έθαψε μέσα το αγροτικό και ολοκλήρωσε τον «τάφο» του Γραικού.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα και πριν το περιστατικό και μετά, ο έμπορος συνέχισε να αποθέτει μπάζα στο σημείο.

Όπως επισημαίνουν οι Αρχές, αν δεν υποδείκνυε ο ίδιος το ακριβές σημείο που είχε θάψει τον Γραικό, τότε δεν θα τον έβρισκαν ποτέ. Ενδεικτικά όταν είχαν ξεπεράσει τα δύο μέτρα βάθος σκάβοντας τον λάκκο που είχε γίνει ο τάφος του άτυχου κτηνοτρόφου, ο ίδιος τους είπε να συνεχίσουν στο ίδιο σημείο λίγο ακόμη και θα τον βρουν, όπως και τελικά συνέβη.

Εξαιρετικά βίαιος ο θάνατος του Γραικού

Η σορός του Γραικού είχε συντηρηθεί αρκετά και δεν είχε αποσυντεθεί τελείως, παρότι είχε εξαφανιστεί και δολοφονηθεί από τον Νοέμβριο του 2016, εξαιτίας του περιβάλλοντος υγρασίας που είχε τοποθετηθεί. Χάρη στις σπάνιες συνθήκες που ετάφη η σορός του σαπουνοποιήθηκε και έτσι μπόρεσαν οι ιατροδικαστές να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για τον βίαιο θάνατο του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την νεκροψία που διενεργήθηκε σήμερα στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης προέκυψαν σαφείς αποδείξεις βίαιου θανάτου και αρκετές κακώσεις και θλαστικά τραύματα σε σώμα και κεφάλι, ωστόσο για ευνόητους λόγους δεν θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες στην δημοσιότητα μέχρι να απολογηθεί στον Ανακριτή ο δράστης.

Επισημαίνεται ότι τα 17.000 ευρώ που είχε επικαλεστεί ο έμπορος στην αρχή ότι δήθεν είχε δώσει στον Γραικό, ήταν προσχηματικά για να ρίξει στάχτη στα μάτια, ενώ παρότι αρχικά έλεγε ψέματα ότι ο Γραικός έστριψε δεξιά για Σίνδο, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα από τις κάμερες επιχείρησης στην Χαλάστρα, έγινε προφανές ότι ο Γραικός είχε στρίψει αριστερά και είχε πάρει την ίδια κατεύθυνση με τον δράστη, δηλαδή προς το Ανατολικό.

Ήταν σίγουρες οι Αρχές από τις αντιφάσεις του ότι δικαίως βρισκόταν στον κύκλο των υπόπτων, χρειάζονταν όμως το στοιχείο που θα τον ενοχοποιούσε άμεσα, αφού με οποιαδήποτε άλλη προανακριτική ενέργεια δεν είχαν καταφέρει να αποσπάσουν περισσότερα στοιχεία. Εδώ εξηγείται γιατί ήταν απαραίτητος ο εντοπισμός του οχήματος, στον οποίο έφτασαν οι Αρχές έστω και μετά από 2,5 χρόνια.

Στο σημείο αυτό σημειώνεται επίσης ότι παραλίγο να έμενε θαμμένη στο Αρχείο η υπόθεση αυτή, αν δεν επέμεναν τα αδέρφια του θύματος, ο δικηγόρος τους κ. Νίκος Διαλυνάς και η δημοσιογράφος Αγγελική Νικολούλη, μέσω της εκπομπής της «Φως στο Τούνελ», που οδήγησε στην παρέμβαση του Εισαγγελέα Εφετών, στην ανάσυρση από το αρχείο της υπόθεσης και στην παραπομπή της στην κύρια Ανάκριση με το ερώτημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατ’ αγνώστων.

Ο καθ’ ομολογία δράστης οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί στον Ανακριτή την Τετάρτη.

Οι επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Για την πολύκροτη υπόθεση η Αστυνομία προχώρησε χθες σε επίσημη παρουσίαση των συνταρακτικών εξελίξεων. Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Νικόλαος Ζησιμόπουλος ανέφερε:

«Κρίνεται σημαντική η παρουσία σας σήμερα εδώ, καθώς είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε τις εξελίξεις σχετικά με υπόθεση εξαφάνισης του 59χρονου ημεδαπού επιχειρηματία από την περιοχή της Χαλάστρας, που είχε απασχολήσει το πανελλήνιο από το Νοέμβριο του 2016.

Στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εντοπίστηκε χθες (30-05-2019) ενταφιασμένη η σωρός του εξαφανισθέντα, σε αγροτική έκταση στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Ανατολικό Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ανθρωποκτονία με δράστη 46χρονο ημεδαπό άντρα ο οποίος συνελήφθη δυνάμει σχετικού Εντάλματος της 5ης Τακτικής Ανακρίτριας Θεσσαλονίκης».

Για την υπόθεση, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Θεσσαλονίκης Α/Β’ Χρήστος Δημητρακόπουλος ανέφερε:

«Σήμερα κλείνει ένας κύκλος ερευνών για τον εντοπισμό 59χρονου ημεδαπού που είχε εξαφανιστεί το Νοέμβριο του 2016 από την περιοχή της Χαλάστρας.

Η υπόθεση αφορά σε ανθρωποκτονία, την οποία εξιχνίασαν, στο πλαίσιο ερευνών, αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 46χρονος ημεδαπός, ο οποίος συνελήφθη δυνάμει σχετικού Εντάλματος για ανθρωποκτονία με πρόθεση.

Αναλυτικότερα, χθες (30-05-2019), αστυνομικοί της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, έχοντας επικεντρώσει τις έρευνές τους σε αγροτική έκταση του χωριού Ανατολικό Θεσσαλονίκης, ζήτησαν τη συνδρομή και τη συνεργασία ομάδας επιστημόνων - ερευνητών του ΑΠΘ για την εξερεύνηση του υπεδάφους με εξειδικευμένη μέθοδο.

Υπό τον συντονισμό του Διευθυντή του εργαστηρίου εφαρμοσμένης γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας, πραγματοποιήθηκε γεωφυσική διασκόπηση σε μεγάλη αγροτική έκταση πέραν των ορίων ιδιοκτησίας του δράστη. Αποτέλεσμα ήταν ο εντοπισμός φορτηγού οχήματος του θύματος σε βάθος και μάλιστα σε θέση ανατροπής.

Εξεταζόμενος ο δράστης, ομολόγησε την πράξη του, ενώ υπέδειξε σημείο πλησίον του ανευρεθέντος οχήματος, όπου είχε ενταφιάσει τη σωρό του εξαφανισθέντα, η οποία εντοπίστηκε και ανασύρθηκε έπειτα από εκσκαφή που πραγματοποιήθηκε με σκαπτικό μηχάνημα. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αστυνομία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δολοφονία Γραικού: Καρέ - καρέ η στιγμή που η ΕΛΑΣ ανακαλύπτει το αυτοκίνητο με τη σορό

Υπόθεση Γραικού: Χωρίς την υπόδειξη του δράστη δεν θα βρισκόταν ποτέ η σορός του κτηνοτρόφου

Ξέσπασε η σύζυγος Γραικού: Ο κατηγορούμενος χρωστούσε πολλά λεφτά στον άντρα μου

Δολοφονία Γραικού: Βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο που βρέθηκε η σορός του

SHARE:

24Media Network