Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε μηνυτήρια αναφορά κατοίκων για αυτοσχέδιο καταυλισμό Ρομά

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε μηνυτήρια αναφορά κατοίκων για αυτοσχέδιο καταυλισμό Ρομά
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η κατάσταση στα "Τσαϊρια" χαρακτηρίζεται οριακή και μετά από μηνυτήρια αναφορά κατοίκων διατάχθηκε επείγουσα έρευνα από τον Εισαγγελέα.

Επείγουσα προκαταρκτική έρευνα διέταξε εισαγγελέας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αυτοσχέδιο καταυλισμό Ρομά «Τσαΐρια» που βρίσκεται στην Περαία, ανατολικά της Θεσσαλονίκης.

Προηγήθηκε μηνυτήρια αναφορά την οποία κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης 551 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Οι συνυπογράφοντες την αναφορά κάνουν λόγο για “περιβαλλοντική υποβάθμιση”, τονίζοντας ότι η περιοχή πέριξ του οικισμού έχει μετατραπεί σε «απέραντη χωματερή» από ογκώδη και αδρανή υλικά, ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους για “ατμοσφαιρική ρύπανση που τελείται με τις συνεχείς καύσεις διαφόρων αντικειμένων και υλικών που καταλήγουν σε μάντρες ανακύκλωσης και συχνά προκαλούν την κινητοποίηση της πυροσβεστικής”.

Καταγγέλλουν, επίσης, προηγούμενες δημοτικές αρχές για την διαμορφωθείσα κατάσταση.

Υπό αυτές τις συνθήκες η εισαγγελέας Πρωτοδικών, αρμόδια για θέματα περιβάλλοντος, Γεσθημανή Χατζηπαρασίδου, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με χαρακτήρα κατεπείγοντος, προς το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Τα αδικήματα που ερευνώνται αφορούν, μεταξύ άλλων, αυτά της υποβάθμισης περιβάλλοντος, της παράβασης καθήκοντος, του εμπρησμού και της αυθαίρετης κατάληψης δημόσιας έκτασης. Όπως έγινε γνωστό, δε, η ίδια εισαγγελέας αναλαμβάνει πρωτοβουλία να συγκεντρώσει όλους τους φορείς γύρω από ένα τραπέζι προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην περιοχή. Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να πάρουν μέρος οι εμπλεκόμενες δημοτικές αρχές, η περιφέρεια, η αστυνομία, η πυροσβεστική κ.ά.

Στον καταυλισμό ζουν σήμερα περίπου δέκα οικογένειες και ο πληθυσμός προσεγγίζει τα εκατό άτομα. Το προηγούμενο διάστημα δεκάδες οικογένειες Ρομά εγκατέλειψαν τον οικισμό καίγοντας τα παραπήγματα στα οποία διαβιούσαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα