Απαλλαγή για την υπόθεση της Εφημερίδας των Συντακτών

Ο Ηλίας Κασιδιάρης αποχωρεί από τα δικαστήρια μετά την εκδίκαση της μήνυσης που είχε καταθέσει εναντίον του διευθυντή της "Εφημερίδας των Συντακτών" Νικόλα Βουλέλη και του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά, μέλους της ερευνητικής δημοσιογραφικής ομάδας "Ιός", την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Ο Ηλίας Κασιδιάρης αποχωρεί από τα δικαστήρια μετά την εκδίκαση της μήνυσης που είχε καταθέσει εναντίον του διευθυντή της "Εφημερίδας των Συντακτών" Νικόλα Βουλέλη και του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά, μέλους της ερευνητικής δημοσιογραφικής ομάδας "Ιός", την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Ο δημοσιογράφος Δ. Ψαρράς και ο διευθυντής της Εφημερίδας κρίθηκαν αθώοι καθώς "άσκησαν αυστηρή κριτική"

Αθώοι κρίθηκαν ο δημοσιογράφος Δ. Ψαρράς και ο διευθυντής της Εφημερίδας των Συντακτών Νικ. Βουλέλης από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας.

Στο σκεπτικό του το δικαστήριο έκρινε πως το βίντεο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί αρχείο και κατ' επέκταση θα πρέπει οι κατηγορούμενοι να απαλλαχθούν από την κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Αναφορικά με την πράξη της εξύβρισης αναφέρθηκε ότι σταθμίζοντας ανωτέρους τους ισχυρισμούς, το ρεπορτάζ κρίθηκε αυστηρή κριτική για πρόσωπο του δημοσίου βίου και δη βουλευτή καθώς και ότι δεν υπήρχε σκοπός εξύβρισης, αλλά ενδιαφέροντος για το σύνολο.   

Νωρίτερα, την ενοχή του δημοσιογράφου Δημ. Ψαρρά και του διευθυντή της Εφημερίδας των Συντακτών, Νικ. Βουλέλη, πρότεινε ο εισαγγελέας του Β' Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, όπου εκδικάζεται η μήνυση του χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλ. Κασιδιάρη.

Ο εισαγγελικός λειτουργός κατά την εισήγησή του, υποστήριξε πως είναι μεν απολύτως σεβαστό και κατοχυρωμένο το δικαίωμα της ελευθερίας του Τύπου, αλλά ο δημοσιογράφος δεν πρέπει να προσβάλλει την τιμή και την υπόληψη.

Για το αδίκημα της εξύβρισης ανέφερε ότι η χρήση της φράσης πως "χρήζει ειδικών επιστημόνων η συμπεριφορά του Ηλ. Κασιδιάρη" αλλά και πως "επιχειρεί αντιποίηση αρχής", χωρίς να έχει καταδικαστεί για τέτοιο αδίκημα υπερβαίνει το μέτρο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και εμπεριέχουν καταφρόνηση. Για το θέμα των προσωπικών δεδομένων είπε ότι "το βίντεο συνιστά αρχείο, περιέχει ιδιωτικές στιγμές, αναπαραστά ταινία παρωδία και δεν ανάγεται στην πολιτική του δραστηριότητα".

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά στη δημοσιοποίηση ενός βίντεο τον Δεκέμβριο του 2013 , στο οποίο εμφανίζεται ο προφυλακισμένος βουλευτής της ΧΑ  "να υποδύεται τον αρχιφύλακα και να επιβλέπει το ξυλοκόπημα ενός κρατούμενου από δύο υποτιθέμενους αστυνομικούς".

Οι απολογίες

Είχε προηγηθεί η απολογία του Δημήτρη Ψαρρά, ο οποίος επικαλέστηκε το δημοσιογραφικό απόρρητο υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να εκθέσει την πηγή του και να αποκαλύψει πως έφτασε στα χέρια του το επίμαχο βίντεο. "Στην υπόθεση υπάρχουν άνθρωποι που καταθέτουν ως προστατευόμενοι μάρτυρες γιατί φοβούνται. Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη" εξήγησε.

Επεσήμανε πως το βίντεο αποτελεί "πρόβα βίας", αφού "είναι δοκιμή για αυτά που θα κάνουν, γιατί αυτό σημαίνει για αυτούς πολιτική". Πρόσθεσε πως "το βίντεο θα ήταν κακόγουστο αστείο, αν δεν ήταν τόσο σοβαρό και αν δεν αφορούσε τη δράση της οργάνωσης", καθώς σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση για την εγκληματική οργάνωση, "καταδεικνύει έναν από τους συνηθισμένους τρόπους της να προχωρούν σε επιθέσεις και σε αντιποίηση της αρχής, με τα μέλη της οργάνωσης να υποδύονται αστυνομικούς", επισημαίνοντας πως "αυτά θα κάνουν αργότερα στυς δρόμους και για αυτό είναι πολύ σοβαρό".

Το μέλος της ερευνητικής ομάδας "Ιός" είπε μεταξύ άλλων πως "ως  δημοσιογραφος δεν είμαι εχθρός κανενός. Είμαι μελετητής του φαινομένου και απο τους πρώτους δημοσιογράφους που είχα εντοπίσει μια ναζιστική οργάνωση που ασκούσε βία. Δεν έχω χαρακτηρίσει κανέναν με υβριστικούς χαρακτηρισμούς, πέρα τον πολιτικό χαρακτηρισμό του ναζιστή".

Αναφορικά με το βίντεο, που οδήγησε στη σε βάρος του μήνυση, ανέφερε ότι συνδέεται άμεσα με τη δράση της οργάνωσης της Χρυσής Αυγής: "Ο Ηλ.Κασιδιάρης περιλαμβάνεται στην ιεραρχική δομή της και είναι ηγετικό στέλεχος. Ο μηνυτής δυο φορές σήμερα απαρνήθηκε ως Πέτρος το περιοδικό της οργάνωσης. Αυτός είναι ο τρόπος που αντιδρούν ενώπιον της Δικαιοσύνης τα στελέχη της οργάνωσης".

Στη συνέχεια, ο διευθυντής της Εφημερίδα των Συντακτών, Νικ. Βουλέλης, απολογούμενος είπε πως τα ρεπορτάζ του Δημ. Ψαρρά ειναι εμπεριστατωμένα: "Το κείμενο του είναι πολύ προσεχτικό. Τον κόσμο τον ενδιαφέρει τι συμβαίνει στη Χρυσή Αυγή. Απο το συγκεκριμένο κείμενο δεν  νομίζω ότι θίγεται ο μηνυτής. Θίγεται απο αυτά που κάνει στο βιντεο. Πρόκειται για κριτική που κάναμε στο συγκεκριμένο πρόσωπο".

Αλιβιζάτος: Δεν ευσταθεί η  κατηγορία

"Η δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ στο Charlie Hebdo για τα οποία σφαγιάστηκαν σαν ζώα τόσοι άνθρωποι, είναι θεμιτή. Το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών είχε περιπαικτική διάθεση και δεν ήταν υβριστικό".

Με αυτή τη δήλωσή του, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νικ. Αλιβιζάτος, αναφέρθηκε στα όσα καταλογίζονται στην εφημερίδα από τον προφυλακισμένο βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Κασιδιάρη, ο οποίος κατέθεσε μήνυση σε βάρος του δημοσιογράφου Δημ. Ψαρρά, μέλος της ερευνητικής δημοσιογραφικής ομάδας «Ιός», και του διευθυντή Νικ. Βουλέλη για τα αδικήματα της εξύβρισης και της παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νικ. Αλιβιζάτος, είπε ότι δεν ευσταθεί η  κατηγορία καθώς "όσα έγραψαν οι δημοσιογράφοι ήταν κάτω απο το όριο της θεμιτής κριτικής καθώς η νομολογία των δικαστηρίων μας ανέχεται πολύ εντονότερη κριτική για τα δημόσια πρόσωπα απ΄ότι για τον κοινό πολίτη. Αν γίνει δεκτή η κατηγορία τότε θα τιναχθεί στον αέρα η ελευθερία του Τύπου".

Ως μάρτυρας υπεράσπισης εξετάστηκε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την ανάγκη προστασίας της ελευθερίας του Τύπου ενώ τόνισε πως τα  δημόσια πρόσωπα πρέπει να ειναι πιο ανεκτικά στην κριτική.
 

SHARE:

24Media Network