Ελένη Κιούμπιτ: Πέθανε η επίμονη αγωνίστρια για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ελένη Κιούμπιτ: Πέθανε η επίμονη αγωνίστρια για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Η Ελένη Κιούμπιτ EUROKINISSI

Η Ελένη Κιούμπιτ είχε ίσως τη μεγαλύτερη πείρα στην υπόθεση της διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Συλληπητήρια από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Έφυγε από τη ζωή μετά από μακρόχρονη ασθένεια η Ελένη Κιούμπιτ, ιδρυτικό μέλος και επί χρόνια γενική γραμματέας της Βρετανικής Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ήταν η Ελληνίδα σύζυγος του εκλιπόντος πρωτεργάτη της εκστρατείας, διακεκριμένου Βρετανού αρχιτέκτονα Τζέιμς Κιούμπιτ.

Η Ελένη Κιούμπιτ γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και έζησε στο Λονδίνο. Με την ιδιότητα της παραγωγού εργάστηκε στον κινηματογράφο σε ταινίες, μεταξύ των οποίων «The War That Never Ends» (1991) του Τζακ Γκολντ και το «Sympathy for the Devil» (1968)του Ζαν Λυκ Γκοντάρ.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε προς την Πρόεδρο της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα κα Janet Suzman τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τον θάνατο της Ελένης Κιούμπιτ.  Επιπλέον, εξέφρασε τις ευχαριστίες του και την ευγνωμοσύνη του για την απαράμιλλη συνεισφορά, τόσο της Ελένης Κιούμπιτ όσο και του αείμνηστου συζύγου της και διακεκριμένου Βρετανού αρχιτέκτονα James Cubitt, στον αδιάλειπτο δίκαιο αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Με την πρόσθετη επισήμανση ότι ο αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τον Πολιτισμό της αλλά και την υπεράσπιση του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version