Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες: 24ωρη απεργία μετά το κύμα απολύσεων

Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες: 24ωρη απεργία μετά το κύμα απολύσεων
Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες eurokinissi

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες. Καταγγέλλουν μαζικές απολύσεις και καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους.

Στην απόλυση πάνω από 40 εργαζόμενων μέσα στις γιορτές προχωρά το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες σύμφωνα με ανακοίνωση των εργαζομένων, οι οποίοι παράλληλα καταγγέλλουν το ΕΣΠ για συνθήκες επισφάλειας και καταστρατήγηση των δικαιώμάτων των εργαζομένων.

Το Σωματείο εργαζομένων στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, καλεί σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα.

Όπως αναφέρουν καλούν τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στο ΕΣΠ σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 22 Δεκεμβρίου 2021 “ως απάντηση στις επικείμενες μαζικές απολύσεις που ανακοινώθηκαν”.

“Διεκδικούμε εργασία με όρους και προϋποθέσεις που δεν παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και σεβασμό στο έργο των εργαζομένων στο ΕΣΠ” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στην ανακοίνωσή τους καλούν το ΕΣΠ να μην προχωρήσει σε καμία απόλυση, με παράλληλα αιτήματα τις σταθερές σχέσεις εργασίας και την καταβολή νόμιμων αποζημιώσεων. “Γιατί το ΕΣΠ είναι οι άνθρωποί του” καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά το Σωματείο εργαζομένων στο ΕΣΠ αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

“Πανελλαδική 24ωρη Απεργία Εργαζόμενων στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες – 22 Δεκεμβρίου 2021

Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες για άλλη μία φορά καλούμαστε να λειτουργήσουμε με το νέο έτος πλήρως αποδεκατισμένοι. Σε λίγες μέρες, περισσότεροι από 40 συνάδελφοί μας από όλες τις υπηρεσίες και από όλη την Ελλάδα, διερμηνείς, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, δικηγόροι και διοικητικοί υπάλληλοι θα απολυθούν μετά από την πολυετή και δύσκολη ανταπόκρισή τους στο διαρκώς επιδεινούμενο πεδίο της προσφυγικής κρίσης. Διανύουμε μία περίοδο που οι πολιτικές για την υποδοχή και ένταξη των προσφύγων/προσφυγισσών γίνονται όλο και πιο εχθρικές απέναντι τους. Οι πολιτικές αυτές, αυτονόητα, έχουν επιπτώσεις και στα άτομα που παρέχουν υπηρεσίες που απευθύνονται σε πρόσφυγες.

Οι εξυπηρετούμενοί μας αποκλείονται στην πράξη από την πρόσβαση στο άσυλο και κατ’ επέκταση από τη στέγαση, τις υπηρεσίες υγείας και την οικονομική ενίσχυση, σε μία εποχή, μάλιστα, που πληθαίνουν οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις και συστηματοποιείται η κράτηση, ενώ, ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες εγκλωβίζονται σε «κλειστά κέντρα» νησιών και σε «κέντρα φιλοξενίας».

Ταυτόχρονα, εμείς οι εργαζόμενοι απασχολούμαστε υπό εξαιρετικά επισφαλείς και δυσχερείς συνθήκες. Πολλά γραφεία του ΕΣΠ ανά την Ελλάδα είτε κλείνουν (Σάμος, Ιωάννινα, Ρόδος) είτε υποστελεχώνονται σε τέτοιο βαθμό που η λειτουργία τους να είναι σχεδόν αδύνατη (Θεσσαλονίκη). Ακόμα και όσοι εργαζόμενοι δεν απολυθούν τελικά, θα κληθούν να καλύψουν ένα δυσαναπλήρωτο κενό σκληρής εργασίας συναδέλφων μας που απολύονται.

Οι μηνιαίες συμβάσεις απασχόλησης ορισμένων συναδέλφων, απολύσεις διάρκειας 45 ημερών με σκοπό να μην κατοχυρώσουν οι εργαζόμενοι δικαίωμα αποζημίωσης και ασαφείς απαντήσεις περί καταβολής νόμιμων αποζημιώσεων εν γένει συνθέτουν την εικόνα της εργασιακής πραγματικότητας στο ΕΣΠ. Αυτές οι πρακτικές σε συνδυασμό με τα μη διαφανή κριτήρια των επικείμενων απολύσεων μας βρίσκουν αντίθετους.

Είμαστε εδώ, λοιπόν, για να θυμίσουμε σε όσους το ξεχνούν, ότι στο ΕΣΠ υπάρχουν εργαζόμενοι με υπόσταση, όνομα, και αξιοπρέπεια. Η απόλυση αρκετών από εμάς αλλά και η εφαρμογή πρακτικών αντίθετων προς τα δικαιώματα των εργαζομένων μας ωθεί να επαναλάβουμε το πάγιο αίτημα του σωματείου εργαζομένων του ΕΣΠ που είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Διεκδικούμε εργασία με όρους και προϋποθέσεις που δεν παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και σεβασμό στο έργο των εργαζομένων στο ΕΣΠ.

Ως απάντηση στις επικείμενες μαζικές απολύσεις που ανακοινώθηκαν, καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στο ΕΣΠ σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 22 Δεκεμβρίου 2021.

Καμία απόλυση στο ΕΣΠ.

Σταθερές σχέσεις εργασίας.

Καταβολή νόμιμων αποζημιώσεων.

Γιατί το ΕΣΠ είναι οι άνθρωποί του.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα