Εμβόλιο κορονοϊού: Αυστρία και Δανία “σπάνε” την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή

Εμβόλιο κορονοϊού: Αυστρία και Δανία “σπάνε” την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή
Eurokinissi

Η παραγωγή των εμβολίων εξελίσσεται "πολύ αργά" σύμφωνα με δηλώσεις του καγκελάριου της Αυστρίας, Σεμπαστιάν Κουρτς, οδηγώντας την χώρα του και τη Δανία σε συνεργασία με το Ισραήλ για νέα εμβολιαστικά προγράμματα.

Η διαμόρφωση της εμβολιαστικής ασπίδας των κρατών της Έυρωπαϊκής Ένωσης κόντρα στον κορονοϊό φαίνεται να μην έχει την ταχύτητα που θα επιθυμούσαν οι ηγέτες των κρατών-μελών. Οι τελευταίες μετρήσεις αναφέρουν πως μόλις το 7,5% του πληθυσμού της Έ.Ε έχει δεχθεί έστω μια δοση εμβολίου, σε αντίθεση με Ισραήλ και Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα σχετικά ποσοστά ανέρχονται στο 52% και το 31% αντίστοιχα.

O καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κούρτς επισημαίνοντας και την πτυχή των μεταλλάξων του κορονοϊού που “πνίγουν” ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρώπης, επιβεβαίωσε πως η χώρα του μαζί με την Δανία σπάνε την κοινή γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τον εφοδιασμό των κρατών-μελών με εμβόλια κορονοϊού και εγκαινιάζουν μια νέα συνεργασία με το Ισραήλ. “Πρέπει να προετοιμαστούμε άμεσα για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που θα έρθουν στο άμεσο μέλλον, χωρίς να εξαρτώμαστε μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς” είπε ο Κουρτς. Ο καγκελάριος της Αυστρίας τόνισε πώς η χώρα του, μαζί με τη Δανία και το Ισραήλ θα διαμορφώσουν μια τριμερή ομάδα έρευνας και παραγωγής εμβολίων με άμεση στόχευση στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ενώ παράλληλα θα αναπτύξουν από κοινού και σχετικές θεραπείες και φάρμακα.

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν σε δηλώσεις επί του θέματος ανέφερε πως η κοινή δράση της χώρας της με την Αυστρία κρίθηκε απαραίτητη, λόγω των δυσκολιών που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη στην κάλυψη της παροχής εμβολίων, τονίζοντας: “Δεν πιστεύω πως η ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμού αρκεί για να μας βοηθήσει. Χρειαζόμαστε περισσότερα εμβόλια. Γι’ αυτό και καταλήξαμε στην ευτυχή συγκυρία της έναρξης συνεργασίας με το Ισραήλ”.

Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα κράτη που δηλώνουν ενδιαφέρον για τη μαζική χρήση εμβολίων μη εγκεκριμένων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Μεταξύ αυτών, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας παρέχει ήδη στον πληθυσμό της τη δυνατότητα επιλογής και των εμβολίων κορονοϊού της Κίνας και της Ρωσίας. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεχόμενος ερώτηση ως προς τα κράτη που επιλέγουν εμβόλια μη εγκεκριμένα από τον EMA, τονίσε πως πως “για την ορθή χρήση των εμβολίων μας, εμπιστευόμαστε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, διότι είναι ένα όργανο που διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολιασμών. Οποιοδήποτε άλλο δρόμο θέλουν να ακολουθήσουν τα κράτη-μέλη, είναι δική τους ευθύνη”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα