Εντοπίστηκε νεκρός στον ποταμό Έβρο-Πάνω από 310 συλλήψεις και 42.400 αποτροπές

Ο Έβρος όπως φαίνεται από σημείο κοντά στο Διδυμότειχο
Ο Έβρος όπως φαίνεται από σημείο κοντά στο Διδυμότειχο AP

Μόνο σήμερα και έως τις 6 το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν 20 συλλήψεις και 520 αποτροπές-Ο νεκρός άντρας εκτιμάται πως είναι αφρασιατικής καταγωγής και βρίσκεται σε προχωρημένη σήψη

Παραμένουν οι δεκάδες απόπειρες εισόδου μεταναστών στην ελληνική επικράτεια στα σύνορα του Έβρου, χωρίς ωστόσο να έχουν σημειωθεί σήμερα εντάσεις κλίμακας ανάλογης με αυτής των προηγούμενων 24ωρων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., τις 12 ώρες από τις 6 το πρωί της Δευτέρας έως τις 6 το απόγευμα, στην περιοχή του Έβρου πραγματοποιήθηκαν 20 συλλήψεις και οι ελληνικές δυνάμεις απέτρεψαν την παράνομη είσοδο στη χώρα σε 520 περιπτώσεις.

Για την περίοδο από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου έως τις 6 το απόγευμα σήμερα, έχουν συλληφθεί συνολικά 313 άτομα και εμποδίστηκε η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 42.481 περιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι σήμερα το απόγευμα εντοπίστηκε στην περιοχή Πετάλου – Πέπλου Φερών, στην κοίτη του ποταμού Έβρου, σορός αγνώστου άνδρα αφρασιατικής καταγωγής σε προχωρημένη σήψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, μακροσκοπικά και από την εικόνα της σήψης ο χρόνος θανάτου φαίνεται να είναι πολύ πριν ξεκινήσουν τα πρόσφατα γεγονότα στα σύνορα, μπορεί και μήνα πίσω, και τουλάχιστον μακροσκοπικά εκτιμάται πως ο θάνατός του πιθανόν να οφείλεται σε πνιγμό.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Φερών, όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής ώστε να αποσαφηνιστούν πλήρως τα αίτια θανάτου του άγνωστου άντρα και όσο το δυνατόν να υπάρξει μία χρονική εκτίμηση, ενώ θα γίνει και λήψη βιολογικού υλικού.

Ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας εξαιτίας των μεταναστευτικών πιέσεων

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την προηγούμενη Δευτέρα, 2 Μαρτίου, κατόπιν εντολής του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και σε άμεση συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για την παροχή ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας εξαιτίας των μεταναστευτικών πιέσεων που δέχεται η χώρα στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορά της.

Η βοήθεια αυτή εντάσσεται στο σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άμεσα χρηματοδοτικά και επιχειρησιακά μέτρα για την παροχή κρίσιμης στήριξης στην Ελλάδα, με σκοπό τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα. Την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού χαιρέτισε και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στον Έβρο, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου.

Στο πλαίσιο αυτό άμεσα ανταποκρίθηκαν 13 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία – Τσεχία – Φινλανδία – Σλοβενία – Κροατία – Γαλλία – Γερμανία – Ολλανδία – Δανία – Ρουμανία –Λιθουανία – Πορτογαλία και Βέλγιο), καθώς και η Σερβία και η Νορβηγία, οι οποίες έχουν ήδη προσφέρει στην Ελλάδα περίπου 70.000 τεμάχια ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η ΓΓΠΠ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το κέντρο συντονισμού εκτάκτων αναγκών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERCC – Emergency Response Coordination Center) για τον βέλτιστο συντονισμό άφιξης των αποστολών. Αρκετές αποστολές έχουν ήδη αφιχθεί στην χώρα μας, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται και οι υπόλοιπες.

Τέλος, η ΓΓΠΠ διοργανώνει αύριο μια σύντομη εκδήλωση, όπου ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας θα ευχαριστήσει τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άμεση ανταπόκρισή τους.

Στην εκδήλωση θα παραστούν εκπρόσωποι των Πρεσβειών των χωρών που απέστειλαν βοήθεια, εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, εκπρόσωπος της DG ECHO (Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρ.Επιτροπής), καθώς και μέλη αποστολών που βρίσκονται στην Αθήνα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Κεντρικής Αποθήκης του ΠΣ όπου αποθηκεύεται όλη η παρασχόμενη βοήθεια (θέση Ξηροπήγαδο – Μάνδρα Αττικής).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αστυνομία, Μεταναστευτικό, Μετανάστες, Έβρος
SHARE: