Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου
Το ξωκλήσι στην παραλία της Θεοτόκου, στο νότιο Πήλιο Eurokinissi

Ημέρα γιορτής για πολλούς και η σημερινή. Δείτε ποιοι γιορτάζουν στις 11 Νοεμβρίου.

Μηνάς, Βικέντιος, Βικέντης, Βικεντία, Βίκτωρ, Βίκτωρας, Βίκτορας, Βικτωρία, Βικτορία, Δράκων, Δράκοντας, Δράκος, Δρακούλης και Δρακούλα γιορτάζουν σήμερα, 11 Νοεμβρίου.

Άγιος Μηνάς

Μεγαλομάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 11 Νοεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Μηνάς.

Ο Μηνάς ήταν στρατιωτικός και υπηρετούσε στο Κοτύαιο της Φρυγίας επί Διοκλητιανού (284-305) και Μαξιμιανού (286-305). Επειδή δεν ανεχόταν την ειδωλολατρεία, αποσύρθηκε στα όρη της περιοχής, όπου ζούσε με νηστεία και προσευχές. Κατά τον διωγμό των χριστιανών κατέβηκε στο Κοτύαιο για να ενισχύσει τους διωκομένους. Εκεί συνελήφθη, ομολόγησε την πίστη του στο Χριστό και μαρτύρησε με αποκεφαλισμό.

Ο Άγιος Μηνάς είναι πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, της Καστοριάς, της Ελευθερούπολης Καβάλας και της Σαλαμίνας.

Άγιος Βικέντιος

Ο επιφανέστερος των Ισπανών ιερομαρτύρων της Χριστιανοσύνης. Η μνήμη του τιμάται από μεν την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 11 Νοεμβρίου, από δε τη Ρωμαιοκαθολική στις 22 Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Βικέντιος και Βικεντία.

Ο Βικέντιος συνελήφθη μαζί με τον επίσκοπο Αυγουστουπόλεως (νυν Θαραγόθα) Ουαλέριο, που τον είχε χειροτονήσει διάκονο, κατά τη διάρκεια των διωγμών του Διοκλητιανού το 304. Οι δύο άνδρες, αφού υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια στη Βαλένθια, παρέδωσαν το πνεύμα στον Κύριο.

Άγιος Βίκτωρ

Μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 11 Νοεμβρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 22 Ιανουαρίου από την Ρωμαιοκαθολική. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Βίκτωρ και Βικτωρία.

Ο Άγιος Βίκτωρ μαρτύρησε το 160 στην Ιταλία, επί δουκός Σεβαστιανού και αυτοκράτορος Αντωνίνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα