Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου
Αμοργός EUROKINISSI

Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα. Η ιστορία του Αγίου Αριστείδη και του Κορνήλιου.

Η 13η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα γιορτής για τα ονόματα: Αριστείδης, Κορνήλιος, Κορνηλία.

Άγιος Αριστείδης

Ο Αριστείδης καταγόταν από την Αθήνα και σπούδασε φιλοσοφία, με ιδιαίτερη έμφαση στον Νεοπλατωνισμό. Ασπάστηκε τον χριστιανισμό και αγωνίστηκε να αποδείξει την ορθότητα της χριστιανικής πίστης, το εξαίρετο ήθος των χριστιανών και την άδικη προς αυτούς συμπεριφορά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και του λαού.

Το απολογητικό έργο του είχε τον τίτλο «Περί Θεοσεβείας», γράφτηκε το 140, και απευθυνόταν στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αντωνίνο τον Ευσεβή.

Άγιος Κορνήλιος

Μετά τη μεταστροφή του στον χριστιανισμό, ο Κορνήλιος δίδαξε τη νέα θρησκεία σε Φοινίκη, Κύπρο, Αντιόχεια και Έφεσο. Στη Σκήψη της Μυσίας χειροτονήθηκε επίσκοπος.

Η ομολογία πίστης στον χριστιανισμό και το ιεραποστολικό έργο του προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από τους ειδωλολάτρες. Έτσι, ο έπαρχος Δημήτριος τον συνέλαβε και τον οδήγησε στο ναό των ειδωλολατρών, που εκείνη την ώρα ήταν κατάμεστος. Τον πίεσε δημόσια να αρνηθεί το Χριστό. Εκείνος όμως βρήκε την ευκαιρία να διδάξει το Ευαγγέλιο σε όσους ήταν εκεί, και να προαναγγείλει ένα σεισμό, από τον οποίο δεν θα πάθαιναν τίποτα ο έπαρχος Δημήτριος, η γυναίκα του, και ο γιος του που ήταν μέσα στο ναό.

Έτσι κι έγινε. Όσοι ήταν στο ναό σκοτώθηκαν, εκτός από την οικογένεια του Έπαρχου, τα μέλη της οποίας βαπτίστηκαν χριστιανοί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα