Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν το Σάββατο 23 Νοεμβρίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν το Σάββατο 23 Νοεμβρίου
Αγία Άννα, Αμοργός Eurokinissi

Ημέρα γιορτής σήμερα για τα ονόματα: Αμφιλόχιος, Αμφιλοχία, Έλενος, Λένος.

Σήμερα γιορτάζουν όσοι φέρουν τα ονόματα: Αμφιλόχιος, Αμφιλοχία, Έλενος, Λένος.

Άγιος Αμφιλόχιος

Εκκλησιαστικός ηγέτης και συγγραφέας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 23 Νοεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Αμφιλόχιος και Αμφιλοχία.

Ο Αμφιλόχιος γεννήθηκε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας στα μέσα του 4ου αιώνα και ήταν εξάδελφος του Γρηγορίου του Ναζιανζηνού. Από τη συγγένειά του αυτή εξηγείται η φιλία του με τους μεγάλους πατέρες της Εκ­κλησίας, Μέγα Βασίλειο, Γρηγόριο Νύσσης και Ιωάννη Χρυ­σόστομο. Σπούδασε αρχικά κοντά στον ρητοροδιδάσκαλο πατέρα του και στον Λιβάνιο και στη συνέχεια άσκησε το επάγ­γελμα του συνηγόρου στην Κωνσταν­τινούπολη.

Πιστός χριστιανός εγκατέλειψε το επάγγελμά του και αποσύρθηκε για άσκηση σε έρημο της Καππαδοκίας γύρω στο 370, όπου ασκήτευσε για μία τριετία.

Το 373 ο αρχιεπίσκοπος Καισαρείας Μέγας Βασίλειος τον χειροτόνησε επίσκοπο Ικονίου, σε μία περίοδο ιδιαίτερης έξαρσης των αιρέσεων και ιδιαίτερα του Αρειανισμού. Ο Αμφιλόχιος με την εκκλησιαστική του δράση και το συγγραφικό του έργο αναδείχθηκε σε διαπρύσιο κήρυκα της ορθής πίστης και μεγάλο πολέμιο των αιρέσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα