Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια του τραγικού ναυαγίου στο Φαρμακονήσι

Στο λιμάνι του Πειραιά έφθασαν οι πρόσφυγες από την Συρία και το Αφγανιστάν, που διασώθηκαν από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι,Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014 (EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Στο λιμάνι του Πειραιά έφθασαν οι πρόσφυγες από την Συρία και το Αφγανιστάν, που διασώθηκαν από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι,Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014 (EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τους θανάτους στο Αιγαίο μετά το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. Τι απαντά ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε το ναυτοδικείο Πειραιώς προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του τραγικού ναυαγίου στο Φαρμακονήσι.

Την έρευνα είχε ζητήσει και η Διεθνής Αμνηστία, η οποία καλούσε τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν διεξοδική, διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα για το περιστατικό της 20ής Ιανουαρίου 2014 και να φέρουν στο φως τις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές στο Αιγαίο, και να ασκήσουν δίωξη στους υπαιτίους.

Επιπλέον, η οργάνωση καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο, και να ασκήσουν δίωξη στους αξιωματούχους που εμπλέκονται.

"Οι πρόσφατοι θάνατοι στο Αιγαίο αποτελούν μία ακόμα υπενθύμιση των επικίνδυνων ταξιδιών τα οποία πραγματοποιούν μετανάστες και πρόσφυγες, προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη. Από τον Αύγουστο του 2012 τουλάχιστον 136 πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων είναι Σύροι και Αφγανοί, έχασαν τις ζωές τους σε τουλάχιστον δώδεκα γνωστά περιστατικά προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα με σκάφος από την Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της πρέπει να διασφαλίσουν αποτελεσματική έρευνα και διάσωση στη θάλασσα εστιάζοντας τις προσπάθειές τους στη διάσωση ζωών, παρά στην προστασία των συνόρων" καταλήγει η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σημειώνεται ότι οι 16 επιζώντες από το ναυάγιο μεταφέρθηκαν το πρωί της Πέμπτης στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ οι μαρτυρίες τους είναι συγκλονιστικές. Μάλιστα δύο ανέφεραν ότι έχασαν τα παιδιά τους και τις συζύγους τους.

Τι καταθέτουν οι μετανάστες

Σε πλήρη αντίθεση με τους ισχυρισμούς για βίαιη και απάνθρωπη συμπεριφορά στελεχών του λιμενικού σώματος, βρίσκονται οι καταθέσεις των διασωθέντων παράνομων μεταναστών από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι σε αυτές, το λιμενικό τούς περισυνέλεξε άμεσα από την επιφάνεια της θάλασσας και το πλήρωμα του σκάφους τούς βοήθησε να μην πνιγούν.

«Όταν ξεκινούσαμε από την Τουρκία, ο Τούρκος διακινητής μας είπε να μπούμε, οι γυναίκες και τα παιδιά, μέσα στην καμπίνα του αλιευτικού. Όταν αυτό χάλασε, ήρθε το σκάφος του λιμενικού, μας πέταξε σχοινί και μας ρυμούλκησε. Κάποια στιγμή στη διαδρομή, είχαν μπει νερά μέσα στο σκάφος. Φώναξα στον άνδρα μου. Ήρθε και πήρε εμένα και το παιδί μου έξω. Οι άλλοι άνδρες δεν ήρθαν να πάρουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους από μέσα. Δύο άτομα έπεσαν στη θάλασσα, αλλά δεν ξέρω γιατί. Πήγαν όλοι από τη μία πλευρά της βάρκας να δούνε και λίγο μετά αυτή αναποδογύρισε» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά μια από τις διασωθείσες μετανάστριες στην κατάθεσή της, και σημειώνει: «Πιστεύω ότι θα είχαμε πεθάνει όλοι μας, αν δεν μας είχαν βοηθήσει οι λιμενικοί. Όταν μας περισυνέλεξαν μας μετέφεραν στη ξηρά, μας έδωσαν ρούχα, νερό και φαγητό, και μας πήγαν στο νοσοκομείο».

Τι απαντά ο υπουργός Ναυτιλίας  Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας το πρωί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι έχει ζητήσει ήδη από το ναυτοδικείο Πειραιά να διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες τού ναυτικού δυστυχήματος στο Φαρμακονήσι. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν ζήτησε ΕΔΕ, καθώς την ευθύνη της ανάκρισης την έχει ο εισαγγελέας.

«Έχουμε δύο αποστολές ως σώμα, να προστατέψουμε τα σύνορά μας και να μην χαθεί ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα» προσέθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το συγκεκριμένος σκάφος που συνέδραμε στην επιχείρηση διάσωσης είναι καταδιωκτικό. Τα επίσημα στοιχεία του αρχηγείου του Λιμενικού αναφέρουν ότι το εν λόγω σκάφος, με το ίδιο πλήρωμα, έχει πάρει μέρος και σε άλλες αποστολές διάσωσης. Συγκεκριμένα, το 2012 συμμετείχε σε ένα περιστατικό παράνομης εισόδου μεταναστών διασώζοντας 24 άτομα και το 2013 συμμετείχε σε ένα ακόμα περιστατικό παράνομης εισόδου μεταναστών, διασώζοντας από τη θάλασσα και τους 40 επιβαίνοντες.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωσή της, από την πρώτη στιγμή, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να διεξάγει διαφανή και διεξοδική έρευνα των συνθηκών για το τραγικό συμβάν στο Φαρμακονήσι.

ΣΥΡΙΖΑ: Να παραιτηθεί ο Βαρβιτσιώτης

Την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας Μ.Βαρβιτσιώτη θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την τραγωδία στο Φαρμακονήσι που στοίχησε την ζωή σε 12 πρόσφυγες από την Συρία .

Πιο συγκεκριμένα, με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε "προκλητικές και κυνικές"  τιςχθεσινές δηλώσεις του κ. Βαρβιτσιώτη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Το Κόκκινο», κατηγορώντας τον πως δίνει πολιτική και ηθική κάλυψη στα όσα συνέβησαν και οδήγησαν στον τραγικό πνιγμό  των μεταναστών στο Φαρμακονήσι.

«Πως μπορεί ένας  τέτοιος υπουργός να παραμένει στη θέση του; Μήπως η παραμονή του δίνει το σήμα στις λιμενικές αρχές να δράσουν με παρόμοιο τρόπο σε ανάλογες περιπτώσεις; Πέρασε έστω και προς στιγμήν από το μυαλό του υπουργού η παραίτηση;» αναρωτιέται ο κ.Σκουρλέτης και τονίζει «Το βέβαιο είναι πως ο κ. Βαρβιτσιώτης είναι πλέον έκπτωτος στη συνείδηση της κοινωνίας»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετανάστες, Περιφέρεια
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Διεθνής Αμνηστία σε κυβέρνηση: Διαφανή και διεξοδική έρευνα των συνθηκών, οι οποίες οδήγησαν σε θανάτους στο Αιγαίο

Βαρβιτσιώτης για Φαρμακονήσι: Ο Μουίζνιεκς και άλλοι προκαλούν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα

Στον Πειραιά οι 15 μετανάστες επιζώντες της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι

SHARE:

24Media Network