Επιστολή Ιερώνυμου σε μητροπολίτες: Αυστηρή τήρηση μέτρων και όχι αγιασμός σε εξωτερικούς χώρους

Επιστολή Ιερώνυμου σε μητροπολίτες: Αυστηρή τήρηση μέτρων και όχι αγιασμός σε εξωτερικούς χώρους

Η Λειτουργία των Θεοφανίων θα γίνει με τους περιορισμούς και τα μέτρα που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά,υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου

Την ανάγκη να τηρήσουν ευλαβικά τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα στις εκκλησίες την ημέρα των Θεοφανίων, υπογραμμίζει σε επιστολή του προς τους Μητροπολίτες ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, το βράδυ της Τρίτης.

Στο σχετικό ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου επισημαίνεται ότι «όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανίων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους».

Επιπλέον, γνωστοποιείται ότι «προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα», ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδότησης, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο».

Τέλος, στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στη ζωή των ανθρώπων του τόπου μας. Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το έθνος μπορεί να φέρει».

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση που έλαβε την Δευτέρα η Ιερά Σύνοδος υπογράμμιζε ότι “δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανίων όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην ΚΥΑ”.

Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης όσο και από πολίτες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Το μεσημέρι της Τρίτης ακολούθησε συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο περιθώριο της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης, κατά την οποία, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, “ο  πρωθυπουργός εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία. Τόνισε δε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.”

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα