Επίθεση με βιτριόλι: Η αξιοπρέπεια της Ιωάννας, η απουσία της δράστιδος και η ένταση στο δικαστήριο

Επίθεση με βιτριόλι: Η αξιοπρέπεια της Ιωάννας, η απουσία της δράστιδος και η ένταση στο δικαστήριο
Δίκη της υπόθεσης για την επίθεση με καυστικό υγρό από 37χρονη εναντίον της Ιωάννας Παλιοσπύρου EUROKINISS/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Απούσα ήταν η κατηγορούμενη αλλά και ο άνδρας που φέρεται πως ήταν το “κίνητρο” της σκληρής επίθεσης με βιτριόλι κατά της Ιωάννας Παλιοσπύρου, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Η μικρή ένταση λίγο πριν το δικαστήριο διακόψει για τις 30 Σεπτεμβρίου.

Με μία αξιοπρέπεια και ψυχραιμία που σπάνια συναντάται σε υποθέσεις ειδεχθών εγκλημάτων, η Ιωάννα Παλιοσπύρου στάθηκε στο ανάστημα της σε μία καθ’ όλα δύσκολη αποδεικτική διαδικασία. Οι κάμερες που κυριολεκτικά την πολιορκούσαν για ένα πλάνο και μια της δήλωση, η διευκρίνισή της ότι θα είναι παρούσα σε κάθε συνεδρίαση, αλλά και η παρουσία της οικογένειας της που δεν έλειψε στιγμή από το πλευρό της, κατέδειξαν το σθένος μίας γυναίκας, η οποία -κατά την ελληνική Δικαιοσύνη– ήρθε αντιμέτωπη με τον ίδιο το θάνατο.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου, φορώντας την ειδική προστατευτική μάσκα και ένα μαντήλι στα μαλλιά, με επιδέσμους να πλαισιώνουν ολόκληρο το πάνω μέρος του σώματος της κάτω από τη λευκή της μπλούζα, κάθισε στην πρώτη σειρά τους ακροατηρίου, έχοντας δίπλα της τη μητέρα της και άλλα συγγενικά της πρόσωπα. Συνομιλώντας μόνο με λίγους ανθρώπους, κοιτούσε συχνά το κινητό της, περιμένοντας το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο να μπει στην ουσία της υπόθεση της, μίας υπόθεσης που συντάραξε το πανελλήνιο λόγω της σφοδρότητας της επίθεσης με βιτριόλι, με αποτέλεσμα να τη σημαδέψει στο σώμα, αλλά και στην ψυχή της.

“Ηχηρή” δεν ήταν όμως, μόνο η παρουσία της Ιωάννας στο κτίριο του Πρωτοδικείου Αθηνών, αλλά και η απουσία της κατηγορούμενης Έφης, που επέλεξε σε αυτό το στάδιο να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο. “Για ακόμη μια φορά αυτή που προσπάθησε να με σκοτώσει, απέδειξε πόσο ψυχρή και πόσο δειλή είναι”, ήταν η λιτή της δήλωση κατά την έξοδο της από την αίθουσα, μία δήλωση που σκόπευε να κάνει από τη στιγμή που έφτασε στο δικαστήριο συνοδευόμενη από τους δικηγόρους της, Απ. Λύτρα και Νικ. Αλεξανδρή, αλλά λόγω της έντασης και της πολιορκίας που δέχθηκε από τα ΜΜΕ, προτίμησε να μπει κατευθείαν μέσα στο κτίριο.

Η 36χρονη κατηγορούμενη επέλεξε να παραμείνει στις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατείται προσωρινά. “Επιθυμώ να εκπροσωπηθώ από τους δικηγόρους μου. Σας δηλώνω ότι θα παρευρεθώ στη συνεχεία της διαδικασίας” έλεγε μόνο η γραπτή της δήλωση προς το δικαστήριο. Με άδειο το εδώλιο, ο υπερασπιστής της, Σάκης Κεχαγιόγλου, αφού συνομίλησε κατ’ ίδιαν με την Ιωάννα, δηλώνοντας τη “συμπόνια” και “συμπαράσταση” της υπεράσπισης προς εκείνη, ανέφερε στο δικαστήριο ότι η εντολέας του έχει ομολογήσει ήδη από την ανάκριση τις πράξεις της, αλλά αρνείται το νομικό χαρακτηρισμό που έχουν αποδώσει οι δικαστικές αρχές.

“Η θέση της είναι ότι το παραπεμπτικό βούλευμα είναι νομικά λανθασμένο. Η πράξη είναι ομολογούμενη ως προς τα πραγματικά περιστατικά. Υπάρχει διαφωνία για το νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Είναι κλασσική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Από την απολογία της και από το βούλευμα προκύπτει ο πραγματικός σκοπός ήταν να τραυματίσει το θύμα. Η νομολογία αυτό αναφέρει εδώ και 1,5 αιώνα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως στο κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. “Αυτός είναι ο μοναδικός σκοπός μας σε αυτή τη δίκη, ο σωστός νομικός χαρακτηρισμό. Την αλήθεια ψάχνουμε όλοι” κατέληξε.

Δίκη της υπόθεσης για την επίθεση με καυστικό υγρό από 37χρονη εναντίον της Ιωάννας Παλιοσπύρου EUROKINISS/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι ένορκοι

Αυτό που θέλησε επίσης, να επισημάνει ο Σάκης Κεχαγιόγλου τόσο στην ίδια την Ιωάννα όσο και στο δικαστήριο, είναι πως εκείνος και οι συνάδελφοί τους θα πράξουν σε αυτή τη δίκη τα απαραίτητα για να υπερασπιστούν την εντολέα τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο συνήγορος εξάντλησε το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος, να εξαιρέσει τρεις γυναίκες ενόρκους (από τους 15 υποψήφιους που βρίσκονταν στο σχετικό κατάλογο), κατά τη διάρκεια της κλήρωσης, με αποτέλεσμα στην τελική σύνθεση του δικαστηρίου, οι φυσικοί δικαστές να είναι αποκλειστικά άνδρες (πλην των δύο αναπληρωματικών που είναι γυναίκες). Ύστερα και από την εξαίρεση ενός άνδρα πολίτη από τον εισαγγελέα της έδρας, Χαρ. Μαστοραντωνάκη, η τελική σύνθεση του δικαστηρίου κατέληξε να αποτελείται από 5 άνδρες και 2 γυναίκες.

Το “μήλο της έριδος”

Παρόντες πάντως, ήταν από την αρχή της διαδικασίας σχεδόν όλοι οι μάρτυρες κατηγορητηρίου. Από την ανάγνωση του καταλόγου, στον οποίο περιλαμβάνονται 35 ονόματα, προέκυψε ότι τρία πρόσωπα απουσίαζαν. Ένας αλλοδαπός μάρτυρας, καθώς και ο διερμηνέας που έχει διοριστεί για να μεταφράζει όταν έρθει η ώρα να καταθέσει ο πρώτος, και ο 40χρονος άνδρας, ο οποίος εμφανίζεται ως το άτομο – κλειδί της υπόθεσης. Από τη δικογραφία, φαίνεται πως ήταν ο άνθρωπος με τον οποίο είχε εμμονή η κατηγορούμενη, καθώς πίστευε πως εκείνος είχε κάποιο συναισθηματικό δεσμό με την Ιωάννα Παλιοσπύρου, βάζοντας την τελευταία αυτομάτως στο στόχαστρο.

Βέβαια, μέχρι σήμερα η κατηγορούμενη ούτε έχει επιβεβαιώσει ούτε έχει διαψεύσει το επίμαχο σενάριο. Αντίθετα, όποτε έχει ερωτηθεί για το κίνητρο, τόσο η ίδια κατά τη συμπληρωματική της απολογία, όσο και ο Σάκης Κεχαγιόγλου στην ακροαματική διαδικασία, η απάντηση που έχει δοθεί είναι πως οι εξηγήσεις θα δοθούν σε μεταγενέστερο δικονομικό στάδιο.

Δίκη της υπόθεσης για την επίθεση με καυστικό υγρό από 37χρονη εναντίον της Ιωάννας Παλιοσπύρου EUROKINISS/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αναταραχή πριν τη διακοπή

Ένταση επικράτησε μέσα στην αίθουσα, λίγο πριν το δικαστήριο ανακοινώσει ότι η δίκη επρόκειτο να διακοπεί για τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα καταθέσει πρώτο το θύμα αυτής της φρικτής ιστορίας. Το λόγο ζήτησε και πήρε ο Νικ. Αλεξανδρής, εκ των δικηγόρων πολιτικής αγωγής, ο οποίος μετά και την προτροπή της αναστατωμένης Ιωάννας, διαμαρτυρήθηκε στο δικαστήριο, καθώς η τελευταία είχε φωτογραφηθεί παρά τη θέληση της από έναν άνδρα ακριβώς έξω από την αίθουσα. Ο νεαρός, ο οποίος φαίνεται πως βρισκόταν για άλλη υπόθεση στο δικαστικό μέγαρο, είχε πιαστεί επ’ αυτόφωρο από τη γυναίκα, που μέσω συγγενών της, του ζήτησε να σβήσει ό,τι είχε τραβήξει παρά τη θέληση της. Στη συνέχεια, ο άνδρας βρέθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, με τον πρόεδρο της έδρας, Νικ. Ροζάκη, να του αναφέρει: “Επειδή βρισκόσασταν εκτός δικαστικής αίθουσας, σας κάνω μόνο σύσταση να σβήσετε ό,τι έχετε τραβήξει”, ενώ ο… ερασιτέχνης φωτογράφος απάντησε: “Τα έχω σβήσει όλα κύριε Πρόεδρε”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα