Εργαζόμενοι Κέντρων Πρόληψης για ΟΚΑΝΑ: 5,5 εκ. ευρώ έκαναν "φτερά", υπάρχει διαπλοκή

Η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, στην συνέντευξη τύπου για τον ΟΚΑΝΑ, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014, στο υπουργείο Υγείας.
(EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)
Η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, στην συνέντευξη τύπου για τον ΟΚΑΝΑ, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014, στο υπουργείο Υγείας. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) EUROKINISSI

Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών

"Παρακολουθούμε με προσοχή την άσκηση δίωξης εναντίον της πρώην Προέδρου και του νυν Γενικού Διευθυντή του ΟΚΑΝΑ, για την υπόθεση μη απόδοσης 5,5 εκατομμυρίων ευρώ του Υπουργείου Υγείας στα Κέντρα Πρόληψης.

Είναι μια πρώτη ηθική επιβεβαίωση για τις εργαζόμενες και τους εργαζομένους των Κέντρων Πρόληψης, που από τις 28/12/2010 μέχρι σήμερα αδιάλειπτα και δημόσια καταγγέλλουμε την εν λόγω παρατυπία, σε κάθε στάδιο της εξέλιξής της και κόντρα σε όσους υλοποιούν πολιτικές διάλυσης των υπηρεσιών μας" αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι Κέντρων Πρόληψης.

Παράλληλα κάνουν λόγο για "απολήξεις ενός βαθέως και εκτεταμένου συστήματος αδιαφάνειας και διαπλοκής, μεταξύ ηγεσιών Υπουργείου Υγείας, ηγεσιών ΟΚΑΝΑ και ιδιωτικών συμφερόντων, των οποίων η είσοδος στην αντιμετώπιση της εξάρτησης περνά και από την απομύζηση και πλήρη υλική αποδυνάμωση των Κέντρων Πρόληψης".

Καταγγέλλουν μεταξύ άλλων κομματικούς διορισμούς των ηγεσιών του ΟΚΑΝΑ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών:

"Παρακολουθούμε με προσοχή την άσκηση δίωξης εναντίον της πρώην Προέδρου και του νυν Γενικού Διευθυντή του ΟΚΑΝΑ, για την υπόθεση μη απόδοσης 5,5 εκατομμυρίων ευρώ του Υπουργείου Υγείας στα Κέντρα Πρόληψης. Είναι μια πρώτη ηθική επιβεβαίωση για τις εργαζόμενες και τους εργαζομένους των Κέντρων Πρόληψης, που από τις 28/12/2010 μέχρι σήμερα αδιάλειπτα και δημόσια καταγγέλλουμε την εν λόγω παρατυπία, σε κάθε στάδιο της εξέλιξής της και κόντρα σε όσους υλοποιούν πολιτικές διάλυσης των υπηρεσιών μας.

Θυμίζουμε, για παράδειγμα, ότι όταν διεξάγονταν οι κανιβαλικές καμπάνιες "καθαρίσματος" των δρόμων της Αθήνας από εξαρτημένους χρήστες και κατακλυσμού των νοσοκομείων με "αντιεξαρτησιογόνα", με επιμονή χτυπούσαμε τις πόρτες του Υπουργείου Υγείας και άλλων "αρμοδίων", ζητώντας έλεγχο για τα χρήματα που "εξαφανίζονται". Και όχι μόνο δεν άκουγαν, αλλά μας κατηγορούσαν και για "ακραίους".

Η όλη υπόθεση αναδεικνύει μια σειρά σοβαρών ζητημάτων, που παρασιωπώνται από τα ΜΜΕ.

Πρώτον, τις απολήξεις ενός βαθέως και εκτεταμένου συστήματος αδιαφάνειας και διαπλοκής, μεταξύ ηγεσιών Υπουργείου Υγείας, ηγεσιών ΟΚΑΝΑ και ιδιωτικών συμφερόντων, των οποίων η είσοδος στην αντιμετώπιση της εξάρτησης περνά και από την απομύζηση και πλήρη υλική αποδυνάμωση των Κέντρων Πρόληψης. Μέρος του συστήματος αποτελούν κάποιες διοικήσεις Κέντρων Πρόληψης, που σαν χειροκροτητές θέλησαν να κερδίσουν το μικρό «κάτι» τους, σε βάρος της πλειοψηφίας των δομών, των εργαζομένων τους και των τοπικών κοινωνιών.

Δεύτερον, την προκλητικότητα του συστήματος αυτού, που μέσα από καθεστωτικά ΜΜΕ ονομάζει τη διαδικασία μη απόδοσης των επιχορηγήσεων «εσωτερικό δανεισμό», τη στιγμή που τα Κέντρα Πρόληψης δεν είναι καν δομές του ΟΚΑΝΑ και έχουν ξεχωριστό κωδικό στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας (ΚΑΕ 2555).

Τρίτον, την αναπαραγωγή του εν λόγω συστήματος, η οποία περνά και από τους κομματικούς διορισμούς των ηγεσιών του ΟΚΑΝΑ. Η τέτοια αναπαραγωγή έχει αποφέρει το -καταγγελθέν ως παράνομο- παρόν Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ, την παραμονή του ίδιου Γενικού Διευθυντή και τη συνέχιση «εξαφάνισης» των επιχορηγήσεων προς τα Κέντρα Πρόληψης, υπό νέα προσχήματα: Η νέα ηγεσία του ΟΚΑΝΑ εξαρτά την κατανομή των χρημάτων του Υπουργείου Υγείας από την υπογραφή αναδρομικά τροποποιημένων συμβάσεων, ώστε ουσιαστικά τα Δ.Σ. των Κέντρων Πρόληψης να αποδεχτούν ότι η προηγούμενη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ δεν τους οφείλει τίποτα!

Τέταρτον, το σαθρό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, το οποίο διατηρούν και εκμεταλλεύονται οι ηγεσίες του ΟΚΑΝΑ και του Υπουργείου Υγείας και, κατά καιρούς, του Υπουργείου Εσωτερικών, της ΚΕΔΕ και πολλών αιρετών της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Ένα θεσμικό πλαίσιο "συμβατό" με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της τελευταίας 20ετίας και με τις διαπλοκές κεντρικής πολιτικής εξουσίας, τοπικών «αρχόντων» και επιχειρηματικών συμφερόντων. Ένα θεσμικό πλαίσιο, που οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι αδιάκοπα διεκδικούμε να αλλάξει εκ βάθρων, με τη μετεξέλιξη των Κέντρων Πρόληψης σε σύστημα αφ’ ενός ενιαίο, αφ’ ετέρου αποκεντρωμένων υπηρεσιών, με τη μορφή των 13 περιφερειακών ΝΠΔΔ.

Παρακολουθούμε τις εργασίες της ελληνικής δικαιοσύνης γύρω από την υπόθεση, ζητώντας να ανοίξουν τη «βεντάλια» των πολιτικών και ποινικών ευθυνών, ερευνώντας και την εμπλοκή των ηγεσιών του Υπουργείου Υγείας, κομματικών μηχανισμών, αλλά και της σημερινής ηγεσίας του ΟΚΑΝΑ.

Καλούμε τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να πάψει να «νίπτει τας χείρας της». Ζητάμε να συγκαλέσει άμεσα την αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης της Λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, η οποία εκκρεμεί εδώ και 5 μήνες παρότι προβλέπεται στην Προγραμματική Σύμβαση 2014-2020 και τα Μέλη της έχουν οριστεί. Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση ενέχει σκοπιμότητες συσκότισης του έργου της δικαιοσύνης, αποσιώπησης στοιχείων και περαιτέρω αποσταθεροποίησης των Κέντρων Πρόληψης.

Καλούμε τα Μέλη του Σωματείου, εργαζομένους και εργαζόμενες των Κέντρων Πρόληψης, και όλες κι όλους τους συμπολίτες μας που βρέθηκαν δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια, να συνεχίσουμε τους αγώνες ενάντια στο διεφθαρμένο σύστημα που καθημερινά απεργάζεται το γκρέμισμα του έργου μας, του δίκιου μας, της αξιοπρέπειάς μας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ποινική δίωξη για κακούργημα για τα χαμένα εκατομμύρια του ΟΚΑΝΑ

SHARE:

24Media Network